Wysłany: 05-02-2014, 18:55 Znalazłam psa, nie bardzo wiem jak postępować.
Hej!
Od dwóch dni posiadam małe cudo w postaci czekoladowego laba.
Lekarz ocenił go na około 2,5 miesiąca. Piękna, zdrowa psina.
Znalazłam ją przywiązaną do drzewa i przykrytą ręcznikiem..
Wiem, że laby nie znoszą samotności, wiem też, że mała ma uraz, w momencie gdy zostaje sama ma atak paniki, skuczy, piszczy, chowa się. Przez najblizszy czas będę z nią w domu, ale potem wracam do pracy. Jak z nią postępować? Znacie jakiś dobry, sprawdzony sposób?
Jakieś rady dotyczące psinki?
Przede wszystkim pytanie, czy chcesz ją sobie zostawić. Czy ją odrobaczyłaś, jak ze szczepieniami?
Można próbować małymi kroczkami, zostawiając ją na bardzo krótko, później kolejno zwiększając odstęp czasowy. Ale niech lepiej się wypowiedzą ludzie którzy na tym się znają
Wysłany: 05-02-2014, 21:03 Re: Znalazłam psa, nie bardzo wiem jak postępować.
AnaBanan napisał/a:
Hej!
Od dwóch dni posiadam małe cudo w postaci czekoladowego laba.
Lekarz ocenił go na około 2,5 miesiąca. Piękna, zdrowa psina.
Znalazłam ją przywiązaną do drzewa i przykrytą ręcznikiem..
Wiem, że laby nie znoszą samotności, wiem też, że mała ma uraz, w momencie gdy zostaje sama ma atak paniki, skuczy, piszczy, chowa się. Przez najblizszy czas będę z nią w domu, ale potem wracam do pracy. Jak z nią postępować? Znacie jakiś dobry, sprawdzony sposób?
Jakieś rady dotyczące psinki?
nie wiadomo co maleństwo przeszło w swoim krótkim życiu.
to co opisujesz to pewnie lęk separacyjny, szczeniak boi się zostać sam.
poczytaj w necie o radzeniu sobie z tym problemem - polecam forum wesołej łapki - szkolenia psów metodami pozytywnymi.
AnaBanan [Usunięty]
Wysłany: 05-02-2014, 21:37
Oczywiście, psina zostaje.
Teraz tylko musze znalezc pomysl, jak jej pomoc.
Napiszę na tym forum,
dzięki za podpowiedzi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum