Wysłany: 25-03-2017, 11:40 Jeden szczeniak w miocie... warto brać czy nie?
Trzymałem kontakt z dobrą hodowlą(ZKwP). Niestety po USG wyszło na jaw że będzie tylko jeden szczeniaczek. Mam pytanie czy warto brać takiego pieska, z takiego miotu? Szukałem informacji i krążą opinie że to loteria ile piesków jest w miocie, dużo czynników składa się na taki temat.
Bodajże jest to czwarty czy piąty miot tej suki, partner sprawdzony, z jego krycia już korzystano parę razy.
Hodowca zapewnia mnie że szczenie powinno być zdrowę, wszystko okaże się przy pierwszych badaniach w klinice i odbiorze w ZkwP... Ponoć takie szczeniaki przeważnie zostają czempionami bo są najlepiej wykarmione.
Czy takie szczenie będzie tak samo wartościowe jak z zwykłego dużego miotu? Czy może być obarczone jakimiś wadami genetycznymi które wyjdą w wiekiem, chorobami itp.
Czy nie będzie problemów z socjalizacją szczeniaka? Też czytałem o tym że taki piesek wychowuje się bez kontaktu z szczeniakami i może różnie zachowywać się w stosunku do innych psów.
Jakie inne potencjalne problemy mogą mnie spotkać?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum