Bardzo proszę o radę, mój labrador (skończył 3 miesiące) jest na suchej karmie Hills i/d (specjalna karma ponieważ ma nietolerancje pokarmową), dodatkowo zaczęłam podawać mu profilaktycznie arhroflex 2,5 ml, mam tylko wątpliwość, bo weterynarz kazał podawać również fosforan wapnia (połowę zalecanej dawki), zastanawiam się, czy to mu nie zaszkodzi, taka karma jest chyba odpowiednio zbilansowana i nie wiem czy jest potrzeba dodatkowego uzupełniania wapnia? Wiem, że nadmiar jest szkodliwy bardziej niż lekki niedobór.
Weterynarz spytał na jakiej jest karmie i stwierdził, że jeśli hills i/d to można mu podawać fosforan wapnia, ale tabletkę na 10 kg (tyle właśnie waży Beno), ale w sumie nie robiliśmy badan krwi, więc nie wiem tak naprawdę, czy on ma jakieś niedobory.
Pomogła: 6 razy Wiek: 31 Dołączyła: 19 Sie 2009 Posty: 3802 Skąd: Sosnowiec/Warszawa
Wysłany: 04-04-2014, 14:45
To nie mam pojęcia. W sumie masz szczeniaka, a nie karmisz go karmą dla szczeniąt dużych ras, więc być może taka suplementacja mu pomoże.
Jak wet zaufany, to daj. Jakby co bardzo polecam dr Klorygę z DG
_________________ Pozdrawiamy, Karolina, Browni i pinczeropodobny Emil
Dziękuję za porady i wskazanie lekarza, karmiliśmy go na początku karmą dla szczeniąt (Hills large breed puppy), ale Beno ma nietolerancję pokarmową, złe wchłanianie pokarmu (biegunki, wymioty), a ta karma którą teraz karmimy Hills i/d jest specjalną karmą dla psów z kłopotami żołądkowymi (i nie ma w niej podziału na psy dorosłe i szczeniaki), różnica jest taka, że podajemy dawki, jak wskazuje producent karmy dla szczeniąt (hills large breed puppy) plus dodajemy 10%, kłopoty z trawieniem się skończyły. Weterynarz poinformował nas, że taka nietolerancja pokarmowa zazwyczaj przechodzi do roku, ale może też sie utrzymywać dłużej a nawet przez całe życie psa.
Czytałam, że z dodatkami Wapna w momencie kiedy jest w karmie zbilansowane, trzeba uważać. Może się to przyczynić do nieprawidłowego rozwoju więzadeł i ścięgien.
Sama mam psa na diecie BARF, więc póki jest szczeniakiem dostaje canvit i skorupki z jajek (odpowiednio zmielone). Robiłam badania i ma super wyniki. Tylko barf jest specyficzną dietą.
Ja się zdecyduję na badanie krwi, jest tyle przeróżnych opinii na ten temat, że już sama nie wiem, podawać, czy nie?! a jak zrobię badanie, to będę mieć pewność,
Uważam, że badania to świetny pomysł! One pokazują co i jak się dzieje z psiakiem. Mój np jest małym psem, trochę za małym jak na swoją rasę i 7msc. Martwiłam się, ale zrobiłam wszystkie badania i okazuje się, że wyniki ma wszystkie w normie, wapno i fosfor na kości mu dostarczam, więc widzę powodu do zmartwień.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum