Wczoraj wet polecił mi przejście na karmienie psiaka koniną (czyli przejście na domowe jedzonko, które ograniczy ilość składników podawanych psu w karmie kupnej, dzięki czemu być może wyeliminuję podejrzenie alergii pokarmowej) - dlatego, że to czyściutkie i hipoalergiczne mięso. Trochę szperałam w Google, ale nie ma praktycznie żadnych wpisów w tym temacie, a i tak praktycznie wszystkie wątki opierają się na nagonce autorów postów "jak można karmić psa mięsem z konia, to takie cudne zwierzęta, trzeba być bez serca, mój pies zostaje wegetarianinem" Bardzo chciałabym uniknąć takich komentarzy, jeśli ktoś może się wypowiedzieć tematycznie, bardzo proszę o pomoc, bo staramy się ugryźć temat chorobliwości naszej Koko już naprawdę z każdej strony...
Tzn. tak: Koko miała robiony test IgE (kontakt), który wyszedł ujemny. Jeśli chodzi o alergię pokarmową, dwóch weterynarzy powiedziało mi, że jest NIEZMIERNIE ciężko odnaleźć czynnik uczulający. Tzn. chodzi o to, że uczulać może jakiś mały element, który niekoniecznie jest jednym z podstawowych składników karm. I to, że np. wynik testu będzie ujemny, nie oznacza, że tej alergii nie ma... Czyli te testy nie zawsze są miarodajne. I że jedyną słuszną opcją jest droga eliminacji, choć jest długa. Nie wiem czy dobrze to wytłumaczyłam, ale tak po krótce ja to zrozumiałam. Teraz jestem przed wizytą u psiego dermatologa i zobaczymy co on na to.
[ Dodano: 30-10-2014, 10:53 ]
W przeciągu niespełna roku Koko była już na kilku róznych karmach: Purina od hodowcy, potem bezzbożowa TOTW, potem RC hypoallergenic, Cibau dla psów wrażliwych, teraz powoli testujemy specjalistyczną Hesse, a te jej dolegliwości nie ustępują, stąd moje pytanie o koninę - jako, że lekarz podsunął mi pomysł żywienia psa czystym hypoalergicznym mięsem z dodatkami i obserwację czy objawy ustaną, bądź będą się nasilać pod wpływem podawania jej konkretnych składników...
Mój labrador: Fibi
Suczka urodziła się:
08.03.00-05.01.14
Mój labrador: Magnus
Pies urodził się:
14.10.13
Mój labrador: Vigo
Pies urodził się:
26.01.14
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 03 Mar 2014 Posty: 1665 Skąd: śląsk
Wysłany: 10-11-2014, 21:28
Próbowaliście karmę bez glutenu, bez wołowiny, bez kurczaka (w tym też bez tłuszczu z kury)? Bo chyba wszystkie wymienione mają w składzie albo kurczaka albo choć tłuszcz z kury...Ja teraz daję Gosbi Lamb&Rice bo w ogóle kury i wszystkich w/w składników nie ma ( a mój nie może kurczaka)...mają też wersje Fish&Rice i Lamb&Fish junior (nie wymieniona na stronie dystrybutora ale jest)...Te wymienione przeze mnie składnki najczęściej uczulają. Sprawdź bo chyba te karmy którymi ją karmiłaś zawierają je...Jest też Acana Single Protein z jednym źródłem białka- pomocna podobno właśnie w diagnozie alergii pokarmowej...
agn.k, masz racje - zdecydowana większość karm ma tzw dodatki i pisze ogólnie, np tłuszcze zwierzęce i niestety nie można ustalić z jakich zwierzątek one pochodzą.
Sam bawiłem się tym bo mój pies nie toleruje wołowiny i zostałem na Gosbi (a to już pewnie z 7 rok takiej zabawy z karmami)
labidabi, jaką kokretnie karmę KOKO jadła z farminy cibau Pytam ponieważ ta http://bimek.pl/pl/p/Ciba...a-SZCZENIAT/128 ma tylko rybę i ryż i ilość alergenów przynajmniej teoretycznie jest bardzo zredukowana. Wiadomo że może być tez uczolona na te składniki ale to jest mniej prawdopodobne od kury, wołowiny czy innych zbóż z glutenem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum