Witam mam mały problem z psem tego typu że gdy otwieram bramę pies ucieka na drugą stronę drogi do suki.Ogólnie pies przeważnie na spacerach słucha komendy do mnie ale gdy już dotrze do suki nic nie pomaga muszę za nim chodzić i ciągnąć do domu na smyczy troszkę jest to uciążliwe jak go nauczyć żeby nie wychodził za bramę?
Pomogła: 1 raz Wiek: 43 Dołączyła: 12 Sie 2009 Posty: 275 Skąd: Leżajsk
Wysłany: 14-07-2015, 23:10
Nooo można zamykać psa na czas otwarcia bramy/wyjazdu, potem zamknąć bramę i wypuścić piesa - najprościej
Ja nauczyłam zostawać na komendę - 'zostan' i wiedzą, że nigdzie nie idą, wyjeżdżam sobie i zamykam bramę. Jak masz sąsiadkę sukę, do której już ma nawyk uciekać to trudniej będzie. Myślę, że najlepiej, gdyby ktoś Ci pomógł - otwierasz bramę, mówisz zostań a druga osoba go trzyma i jak wyjdziesz/wyjedziesz nagradza psa samkołykiem i tak do skutku, i bardzo chwalić jeśli choć trochę będzie widać że już się wacha a nie próbuje lecieć na złamanie karku Ważne, by od początku nauki już nie dopuścić do ucieczki - wtedy łatwiej zrozumie, że 'zostań' jest bezdyskusyjny.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum