Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tenshii
16-01-2014, 16:37
Strupy na ogonie
Autor Wiadomość
klaraklara 

Mój labrador: Pepa
Suczka urodziła się:
19.10.2013

Wysłany: 21-12-2013, 22:35   Strupy na ogonie

Witam was,
może ktoś z was zetknął się z czymś podobnym u swojego psa. ja zauważyłam u mojego 8 tyg. labradora strupek na końcówce ogona. dziś zauważyłam, że strupek się powiększył i na dodatek odpada w tym miejscu sierść. nie widziałam, żeby podgryzała ogon, albo, że jej się gdzieś przytrzasnął. jutro mam zamiar przejść się z tym do weterynarza. tymczasem może ktoś widział coś podobnego u swojego psa?pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez tenshii 16-01-2014, 16:36, w całości zmieniany 1 raz  

kamil8406 

Mój labrador: INUSIA
Suczka urodziła się:
28 sierpnia 2013

Wysłany: 22-12-2013, 14:34   

Objawy podobne do nuzycy tylko koncówka ogona dziwne miejsce troche albo poprostu sie skaleczyła i strupa sobie obryza jak ja swedzi. Takie jest moje skromne zdanie .

dorota123 

Wysłany: 02-07-2014, 09:31   Jak zabezpieczyć ogon przed wylizywaniem i wygryzaniem rany

Witam,
Mam mały problem ze swoją labką. Mała dostała alergii od kąpieli w wodzie. Oczywiście sprawa skończyła się u weta, mamy leki itp. ale problem mam inny. Mała dosłownie wygryza sobie ogon do krwi. O ile z brzuszkiem na którym miała wysypkę jakoś sobie poradziłam i maści pomogły, tak z ogonem jest problem bo ciągle jest wylizywany i wygryzany. Na chwilę obecną nie mamy sierści na 1/3 ogona i zamiast tego mamy pełno ranek od gryzienia. Wet kazał zabezpieczyć ogon przed wylizywaniem i gryzieniem. Zakupiłam specjalny bandaż którym owijałam ogon ale bardzo szybko moja mała zaczęła radzić sobie z opatrunkiem i nauczyła się go zdejmować lub rozszarpywać. Następnym krokiem był zakup kołnierza. Za kołnierzem sporo latałam ale udało się kupić taki dmuchany aby nie ograniczać jej pola widzenia, bo sunia jest mała i jeszcze dość szalona, ale aby ograniczyć dostęp do ogonka. Oczywiści z tym również sobie radzi. Jest w stanie w taki sposób się wygiąć aby do ogona jednak dosięgnąć. Później poszedł w ruch klasyczny plastikowy kołnierz, oczywiście skończyło się to ogromnym niezadowoleniem i ... ponownie udało się jej dosięgnąć do ogona :( powiem szczerze że nie mam już pomysłów co zrobić aby mała przestała wygryzać ogon. Rozumiem że rana gojąca się musi bardzo swędzieć ale mam do czynienia z błędnym kołem. Nigdy się to nie wyleczy jak ciągle będzie wygryzane. Jestem po prostu bezradna. Czy macie jakieś pomysły w jaki sposób zabezpieczyć ranę na ogonie przed wylizywaniem i gryzieniem?? Może jakieś niekonwencjonalne domowe sposoby ?? Przyjmę każdą pomoc ... :)

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 02-07-2014, 09:36   

dorota123, ja zakladalam skarpetke z przyszytym do niej dlugim bandazem, na ranie byla luzna skarpetka, nad rana sporo bandaza, a na bandaz zakladalam kilka warstw mocnej tasmy klejacej - Barney kombinator, ale przez kilka dni udalo sie uchronic ogonek i zaczal sie dzieki temu goic.

Odpowiedz do tematu