Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tenshii
08-05-2014, 15:47
Grzybica
Autor Wiadomość
Pikuś 

Wysłany: 08-05-2014, 15:41   Grzybica

Od jakiegoś czasu borykamy sie z problemem łysiejacych uszu. Psa to w ogole nie interesuje, ale lyse miejsca są pokryte często strupkami. Pierwszy raz to paskudztwo zrobiłp sie na samych krawędziach uszu, steupy odpadały i leciała krew, wetka bez badan stwierdziła że to od kopania w ziemi, mokre uszy, bakterie itp. kazała przemywac spirytusem salicylowym i podawać rutinoscorbin dwa razy dziennie. Zniknęło. Po kilku tygodniach powtorke z rozrywki, zalecenia: 2xdziennie Clotrimazolum. Specjalnie sie to goić niechcialo, ale zaczęło schodzić z krawędzi, pojawiła sie za to duża łysa plama z malenkimi strupkami, dwa dni później już drugie ucho lysialo. Postanowiłam ze idziemy do innego weterynarza który zrobi jakiekolwiek badania. Poszliśmy, wet pobrał zeskrobiny, powiedzial że wysle do laboratorium i podał maść (nazwy nie pamiętam, napiszę jutro). To bylo jakieś dwa tygodnie temu, jedno ucho ładnie zarosło, drugie też zaczęło porastac meszkiem :P ale ja czekałam na telefon. Dzisiaj dzwoniła weterynarz, że przyszły wyniki z labo i to grzybica, dodała że leczenie będzie długie i że mam sie stawić. Podejdziemy w sobotę, opiszę jak będzie dalej wygladac leczenie.
Myślałam że skoro grzybica to pies sie bedzie drapac lub coś podobnego, a te miejsca wcale nie interesowały Mazaka, jedyny objaw to właśnie te lysiejace miejsca.

W każdym razie problem ma jakieś 3 miesiace, moze nawet dłużej. Pojawiało sie, znikało, nawet nie usłyszałam że to może byc grzyb, dopiero gdy zmieniliśmy weta. Ufałam naszej poprzedniej wetce i nadal uważam że jest dobra w tym co robi, tylko może wpadła w rutynę? Nie wiem. Jak macie jakis problem i nie jesteście zadowoleni z usług weterynaryjnych, to radzę skonsultować sie z kimś innym :) Na szczecie my już wiemy, co i jak. I mam nadzieje, ze leczenie będzie względnie szybkie.

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 08-05-2014, 15:46