Od jakiegoś czasu borykamy sie z problemem łysiejacych uszu. Psa to w ogole nie interesuje, ale lyse miejsca są pokryte często strupkami. Pierwszy raz to paskudztwo zrobiłp sie na samych krawędziach uszu, steupy odpadały i leciała krew, wetka bez badan stwierdziła że to od kopania w ziemi, mokre uszy, bakterie itp. kazała przemywac spirytusem salicylowym i podawać rutinoscorbin dwa razy dziennie. Zniknęło. Po kilku tygodniach powtorke z rozrywki, zalecenia: 2xdziennie Clotrimazolum. Specjalnie sie to goić niechcialo, ale zaczęło schodzić z krawędzi, pojawiła sie za to duża łysa plama z malenkimi strupkami, dwa dni później już drugie ucho lysialo. Postanowiłam ze idziemy do innego weterynarza który zrobi jakiekolwiek badania. Poszliśmy, wet pobrał zeskrobiny, powiedzial że wysle do laboratorium i podał maść (nazwy nie pamiętam, napiszę jutro). To bylo jakieś dwa tygodnie temu, jedno ucho ładnie zarosło, drugie też zaczęło porastac meszkiem ale ja czekałam na telefon. Dzisiaj dzwoniła weterynarz, że przyszły wyniki z labo i to grzybica, dodała że leczenie będzie długie i że mam sie stawić. Podejdziemy w sobotę, opiszę jak będzie dalej wygladac leczenie.
Myślałam że skoro grzybica to pies sie bedzie drapac lub coś podobnego, a te miejsca wcale nie interesowały Mazaka, jedyny objaw to właśnie te lysiejace miejsca.
W każdym razie problem ma jakieś 3 miesiace, moze nawet dłużej. Pojawiało sie, znikało, nawet nie usłyszałam że to może byc grzyb, dopiero gdy zmieniliśmy weta. Ufałam naszej poprzedniej wetce i nadal uważam że jest dobra w tym co robi, tylko może wpadła w rutynę? Nie wiem. Jak macie jakis problem i nie jesteście zadowoleni z usług weterynaryjnych, to radzę skonsultować sie z kimś innym Na szczecie my już wiemy, co i jak. I mam nadzieje, ze leczenie będzie względnie szybkie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum