Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nabiał
Autor Wiadomość
Stenia 

Mój labrador: Spike
Pies urodził się:
18.04.2012

Wysłany: 11-06-2012, 10:44   

Chelsea masz na myśli produkty firmy Bieluch ?

Zapraszam do Galerii Spike http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=7775

Chelsea 

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010

Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 11-06-2012, 10:50   

Stenia, serek bieluch :) ser biały tylko wszystko w małych ilościach powolutku zwiększając :)

TeodorJan 

Wysłany: 12-06-2012, 10:14   

A po co pies ma jeść jogurty albo serki?

ollinko 

Mój labrador: Beza
Suczka urodziła się:
04.06.2011

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 12-06-2012, 10:46   

TeodorJan, z postow wynika, ze sluza jako dosmaczacz karmy.
moim zdaniem samo dosmaczanie nie jest dobrym rozwiazaniem, psu sie nudzi, a karmiacemu w koncu brakuje pomyslow na owe smaczki.
co do jogurtow, Beza wylizuje kubeczki po smietanie, jogurtach. cwaniara rozpoznaje dzwiek stukania lyzeczka o pojemniczek, i nie odpuszcza ;)

Baszka 
Buś...pamietam

Mój labrador: Firet
Pies urodził się:
2004 rok

Wysłany: 12-06-2012, 15:08   

TeodorJan napisał/a:
A po co pies ma jeść jogurty albo serki?
Zawsze to wzbogacenie organizmu o mikroelementy...byle nie przesadzać tzn, łyżeczka do karmy od czasu do czasu, jak nie ma "skutków ubocznych" to znaczy że psiak toleruje zasmaczacza :haha:
A jaka jego radocha z niespodzianki ;] ....

Cytat:
moim zdaniem samo dosmaczanie nie jest dobrym rozwiazaniem, psu sie nudzi, a karmiacemu w koncu brakuje pomyslow na owe smaczki.
...to chyba nie dotyczy labradorów, bo na ogół labki to wszystkożercy :dribble: Mając doświadczenie z podopiecznymi podtrzymuję opinię że labradory to żebradory ;* i dla żadnego z nich jedzonko nie jest nudne...nawet to niedosmaczane ;D
Ostatnio zmieniony przez Baszka 12-06-2012, 15:19, w całości zmieniany 1 raz  

Maleńka 
Agata

Mój labrador: Luki
Pies urodził się:
10.06.2011

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 12-06-2012, 15:10   

Moj Luki tez lubi kubeczki wylizywac i wieczka po roznistych jogurtach i tez czesto dostaje :)

Klauzunka 

Mój labrador: Tequila
Suczka urodziła się:
26.10.2008

Mój labrador: Lola
Suczka urodziła się:
17.02.2007

Mój labrador: Sonia (shih tzu)
Suczka urodziła się:
23.08.2011

Wysłany: 12-06-2012, 16:04   

z czystym sumieniem napiszę - moja Teq i Lola jedzą jogurty naturalne, kefiry - bez fanatyzmu oczywiście - ale każda jedna przynajmniej z pół litra tych specyfików w ciągu tygodnia wciągnie.

Stenia
Ty jeszcze ostrożnie - biały ser ale malutko, odrobinkę .Zacznij od białego sera. To jest taki psi przysmak :) pomalutku, powolutku. Raz na 3-4 dni ale nie za wiele. Jajo na twardo raz na tydzień. Z resztą sama zobaczysz :)

TeodorJan 

Wysłany: 12-06-2012, 16:15   

ollinko napisał/a:
TeodorJan, z postow wynika, ze sluza jako dosmaczacz karmy.

Jesli chodzi o oblizanie kubeczka to ok ale z tego co czytam to padaja rowniez bardziej "dietetyczne" argumenty o "stopniowym zwiekszaniu dawki serka bieluch" czy "wzbogacenie organizmu o mikroelementy".

Moze ktos powinien otwarcie napisac ze to sa zwyczajnie BZDURY?

Baszka 
Buś...pamietam

Pies urodził się:
2004 rok

Wysłany: 12-06-2012, 16:23   

TeodorJan napisał/a:
dlaczego??...

TeodorJan 

Wysłany: 12-06-2012, 16:36   

Baszka napisał/a:
TeodorJan napisał/a:
dlaczego??...

- Bo dorosle psy nie trawia laktozy, bardzo czesto maja na nia nietolerancje lub alergie

- Bo wyskokiej jakosci suche karmy sa zbilansowane i nie potrzebne sa "mikroelementy z serka bieluch"

- Bo istnieje cos takiego jak proporcja wapn/fosfor w pozywieniu psa i jej zaburzenie jest dla psa grozne

Mozna oczywiscie uwazac ze suche karmy sa niezdrowe i karmic barfem (i o tym mozna dyskutowac) ale nie slyszalem jeszcze o diecie barf wzbogacanej jogurtami - zaden wilk w lesie 4 tys lat temu nie jadl jogurtow ani twarozkow.

Baszka 
Buś...pamietam

Pies urodził się:
2004 rok

Wysłany: 12-06-2012, 17:12   

TeodorJan napisał/a:
Baszka napisał/a:
TeodorJan napisał/a:
dlaczego??...

- Bo dorosle psy nie trawia laktozy, bardzo czesto maja na nia nietolerancje lub alergie

- Bo wyskokiej jakosci suche karmy sa zbilansowane i nie potrzebne sa "mikroelementy z serka bieluch"

- Bo istnieje cos takiego jak proporcja wapn/fosfor w pozywieniu psa i jej zaburzenie jest dla psa grozne

- Bo nabyłeś tylko książkowa wiedzę i wydaje Ci się, że jesteś najmądrzejszy :-P ;-)

TeodorJan napisał/a:
zaden wilk w lesie 4 tys lat temu nie jadl jogurtow ani twarozkow.

4 tysiące lat temu nie było też labradorów ;-) ...jak również Ciebie w dzisiejszej postaci :greedy:

Twój przodek żywił się czym innym niż dzisiaj, wiec nie wymagaj by przodek wilka pozostał przy diecie sprzed 4 tysiąca lat :dribble:

kimsi_3 

Mój labrador: Kida - indywidualistka ;)
Suczka urodziła się:
09.05.2009

Mój labrador: Luna - z DT na DS ;)
Suczka urodziła się:
03.01.2008

Pomogła: 9 razy
Wysłany: 12-06-2012, 17:30   

Oj tam oj tam... Jakiego psa bym nie miała to zawsze czekały na oblizywanie pudełeczek po jogurtach :) Dziewczynom to czasem aż ślinka pocieknie jak czekają aż ja skończe jeść i one dostaną do wylizania :) Żadnych efektów ubocznych po tym nie zauważyłam :)

Lilitu 
Spacerowicz nałogowy

Mój labrador: Odie
Pies urodził się:
23.01.2010

Mój labrador: w małym ciele ;) Theli
Pies urodził się:
08.9.2006-17.08.2018

Wysłany: 12-06-2012, 18:55   

Jeżeli akurat mam w lodówce (co jest uzależnione od tego czy chce mi się bawić z przetwarzaniem tego, co wycisnę z krowy), to daję trochę domowego jogurtu albo twarogu do Konga i zamrażam :)

Klauzunka 

Mój labrador: Tequila
Suczka urodziła się:
26.10.2008

Mój labrador: Lola
Suczka urodziła się:
17.02.2007

Mój labrador: Sonia (shih tzu)
Suczka urodziła się:
23.08.2011

Wysłany: 12-06-2012, 19:51   

TeodorJan napisał/a:
Baszka napisał/a:
TeodorJan napisał/a:
dlaczego??...

Mozna oczywiscie uwazac ze suche karmy sa niezdrowe i karmic barfem (i o tym mozna dyskutowac) ale nie slyszalem jeszcze o diecie barf wzbogacanej jogurtami - zaden wilk w lesie 4 tys lat temu nie jadl jogurtow ani twarozkow.

Ad.1. )-
Cytat:
W odróżnieniu od słodkiego mleka, kwaśne mleko, jogurt, kefir, maślanka i ser biały prawie nie zawierają laktozy, stąd można spróbować podawać je psom nie tolerującym słodkiego mleka.

W kwestii alergii nawet tego nie rozpatruj – bo tak serio każdy pies może nagle dostać alergii , wystarczy, że przy kupowanej zawsze suchej nagle coś producent zmieni ....Zmiana prawie niewidoczna, niby nieodczuwalna, dla psa może akurat o to chodzi.

Ad .2 ) - oczywiście nie są potrzebne mikroelementy- bo nie powinny być potrzebne, ale coś na podregulowanie flory bakteryjnej a i owszem można podawać - poza tym nikt tu nie pisze, żeby psa karmić jogurtami czy serami białymi- piszemy na zasadzie, że to dla nich przysmak, w odpowiednich dawkach nieszkodzący. Karmiąc odpowiednio zbilansowaną suchą nie zrobisz psu krzywdy (tylko jaką suchą? – czytanie składu na karmie też wymaga znajomości ) - mimo wszystko ja do suchej czasami podaję właśnie jogurty, kefiry, biały ser, olej lniany, oliwę z oliwek, moje psy mają raz na rok robione badania ponad 35 wskaźników (koszt na jedną sucz to jakieś 200 zł) - na podstawie ich badań na chwilę obecną uważam, że wiem co robię. Wczytaj się w etykietę karmy.

Ad.3. ) - czytaj etykietę. Przeanalizuj składniki. Przy dobrze opisanej karmie – gdzie wiesz czego ile jest – nie tak łatwo nawet podając czasami znienawidzone przez Ciebie sery białe czy jogurty – naruszyć gospodarkę wapniowo-fosforową psa.

I jeszcze jedno:
Nie przyrównuj żołądka psa do żołądka wilka...to już nie te czasy. Bo to tak samo jakbyś chciał ....yoreczka ubranego w różowe wdzianko puścić dzisiaj do piwnicy pełnej szczurów. ...

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 12-06-2012, 22:28   

TeodorJan napisał/a:
zaden wilk w lesie 4 tys lat temu nie jadl jogurtow ani twarozkow.

nie dożywał również 15 lat ;)

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wysłany: 12-06-2012, 22:40   

Asior zjada jogurt prawie codziennie w jumperze w formie zamrożonej . :)Jeden jogurt starcza na 2 dni . Czasami jest to naturalny kupowany dla Asiora a czasami dostaje owocowy mimo tego,że wilki nie jadły ;D

Madzialenka 

Mój labrador: Blondi
Suczka urodziła się:
18.10.09

Mój labrador: Dusia (Acaramelada Omaticaya)
Suczka urodziła się:
26.08.2012

Pomogła: 13 razy
Wysłany: 13-06-2012, 07:54   

Bondi tez od czasu do czasu zamrozony jogurt z babanem w kongu dostaje :)

Stenia 

Mój labrador: Spike
Pies urodził się:
18.04.2012

Wysłany: 13-06-2012, 12:07   

Dzięki za pomoc, jak na razie to szkrabik dobrze reaguje na jogurt i gotowane żółtko :) (córcia zjada tylko białko a żółtka nie ruszy :D )

Zapraszam do Galerii Spike http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=7775

Di 

Mój labrador: Bianka
Suczka urodziła się:
4.12.2011

Wysłany: 13-06-2012, 12:44   

Bianka co dziennie rano dostaje karmę z jogurtem naturalnym albo serkiem wiejskim, albo twarożkiem. to prawdziwy smakosz nabiału i tak jej raz dziennie tym namaczam. prócz tego serki i jogurty wszelkiej maści jako smakołyki. żadnych problemów, żadnych biegunek, żadnych wysypek. okaz zdrowia, radosny, szczęśliwy pies. ;)

i od małego, 8 tygodniowego psa tak właśnie było; przy czym napoczątku piła krowie mleko w niemożliwej wprost ilości i też nigdy nie miała zadnych sensacji, dopiero, jak skończyła 4 miesiące, musiałam mleko odstawić. także niech każdy robi, jak uważa za stosowne, ale ja nabiałem nie strasze ;)

www.bianucha.blog.pl

olawl93 
Olinkowa Lorunia.

Mój labrador: Lora (Sherry Tęczowy Gaj)
Suczka urodziła się:
09.01.2012.

Wysłany: 15-06-2012, 10:14   

Lora zjada tak mniej więcej dwa małe jogurciki tygodniowo. Najczęściej nalewam jej do kongusia, ale chwilę przed tym jak mam zamiar zmywać podłogę bo trochę brudzi :) Teraz, latem, zacznę jej zamrażać konga z jogurcikiem w zamrażarce. A opakowań po jogurcie na razie do wylizywania nie dawałam, bo bałam się, że taka mała klusia się skaleczy jak zacznie rozrywać pudełeczko, ale chyba przesadzam, i zacznę Lorinie dawać takie 'rarytasy' ;]

Odpowiedz do tematu