Wysłany: 09-04-2017, 17:44 Jaką karmę byście polecili?
Opowiem w skrócie o co mi chodzi. Moj 7 letni labek od małego byl karmiony gotowanym przeze mnie jedzeniem niestety kończyło sie to czestymi biegunkami a pozniej biegunkami z krwia. 3 lata temu Po szeregu badan wykryto problemy z trzustka ( podwyzszona amylaza). Zmienilismy mu karme na specjalna weterynaryjna Trovet HLD i z tego wyszedl. Kupy ok badania tez.
Niestety od miesiaca Fado ma jakis problem z jedzeniem (nie rzuca sie na miske jak to zqawsze bylo). Zachowuje sie tak jakby bardzo chcial zjesc ale z jakiegos powodu nie mogl. W czwartek dostal biegunki a w piatek byla juz krew w kupie. Zrobilismy usg calego brzucha wsyztsko wyszlo ok. Czekamy na wyniki badan krwi. Wiemy tylko ze boli go zoładek przy ucisku.
Wczoraj mial glodowke. Dzis dostal juz swoja karme i po poludniu znowu zaczal puszczac strasznie smierdzace bąki. Narazie biegunki nie ma ale jeszcze moze sie pojawic. Ogolnie pies jest radosny jak zawsze zjadlby wszystko co mu dam byle by nie ta karme...
Jesli badania wyjda ok to zastanawiam sie nad zmienieniem karmy. Stad moje pytanie jaka byscie polecili taka z wyzszej półki zeby chetnie jadl.
Zobaczymy jeszcze co wet powie. Ale na moje oko to wlasnie z ta karma cos jest nie tak. Niestety nie mam pojeia na co ja zamienic.
Ogromna większość psich karm, to wysoko przetworzona żywność, z dodatkami, które nie powinny się znajdować w psiej diecie.
Czy nam się to podoba czy nie, pies jest drapieżnikiem, który potrafi upolować, rozczłonkować i oczywiście zjeść, trzy razy większe od siebie zwierzę roślinożerne. ( Nie na raz oczywiście).
Wynika stąd prosty wniosek, że najbardziej odpowiednim pożywieniem dla psa jest surowe mięso + odrobina warzyw. ( Które w naturze znajdował w żołądkach upolowanych roślinożerców.)
Psi przewód pokarmowy nie różni się praktycznie niczym, od przewodu pokarmowego jego kuzyna i protoplasty wilka szarego. Zresztą uzębienie również. Jest przystosowane przez setki tysięcy lat ewolucji do radzenia sobie ze ścięgnami i kośćmi upolowanych zwierząt.
W maksymalnym skrócie takie rozumowanie legło u podstaw zrównoważonej psiej diety BARF.
Poczytaj o BARF i wyszukaj najłagodniejsze składniki, które możesz podać psu.
Znam diete Barf. Kupujac mojego psa wiedzialam ze ta diete bede chciala u niego zastosowac. Niestety ciagle mial biegunke po sutowym miesie wiec to chyba nie dla niego.
Cokolwiek myślisz, nie ma bardziej naturalnego i odpowiedniego żarcia dla psa niż BARF. Co nie znaczy, że niektórych elementów BARF pies może nie tolerować.
Dlatego pisałem o "najłagodniejszych składnikach", które możesz podać psu.
Jeżeli pies nie ma problemów zdrowotnych, to problemem może być odpowiednie zakwaszenie żołądka.
Więc może żwacze, albo zakwaszenie żarcia octem jabłkowym.
W każdym razie wysoko przetworzona karma, pełna konserwantów, bo do spożycia nadaje się 2 czy 3 lata, nie jest najlepszym pomysłem.
Rozumiem ze Twoj pies jest na takiej diecie. Z ciekawosci czy moglbys w przyblizeniu powiedziec ile taka dieta kosztuje Cie miesiecznie?
Na pewno masz racje ze surowe mieso to najlepsze rozwiazanie. Tylko jesli moj pies ma od malego problem z trzustka i przez ostatnie 3 lata byl na specjalnej karmie trawionej wczesniej enzymami zeby jemu bylo latwiej to strawic to nie wiem czy da rade strawic surowe mieso. Chyba ze dostawalby osobno enzymy... musze pogadac z weterynarzem o tym.
Rozumiem ze Twoj pies jest na takiej diecie. Z ciekawosci czy moglbys w przyblizeniu powiedziec ile taka dieta kosztuje Cie miesiecznie?
Kora dostaje dziennie 600 g żarcia w tym 500 g mięsa. Podstawą jest mrożona mielona wołowina którą kupuję po ok 4 zł/kg (Razem z transportem). Jeżeli dostaje drób, to są to szyjki kacze lub indycze, czasem udka w cenie ok 4 - 5 zł za kg. 2 - 3 razy w miesiącu bomba kolagenowa w postaci kurzych łapek, po 2 zł za kg.
Czyli dzienna porcja mięsa kosztuje 2 - 3 zł. (W zależności od tego jakie to mięso). Dodatek warzyw dziennie to koszt ok 20 gr.
Czyli miesięcznie mniej niż 100 zł. Doliczmy jeszcze 50 zł na psie smakołyki, parówki, kości, żwacze, itp.
Jak widzisz BARF ma nie tylko uzasadnienie zdrowotne, ale też ekonomiczne.
leniek644 napisał/a:
Chyba ze dostawalby osobno enzymy... musze pogadac z weterynarzem o tym.
Niezły pomysł, skonsultuj to z wetem.
W zeszłym sezonie grilowo - piwnym sam przeciążyłem trzustkę i musiałem ratować się enzymami. Są dostępne bez recepty.
adresprzema [Usunięty]
Wysłany: 11-04-2017, 22:40
Jest trochę ludzi w Polsce, którzy mają pojęcie o barfowaniu.
Podstawowym problemem psa przechodzącego na BARF jest zbyt wysokie PH psiego żołądka.
Ale od początku.
Suka, która dokarmia szczeniaki zwraca im nadtrawiony pokarm, razem ze swoimi kwasami żołądkowymi.
To pomaga maluchowi obniżyć ph żołądka do ok. 1 ph. Podczas kiedy pies będący na suchej karmie ma ph żołądka ok 2 - 3 ph. Kiedy psu z ph ok 3 podamy surowe mięso czy kości jego organizm nie jest w stanie tego strawić. Skutkiem czego mogą być biegunki albo wymioty.
Zwyczajnie psi żołądek nie był przyzwyczajony do trawienia surowego mięsa i kości. I na skutek tego zareagował jednym z dwu końców psiego przewodu pokarmowego. Biegunką lub wymiotami.
Wszyscy piszący o diecie BARF podkreślają, że kluczowym elementem jest obniżenie ph psiego żołądka, podczas przechodzenia na BARF.
Można to zrobić przynajmniej na kilka sposobów.
Ja wybrałem drogę stopniowego przechodzenia na surowiznę, przy czym dolewałem suni do surowizny octu jabłkowego, żeby obniżyć ph.
Obniżenie ph w psim żołądku ma wiele zalet.
Np. picie wody z kałuży wyrządzi mniej szkód w organizmie psa o niskim ph w żołądku, bo potencjalne bakterie tego nie przeżyją. Zabije je kwas żołądkowy. Co u psa z kwasowością żołądka 2 - 3 może być już problemem.I może złapać infekcję.
Problem luźny stolec lub za twardy reguluję na bieżąco podając suni więcej kości, lub więcej podrobów. Generalnie sunia dostaje dość mało podrobów, za to całkiem sporo kości. Skutek jest taki,że robi zwarte qpy o rozmiarach jak by to zrobił jamnik.
Reasumując, zanim ktokolwiek z czytających zdecyduje się na zmianę diety poczytajcie o tym Państwo. Stron o diecie BARF jest całkiem sporo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum