|
Jedna źrenica większa druga mniejsza |
| Autor |
Wiadomość |
leniek644

Mój labrador: Fado
Pies urodził się:
05.05.2010
Wiek: 37 Dołączyła: 12 Kwi 2012 Posty: 48 Skąd: Ostrowiec
|
Wysłany: 22-05-2015, 08:02 Jedna źrenica większa druga mniejsza
|
|
|
Witam, Fado złamał sobie paznokieć tak ze prawie cały mu zszedł byliśmy u weta obciał mu paznokcia podał jakis antybiotyk i cos przeciwbolowego bo teraz ma miazge na wierzchu i kazal zakłądac buta i przemywac rivanolem. Zaraz po wizycie w domu zauwazylam ze jedna źrenice ma większa drugą mniejsza. Miał ktos z Was taki przypadek? moze to od tych lekow lub ze stresu (Panicznie boi sie weta aż caly sztywnieje i sie trzesie).
Dzisiaj jade po poludniu zapytam weta o co chodzi ale juz teraz mnie to meczy i nie daje spokoju. W internecie wyczytałąm ze to guz daje takie objawy i przestalam czytac bo popadam w panike... |
_________________ [url=http://www.TickerFactory.com/]
[/url]
 |
|
|
|
 |
kamil8406

Mój labrador: INUSIA
Suczka urodziła się:
28 sierpnia 2013
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Paź 2013 Posty: 1653 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 22-05-2015, 08:42
|
|
|
| leniek644 dowiedz się jakie leki były podawane Fado i jakie mogą być skutki uboczne ich podawania (większość leków niestety takowe ma). Warto by też zdabać oczy (dno oka) i ewentualnie zrobić tomografię głowy. |
|
 |
leniek644

Pies urodził się:
05.05.2010
|
Wysłany: 22-05-2015, 09:13
|
|
|
| zapytam dzis jakie leki mial podawane mam nadzieje ze to od nich i ze wszystko wroci do normy. W moim moescie raczej nie ma mozliwosci zrobienia tomografii psu. |
[/url]
 |
|
|
|
 |
kamil8406

Suczka urodziła się:
28 sierpnia 2013
|
Wysłany: 22-05-2015, 10:38
|
|
|
| leniek644, poszukaj może jest chociaż w pobliżu weterynarz - okulista który mógłby zrobić badanie "dna oka" |
|
 |
Magdaa87

Mój labrador: Elza
Suczka urodziła się:
20 styczeń 2014
|
Wysłany: 22-05-2015, 14:57
|
|
|
| Nic innego nie pozostaje jak isc z psem do weterynarza |
|
|
|
 |
leniek644

Pies urodził się:
05.05.2010
|
Wysłany: 22-05-2015, 20:22
|
|
|
No więc tak byłam u weta leki jakie dostal wczesniej to penicylina i pyralgina wiec raczej to nie od lekow. Kazał tylko sprawdzac jak bedzie ciemno czy zrenica sie zmniejsza po zaswieceniu latarka. Jesli tak to wszytsko w porzadku a jak nie to wtedy bedziemy myslec. Niestety nie ma mozliwosci zrobienia badania dna oka ani żaden weterynarz w miescie nie ma.
Teraz sprawdzalam czy zmniejsza sie źenica i wydaje mi sie ze nie |
[/url]
 |
|
|
|
 |
Magdaa87

Mój labrador: Elza
Suczka urodziła się:
20 styczeń 2014
|
Wysłany: 22-05-2015, 21:31
|
|
|
| Trzymamy kciuki oby było wszystko dobrze... A nie masz moze możliwości aby udać sie do innego weta? |
|
|
|
 |
leniek644

Pies urodził się:
05.05.2010
|
Wysłany: 25-05-2015, 12:02
|
|
|
Niestety nie ma innego weterynarza w miare blisko, ktory moglby zrobic badanie oka. Ten moj weterynarz jest naprawde dobrym lekarzem wiec mu ufam.
przez weekend sprawdzalam mu ta zrenicw i jest caly czAs troche powiekszona ale rusza sie zmniejsza i powieksza. Mam nadzieje ze jest wszystko ok.
tak myslalm ze moze to ze stresu (czytalam ze u ludzi ze stresu moze sie cos takiego zrobic). A zauwazylam to zaraz pow wizycie u weta, fado tak sie stresuje ze jest caly sztywny i sie trzesie biedak moj |
[/url]
 |
|
|
|
 |
papisia

Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wiek: 42 Dołączyła: 02 Maj 2008 Posty: 2017 Skąd: Aleksandria
|
Wysłany: 26-05-2015, 01:40
|
|
|
| leniek644 napisał/a: | | dobrym lekarzem wiec mu ufam |
Nie postawiłabym nogi drugi raz w takim gabinecie więc Cię podziwiam...
Po pierwsze nie wyobrażam sobie żeby mój wet zlecił badanie reakcji źrenicy w domu latarką i czekał na recenzję od człowieka bez doświadczenia i pojęcia czy leczenie należy podjąć...
Po drugie nie bagatelizuje takich problemów bo rozszerzona źrenica to narażone na uszkodzenia komórki oka (wlej sobie w oko atropinę i wyjdź na światło dzienne to zobaczysz o czym mówię...)
Po trzecie - podstawowe badanie dna oka robi wet oftalmoskopem, który jest praktycznie w każdym gabinecie weterynaryjnym. |
|
 |
leniek644

Pies urodził się:
05.05.2010
|
Wysłany: 26-05-2015, 16:08
|
|
|
| papisia napisał/a: | | leniek644 napisał/a: | | dobrym lekarzem wiec mu ufam |
Nie postawiłabym nogi drugi raz w takim gabinecie więc Cię podziwiam...
Po pierwsze nie wyobrażam sobie żeby mój wet zlecił badanie reakcji źrenicy w domu latarką i czekał na recenzję od człowieka bez doświadczenia i pojęcia czy leczenie należy podjąć...
Po drugie nie bagatelizuje takich problemów bo rozszerzona źrenica to narażone na uszkodzenia komórki oka (wlej sobie w oko atropinę i wyjdź na światło dzienne to zobaczysz o czym mówię...)
Po trzecie - podstawowe badanie dna oka robi wet oftalmoskopem, który jest praktycznie w każdym gabinecie weterynaryjnym. |
Nierozumiem co w tym zlego ze sama mialabym sprawdzic ruchomosc zrenicy, owszem sam by to sprawdzil, ale pies byl tak zestresowany ostatnimi wizytami, ze nie chcialam wycigac go na wloke z auta. Chyba widze czy zrenica jest w ciemnosci jest wieksza a przy swietle wezsza.
Wiem co tzn wlac atropine do oka bo lecze sie u okulisty i wiem tez ze powduje to rozszerzenie zrenicy na maksa i faktycznie przy sloncu nic nie wida na oko ale mojemu psu zrenica chodzi i w sloncu ma waska wiec chyba troche przesadzasz.
I po trzecie badanie dna oka moze robi
co drugi weterynarz ale w duzym miejscie, w moim sprawdzilam wszystkich w okolicy i Nikt takiego nie wykonuje. |
[/url]
 |
|
|
|
 |
kamil8406

Suczka urodziła się:
28 sierpnia 2013
|
|
|
|
 |
leniek644

Pies urodził się:
05.05.2010
|
Wysłany: 26-05-2015, 17:10
|
|
|
Tak wiem tylko w ostrowcu to jest tylko oddzial a to badanie robia w opatowie parenascie kilometrow od ostrowca. Narazie nie mialam z kim tam jechac, ale moze jutro w koncu uda mi sie tam wybrac. Dzieki za informacje |
[/url]
 |
|
|
|
 |
klaudia1234 [Usunięty]
|
Wysłany: 14-06-2015, 14:11
|
|
|
I co z Fadem? |
|
|
|
 |
leniek644

Pies urodził się:
05.05.2010
|
Wysłany: 14-01-2016, 20:45
|
|
|
Troche minelo od tamtego czasu, bylam juz w kilku lecznicach wszedzie mowia ze nie ma czym sie stresowac, mial bdanie dna oka. Być może jest to ze stresu, sama nie wiem co otym myslec. Żyjemy i cieszymy sie kazdym dniem spedzonym razem |
[/url]
 |
|
|
|
 |
|
|