Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Szczekanie i warczenie podczas zabawy
Autor Wiadomość
fendi33 

Mój labrador: Domi
Suczka urodziła się:
03.04.2009

Wysłany: 12-06-2009, 11:09   Szczekanie i warczenie podczas zabawy

Witam, moja Domi rośnie jak na drożdżach i jej zabawy są coraz bardziej kąśliwe. Ostatnio nawet w trakcie figlów zaczyna szczekać, warczeć i zajadlej gryzie. Nie wiem jak reagować. Czy to jej przejdzie samo, czy czas coś zrobić dopuki ma 10 tygodni. Proszę o poradę. Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony przez tenshii 03-10-2012, 20:37, w całości zmieniany 1 raz  

orlosia 
35 kg. Słodyczy

Mój labrador: Ruben
Pies urodził się:
6.02.2009r.

Wysłany: 12-06-2009, 11:21   

Ruben niestety tez ma takie ataki, ale gryzie i szczeka tylko na ręce, ząbki mu rosną moze to dlatego :|

ass16
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2009, 11:51   

szcekać i gryźdź rozumiem ale warczeć ??? moja Blanka nigdy na mnie nie warknęła
sądze że powoli chce pokazywać że ona tu jest przywódcą stada ...na twoim miejscu zaczęłabym już reagować na takie wybryki, bo jak chodziłam z moją na tresury to poznałam taką kobietę co przez to że nie zareagowała wcześniej ma teraz straszne kłopoty :confused: ...
pies nie chce jej słuchać skacze po niej warczy ...

bietka1 

Mój labrador: Sara i Nero (nie lab)
Suczka urodziła się:
18.05.2006

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 12-06-2009, 12:17   

fendi33, my na szkoleniu uczyłyśmy się m.inn. zabawy z psem w przeciąganie zabawki. I wszystkie psy warczały, charczały i wydawały przerózne dźwieki. To efekt pobudzenia w czasie zabawy, więc według trenerki to było OK. Natomiast nie wolno pozwalać na gryzienie i skakanie na własciciela (odwracasz się wtedy tyłem lub bokiem ze słowami "moje"), no i trzeba nauczyć, że zabawa jest na komedę np. "łap" i kończy się hasłem "puść". Nie wiem, czy jasno to opisałam, ale opanowanie tego nie jest trudne. Sara warczy jedynie w trakcie zabawy w przeciąganie i ja wiem, ze nie jest to agresja. Gdybym przygotowywała ją do pracy z dziećmi, to pewnie bym zastanawiała się jak to wyeliminować (bo dzieci moglyby to odebrać negatywnie).

lucky81 

Mój labrador: Nero
Pies urodził się:
29.03.2009

Wysłany: 12-06-2009, 12:27   

A co robić jeśli ignorowanie nie pomaga, dzisiaj w czasie zabawy zapędził się tak bardzo że zamknelismy go na 3 min w ubikacji,gdyż odwrócenie poskutkowało tym że capnął mnie zębami w noge do krwi i nie chciał się opanować. troche mnnie przeraża ta agresja pies gryzie naprawde dotkliwie a komende fe nie wolno ma w poważaniu pomóżcie co robić?

zaradna 
beata & elmo

Mój labrador: Elmo vel klusiaczek
Pies urodził się:
02.04.2008r.

Wysłany: 12-06-2009, 12:34   

lucky81, gdy zaczyna gryźć możesz pisnąć tak przecież robią szczeniaki przy zabawie i jak któryś przesadzi to szczenie piszczy, no i możesz przerywać zabawe gdy zaczyna gryźć na pare minut

fendi33 

Suczka urodziła się:
03.04.2009

Wysłany: 12-06-2009, 12:36   

Dziękuję za odpowiedzi. Ja również krzyczę wówczas głośno "nie". Czasami pomaga, a czasem trzeba zamknąć na kilka minut. Wraca bardzo spokojna, ale po 10 min znowu. Zamykam jeszcze raz, aż do skutku. Powiedzcie czy dobrze robię.

bietka1 

Mój labrador: Sara i Nero (nie lab)
Suczka urodziła się:
18.05.2006

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 12-06-2009, 12:40   

lucky81, może po prostu nie dopuszczać do takich sytuacji i zabawę przerywać szybciej (zanim pies nakręci sie na maxa)?

lucky81 

Pies urodził się:
29.03.2009

Wysłany: 12-06-2009, 12:40   

piszczenie nie pomaga a pies zachowuje się jak w amoku im bardziej go odsuwam z tym większą zaciekłością zaczyna gryźć :bad: , przestaje to już być zabawne , czy wasze pieski też przy kazdej próbie kontaktu gryzły po rękach, nogach potrafi capnąć za nos daje się pogłaskać dopiero gdy jest senny.

zaradna 
beata & elmo

Pies urodził się:
02.04.2008r.

Wysłany: 12-06-2009, 12:46   

lucky81, nie moj Elmo był spokojny i nigdy nie doszło do takies sytuacji.
Gdy widzisz, że Nero już się nakręca na gryzienie to może poprostu zabieraj zabawki i odchodz zostawiaj go samego. A może jakieś psie przedszkole?

lucky81 

Pies urodził się:
29.03.2009

Wysłany: 12-06-2009, 13:00   

takie odchodzenie nie uspokaja go bo za nami biegnie i łapie za kostki lub spodnie ,każda następna próba pogłaskania kończy się gryzieniem. Jesli chodzi o psie przedszkole powiedziano nam że piesek musi mieć 4 miesiące, martwi mnie ta sytuacja bo piesek miał pracować jako dogoterapeuta z nasza córeczką a jak na razie nie może z nią zostać nawet pod naszą opieką bo nawet mała podgryza

zaradna 
beata & elmo

Pies urodził się:
02.04.2008r.

Wysłany: 12-06-2009, 13:04   

lucky81, to może poproście o pomoc jakiegoś szkoleniowca?

lucky81 

Pies urodził się:
29.03.2009

Wysłany: 12-06-2009, 13:13   

Jedziemy w sobote bo trochi nas to przerosło dzwoniliśmy do niego ale to nie to samo bo musi pieska poobserwować i taki to o to nasz Nerosław wspaniały gryzoń.

orlosia 
35 kg. Słodyczy

Mój labrador: Ruben
Pies urodził się:
6.02.2009r.

Wysłany: 12-06-2009, 13:23   

jak mn ie zawsze podgryza w ręce i sie zagalopuje to ja chowam ręce pod siebie np. jak lerze na dywanie odczekam chwile o rzucam mu jakąs zabawke typowe odwrucenie uwagi pomaga ;)

robiola1 

Mój labrador: mafi
Pies urodził się:
25.01.2009

Wysłany: 12-06-2009, 14:23   

moj podgryzal do 4 miesiaca zycia, od 2 tygodni mam spokój, zauwazylem, ze bardzo ostroznie operuje teraz zebami, jak mial 3 miesiace to potrafil dotklnac mnie ostro zebami jak sie z nim bawilem albo podawalem mu jedzenie z ręki, teraz podczas zabawy najwyzej delikatnie dotknie zebami a przy podawaniu jedzenia bardzo delikatnie siega i wyciaga.
sadze, ze gryzienie z wiekiem powinno waszym psom przejsc.

oczywiscie podczas szarpania jak zaslaniam mu oczy druga reka to warczy, ale do glowy mu nie przyjdzie, zeby ugrysc!

lucky81 

Pies urodził się:
29.03.2009

Wysłany: 12-06-2009, 15:21   

Bardzo dziękuję wszystkim za pomoc

ass16
[Usunięty]

Wysłany: 12-06-2009, 15:32   

mnie nigdy nie gryzła może właśnie jak mówiłam wcześniej chce pokazać że ona tu rządzi :| ....spróbuj pójść z nią na jakieś tresury nauczyć ją pare komend może wtedy zauważy że ty tu rządzisz ;D

fendi33 

Suczka urodziła się:
03.04.2009

Wysłany: 13-06-2009, 07:41   

Bardzo dziękuję za porady i odpowiedzi. Widzę, że nie jestem odosobniony. Widocznie labki tak mają. To nie prawda, że do przedszkola można dopiero od 4 miesiąca. Można już od 3 miesiąca pod warunkiem że jest komplet szczepień. My idziemy za tydzień. Im wcześniej zaczniemy pajać do tych pięknych głowek dobre nawyki tym lepiej dla nas. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

..aga..
[Usunięty]

Wysłany: 13-06-2009, 08:18   

A ja się zgadzam z bietka1, jeżeli pies podczas zabawy warczy to znaczy, że się angażuje i nie ma w tym nic złego. Jeżeli tak jak piszesz dochodzi podgryzanie to trzeba reagować, najlepiej wychodź i zamykaj drzwi. Tak pies ma czas na uspokojenie się i uczy się, że takie zachowanie powoduje koniec zabawy. Oczywiscie takie odosobnienie nie powinno trwać za długo - propouje zacząc do 1-2 minut. A co do zabawy z komendą łap-puść to napradę warto się tego nauczyć. Zabawa jest zawsze pod kontrolą. Tylko, że zabawę najlepiej kończymy komendą ŁAP, nie pozwalając złapać zabawki chowamy ją i dajemy w zamian smakołyka. Tak pies nie będzie kojarzył słowa puść z utratą czegoś atrakcyjnego. Smakołyk na koniec też jest bardzo ważny. Ponieważ zabawa jest dla psa takim polowaniem na zdobycz, później rozszarpywaniem zdobyczy, które powinno zakończyć się jej zjedzeniem. Gdy chowamy zabawkę pies dostając smakołyka zaspokaja ten łańcuch i jest bardzo zadowolony :) Bo upolował, rozszarpał i pożarł :)

neska 

Mój labrador: Neska
Suczka urodziła się:
02.04.09

Wysłany: 14-06-2009, 18:29   

Przeczytałam wasze wypowiedzi na temat podgryzania, ponieważ też mam z tym problem. Ja narazie radze sobie tym że gdy zaczyna za mocno podgryzac w trakcie zabawy, lub robi coś nie tak zamykam ją w kuchni na ok 2 min.
Ale ostatnio pojawił się nowy problem, już sie boje że moja sunia jest agresywna, ponieważ gdy ide z nią na smyczy ( po trawie lub chodniku) ona nagle dostaje jakiegoś fizia i normalnie rzuca mi sie do nóg.. a więc trzymam ją z dala od siebie, bo nie wiem co robić, jak bym ją puściła to by mi sie do nóg z zębami rzuciła.. :cring: nie wiem co robić :cring: Możecie pomóc.. :cring:

Odpowiedz do tematu