Wiek: 31 Dołączyła: 19 Sie 2009 Posty: 3802 Skąd: Sosnowiec/Warszawa
Wysłany: 14-03-2015, 14:09
Ja ostatnio rzadziej myję włosy, bo wgl nie przetłuszczają mi się po tych lekach, więc i okazji do nakładania tych wszystkich paciek mam mniej Poza tym codziennie mam na 8 i nie mam rano czasu myć włosów, dlatego też w tygodniu ostatnio nie nakładam olejów na noc. Ale mam czas w soboty i robię sobie taką kurację zastępczą, wszystko na raz: na noc olej (kokosowy i arganowy), rano dokładam maskę białkową z biovaxu i olejową z Isany, trzymam jeszcze co najmniej godzinę, myję włosy aloesowym szamponem bez sls, już nie nakładam odżywki, tylko "olejek" z Green Pharmacy - fajny jest, bo oprócz silikonów (a jako właśnie silikonowe zabezpieczenie końcówek go stosuję) zawiera całkiem sporo innych naturalnych olejów i wyciąg z aloesu. Całkiem zadowolona z niego jestem.
Aktualnie poszukuję nawilżającej odżywki, ale: NIETESTOWANEJ NA ZWIERZĘTACH, bez silikonów i bez składników odzwierzęcych. Ktoś coś?
_________________ Pozdrawiamy, Karolina, Browni i pinczeropodobny Emil
No właśnie a polecicie jakieś szampony do przetluszczajacych się włosków?
Moje też się strasznie przetłuszczają i kiedyś stosowałam szampon pokrzywowy- wszystko super, bo rzadziej myłam włosy ale pojawił się łupież
Teraz używam tylko tych szamponów dla dzieci i w sumie jak kiedyś myłam codziennie włosy tak teraz co drugi dzień To już jest sukces! Dziś mam 3ci dzień... ale już jest katastrofa na głowie, siedze w domu więc nie ogarniam tego dziś
Wieczorem zapodam sobie olejek na noc i rano umyje co by mieć piękne włoski na pierwszy dzień pracy
Pies urodził się:
Wiek: 38 Dołączyła: 24 Lis 2008 Posty: 2487 Skąd: z nikąd
Wysłany: 15-03-2015, 15:40
Pattina, jak u Ciebie sprawdza się TT ? dzisiaj się skusiłam, bo w rossmanie były, wzięłam ostatnią tą większą. Tanie to to nie jest, bo kawałek plastiku 35 zl a TT compact 50 zł . Wzięłam tą tańszą. Póki co czesałam suche włosy, trochę ich na TT zostało - dosłownie kilka, ale włosy są dużo gładsze. Ciekawa jestem jak sprawdzi się na mokrych włosach, akurat dzisiaj będę je myła więc TT przejdzie chrzest bojowy.
Dużo fajnych opinii jest na temat TT, a to że nie szarpie włosów, że są bardziej miękkie, gładkie, że jest mniej rozdwajających się końcówek, ale aby nie było tak fajnie ponoć szybciej też się przetłuszczają i elektryzują ( w końcu to plastik) .
Co do szamponów, ja używam na zmianę Aussie czy fructis od czasu do czasu, czasami jakiś rumiankowy z Farmony (po rumiankowym niestety ciężko mi jest rozczesać włosy), ale zawsze stoi na półce u mnie H&S cytrynka, jabłuszko lub mięta. Jak przez długi czas myję innym szamponem włosy niż H&S, to niestety pojawia się łupież. Dlatego za każdym 3 czy 4 myciem, wracam profilaktycznie do H&S. Włosy myję co 2 dni.
ps. ponoć płukanka woda + cytryna sprawia, że włosy są świeże trochę dłużej.
Tyle że to rozwiązanie nie sprawdzi się raczej u Pań z ciemnymi włoskami, ze względu na rozjaśniające działanie cytryny. Czasami strzelę sobie taką płukankę przed myciem i faktycznie jeden dzień dłużej dają radę, ale tak czy siak wolę mieć świeże, lekkie włosy i myję je regularnie co 2 dni.
W bardzo awaryjnych sytuacjach, ratuję się suchym szamponem w sprayu z Schaumy - bardzo ładnie i długo pachnie, unosi oklapnięte włoski i finalnie wyglądają one bardzo przyzwoicie dając 1 dodatkowy dzień świeżości.
Ja mam kompakt- jestem baardzo zadowolona Mam ją jakoś z rok wiec swoje przeszła... na mokro najlepsze porównanie! Nic mnie nie szarpie, super masuje głowę radzi sobie z każdym kołtunem. No rewelacja
effcyk napisał/a:
ps. ponoć płukanka woda + cytryna sprawia, że włosy są świeże trochę dłużej.
Ja też stosowałam wodę z octem jabłkowym- wbrew pozorom włosy nie śmierdziały, bo ocet od razu wyparowuje, włosy były tak bardziej błyszczące i faktycznie może i mniej się przetłuszczały. Muszę go tego wrócić !
Pies urodził się:
Wysłany: 15-03-2015, 17:57
Pattina napisał/a:
na mokro najlepsze porównanie! Nic mnie nie szarpie, super masuje głowę radzi sobie z każdym kołtunem. No rewelacja
faktycznie rewelka. Bałam się, że to wyrzucenie kasy w błoto.
Rozwinęłam moje umyte i uprzednio zawinięte ręcznikiem kołtuny , wzięłam do ręki TT i powiedziałam do siebie " nie da rady, nie ma szans " . I tak przejechałam raz, drugi nic nie szarpie o dziwo a kołtuny rozczesuje. Celowo nie dałam najpierw olejku na wilgotne włosy przed rozczesaniem, żeby "utrudnić" zadanie. Poradziła sobie ekstra. Po rozczesaniu na TT zostało może około 10 włosów. Zwykłą szczotką, nie dość że się naszarpałam, musiałam olejować włosy przed rozczesaniem to i tak finalnie wyciągałam ze szczotki po każdym rozczesaniu mokrej głowy garść włosów !
Jestem mega zadowolona, dodatkowo ten masaż głowy jest świetny, włosy gładziutkie i mięciutkie .
Mój labrador: Pola
Suczka urodziła się:
27.03.2010
Wiek: 37 Dołączyła: 17 Maj 2010 Posty: 5230 Skąd: Pabianice
Wysłany: 15-03-2015, 18:02
Ja też jestem wielką fanką TT.
No moje włosy właśnie bez wspomagania (czytaj suchy szampon) musialabym myć codziennie a tak chociaż dwa dni wytrzymują, no ale wolałabym tyle nie używać suchego, bo majątek wydaje
No i przy jasnych blond włosach od razu widać nieswiezosc
nata, tak samo jak suchy szampon działa mąka ziemniaczana (sprawdzone tylko trzeba dobrze wyczesać) albo talk dla dzieci (wyczytałam gdzieś ostatnio ale jeszcze nie próbowałam)
Pies urodził się:
Wysłany: 15-03-2015, 18:24
nata napisał/a:
No moje włosy właśnie bez wspomagania (czytaj suchy szampon) musialabym myć codziennie a tak chociaż dwa dni wytrzymują, no ale wolałabym tyle nie używać suchego, bo majątek wydaje
kurcze, współczuję codziennego mycia włosów . To znaczy, zależy jeszcze od długości, ja ze swoimi oszalałabym myjąc dzień w dzień. Moje 2 dni bez problemu wytrzymują i wyglądają świeżo, a jeśli jestem w potrzebie i na trzeci dzień poratuje się suchym szamponem to i ten trzeci dzień jakoś przebidują.
Faktycznie suche szampony - te lepsze są droższe. Mnie jeden starcza na kilka miesięcy, bo i rzadko używam, dlatego też nie odczuwam tak tego "po kieszeni".
Ze wszystkich natomiast które miałam Schauma jest najlepszy, Syoss do bani, zostawia białe plamy i atomizer się psuje, Batiste średniak i w łapki wpadł mi jeszcze biedronkowy hair up - to dopiero tragedia . Podobno jest jeszcze z Isany rossmanowskiej i opinie ma dobre, ale nie miałam.
Pies urodził się:
Wysłany: 15-03-2015, 18:47
właśnie u mnie Syoss nawet "wylewał" się z atomizera, zostawiając na podłodze białe plamy o plamach na głowie nie wspomnę . Pozatym nie dawał świeżości na długo niestety . Po godzinie czy 2h włosy już wyglądały jak przed spryskaniem .... Już Batiste u mnie lepiej dawał radę.
Może to faktycznie kwestia włosów.
Schauma mnie nie zawiodła nigdy, o ile płynnych szamponów czy odżywek tej firmy nie lubię, to suchy szampon mają ekstra. No i uwielbiam jego orzeźwiająco cytrynkowy zapach, czuć go cały dzień . Czasami jak spryskam nim włosy i w ciągu dnia go poczuję, a zapomnę że przecież go użyłam rano, to zastanawiam się co to za fajny zapach za mną chodzi .
Dziewczyny a używała któraś z Was olejka do włosów firmy KERASTASE ? na wizażu się nim zachwycają, ta przyjemność kosztuje około 100 zł. Zastanawiałam się nad nim, ale mój portfel narazie mówi stanowcze nie
Mój labrador: Pola
Suczka urodziła się:
27.03.2010
Wiek: 37 Dołączyła: 17 Maj 2010 Posty: 5230 Skąd: Pabianice
Wysłany: 15-03-2015, 20:26
Ja już właśnie nie myję codziennie, bo mam długie wlosy (postaram się jakieś zdjęcie wykombinować). No i kiedyś, gdy chodzilam na 8:30 do pracy którą mialam pod nosem, to moglam sobie pozwolić na mycie ich rano....
Od ponad roku kompletnie zmieniłam nawyki, bo raz ze zapuscilam,dwa, że nie mogę myć rano no chyba, ze wstawalabym po 5 a i tak nie sądzę żeby udało mi się je dosuszyc w 100%...
Tak więc teraz myję i pielegnuje, suszę i ukladam je na wieczór, rano i w dzień są nadal ok, a kolejny dzień do pracy suchy szampon. Na wieczór mycie i rytuały od nowa
Co do suchych, ja najbardziej lubię angielskie Gdy tylko mialam okazję to sobie przywozilam albo Nikaa mi przywozila No i są znacznie tańsze niż w polsce. Z "naszych": u mnie sayoss sie sprawdzał, ale ze względu na cene używam najczęściej rossmanowskiego,bo różnica w uzytkowaniu niewielka i mam wrażenie ,że jest wydajniejszy. Biedronkowy porażka totalna
dominika92, powodzenia
Ja już dokładnie od tygodnia piję siemie lniane i drożdże - planuję przez miesiąc, ale jeśli będą fajne efekty to dłużej bałam się tych drożdży, ze względu na smak, ale jak się na raz wypije to nie jest źle
Hejoszka... odwiedziłam dziś fryzjera i z włosów do pasa mam teraz do ramion... poszło jakieś 30cm które zapuszczałam latami... miały być końce ale fryzjerkę poniosło i to raczej ost raz kiedy daje komuś ścinać włosy chyba sama będe to robić w domu
Wiem,że to tylko włosy i odrosną jednak póki co jestem załamana bo długo oczekiwałam takiej długości jaką miałam... w każdym razie znacie sprawdzone sposoby na szybki porost włosów ?
Wcierka Jantar u mnie nie działa. Picie pokrzywy/skrzypu odpada bo chyba się organizm do tego przyzwyczaił i też nie pomaga... help me
Mój labrador: Rico (Wanaheim Sodalis)
Pies urodził się:
13/01/2013
Wiek: 37 Dołączyła: 28 Kwi 2013 Posty: 1081 Skąd: Warszawa
Wysłany: 20-07-2015, 16:07
Pattina a spróbuj połączyć picie skrzypokrzywy (z ziół napar, nie gotowe torebki), olejować włosy, używać odżywek i szamponów aptecznych, wspomagać od wewnątrz np. Calcium Pantothenicum i witaminą PP (działa również na cerę i paznokcie), do tego popijać koktajle owocowo-warzywne np. z dodatkiem oleju lnianego czy kokosowego, a do tego jeszcze wcierać jantar
Często poszczególne składniki pojedynczo nic lub nie wiele dają, ale w kupie siła jak to mówią
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum