Mój labrador: Luna
Suczka urodziła się:
08.10.2010
Dołączyła: 01 Sty 2011 Posty: 1517 Skąd: S.Sącz
Wysłany: 16-04-2011, 17:51 Psie ciasteczka
więc tak... ostatnio kupiliśmy Lunce w zoologicznym psie ciacha. Wyglądały jak nasze pieguski z tym że były grubsze, twardsze i bez "muszek" (i troszke bardziej pachniały karmą).
Jeśli ktoś miałby jakiekolwiek przepisy na ciasteczka to chętnie skorzystam:)
tutaj 1 przepis, zamierzam go niedługo przetestować I w ogóle... czy takie ciacha nie zaszkodzą psu?
Składniki:
1,5 szklanki wody mineralnej lub zwykłej
0,5 szklanki dobrego oleju na przykład orzechowego, słonecznikowego czy z dyni,
2 jajka
3 łyżki czubate masła orzechowego najlepiej niesłodzonego
2 łyżeczki cukru waniliowego lub troszkę esencji waniliowej
1,5 szklanki mąki pszennej najlepiej naturalnej z otrębami
1,5 szklanki mąki pszennej białej
0,5 szklanki płatków kukurydzianych
0,5 szklanki pszenicy nadmuchanej – taka biała od razu do jedzenia
W razie za małej ilości mąki jeszcze zapas około 0,5 szklanki
Można dodać jeszcze troszkę pokruszonych orzeszków, najlepiej zmielonych na przykład w młynku do kawy.
Przygotowanie posiłku:
Mieszamy wodę, olej, jajka, mało orzechowe i wanilię. Po trochu mieszając dodajemy mąkę, płatki kukurydziane i owsiane. Na stolnice wykładamy 1/3 ciasta i wyrabiamy dokładając mąkę. Należy gnieść dość delikatnie aby z płatków nie zrobić zbytniej miazgi. Gdy ciasto będzie dobrej konsystencji wycinamy herbatniczki orzechowe w dowolnym kształcie i wielkości tak żeby były idealne na raz dla naszego szczeniaka. Ciasteczka układamy na blasze na pergaminie lub papierze do pieczenia i pieczemy około 20-25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
Sugestie odnośnie podawania:
Po upieczeniu pozostawiamy jeszcze w ciepłym piekarniku na 20-30 minut aby nabrały chrupkości. Pycha, sami też możemy spróbować, najważniejsze, żeby coś zostało dla szczeniaczka
Wiek: 26 Dołączyła: 02 Maj 2011 Posty: 10 Skąd: Toruń
Wysłany: 02-05-2011, 16:55
Ten przepis wyszperałam w "Przyjacielu Psie" (przepiszę go, bo sama jakoś nie mam pomysłów):
Marchewkowe ciasteczka
potrzebne:
200g mąki kukurydzianej
250g mąki gruboziarnistej
150g marchwi
50ml oleju kukurydzianego
50ml wody
szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Marchew pokroić na drobne kawałki i zmiksować razem z olejem i wodą. Połączyć z pozostałymi składnikami. Ciastko podzielić na części, zawinąć w folię i pozostawić w lodówce na 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość około pół centymetra i wykrawać foremką ciasteczka. Piec w piekarniku nagrzenym do 160*C (z termoobiegiem 140*C) ok. 30 minut aż do uzyskania jasnobrązowego koloru.
Po upieczeniu ciastka można przechowywać do ok. 6 tygodni w suchym pojemniku.
(całość przepisana z "Przyjaciela Psa" numer czerwcowy 2009 (128))
A ktoś z Was robił może psie ciacha wg. tego przepisu?
3 jajka
1/3 szklanki oleju
0.5 kg wątróbki drobiowej
1 ząbek czosnku,
ok 2 szklanek mąki
Jajka należy ubić, następnie wlewamy olej i dokładnie miksujemy. Dodajemy czosnek i wątróbkę wcześniej przekręconą przez maszynkę do mięsa.Dodajemy tyle mąki, żeby mieć gęstość przeciętnego ciasta (niezbyt płynne). Smarujemy blachę olejem i wykładamy na nią gotową masę.
Pieczemy w piekarniku w temp 220 stopni ok 15-30 minut.
Wiek: 26 Dołączyła: 29 Wrz 2011 Posty: 6 Skąd: Kraków
Wysłany: 14-03-2012, 19:29
SUSZONY KURCZAK
Składki: Surowa pierś kurczaka
1.Pokroić na niewielkie i cienkie plasterki
2.Rozłóż na papierze śniadaniowym lub do pieczenia (musi wchłonąć wilgoć).
3.Suszenie trwa ok. tygodnia,co drugi dzień przewracaj kawałki na drugą stronę.
4.Gotowe smakołyki przechowuj w torbie papierowej w lodówce
CIASTKA OWSIANE
Składniki: 20dag płatków owsianych,15dag mąki,15dag jogurtu naturalnego,2jajka,2łyżki miodu ( porcja na ok. 60sztuk)
1.Wszystkie składniki wymieszaj trzepaczką
2.Wyłóż masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozsmaruj na cienką warstwę.
3.Piecz 30min. w temp. 150C.
4.Po wyjęciu pokrój na kawałki i zostaw do ostygnięcia
CIASTKA WĄTRÓBKOWO- RYŻOWE
Składniki: 20dag wątróbki drobiowej,4łyżki płatków ryżowych,1jajko,6łyżek mąki
(porcja na ok. 40 sztuk)
1.Płatki zalej wrzątkiem i przykryj,odczekaj chwilę aż wchłoną wodę.
2.Zmiel wątróbkę i wszystko wymieszaj ze sobą.
3.Rozsmaruj na blasze cienką warstwę.
4.Piecz 30min w temp. 180C pokrój i ostudź.
CIASTKA WĄTRÓBKOWE :
Składniki: 0,5kg wątróbki drobiowej,2szklanki mąki,1/3 szklanki oleju,3jajka (porcja na ok.90 sztuk).
1.Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki i wylej je na blachę.
2.Włóż do nagrzanego do 220C piekarnika i piecz przez 30min.
3.Pokrój na kawałki i poczekaj aż wystygną
(te przepisy wyżej są z gazety "Mój Pies" ale opracowane przeze mnie
Potrzebujemy :
200 gram ziemniaków ugotowanych w mundurkach ( ziemniaki muszą być prawie że rozgotowane aby zostały strawione przez psi żołądek )
200 gram mięsa drobiowego pokrojonego w małe kawałki,
2 starte małe cukinie,
1 jajko
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Z ziemniaków, jajka oraz pietruszki w mikserze robimy puree
Puree mieszamy z cukinią i mięsem
Na posmarowanej olejem blasze formujemy placki,
Pieczemy w temperaturze 150 do czasu aż placuszki będą złocistobrązowe.
Wyciągamy i kroimy na kawałeczki otrzymując zdrowe smakołyki dla swojego pupila
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
Ostatnio zmieniony przez AnIeLa 28-01-2013, 19:29, w całości zmieniany 1 raz
My czasem kupujemy gotowy tort dla psiaków, nie ma czasu na pieczenie a świętować trzeba Jeśli też jesteście czasem w takiej sytuacji mogę powiedzieć z pełną odpowiedzialnością, że nic nam nie było a ciacho prócz fajnego wyglądu nieziemsko cieszyło psiaka
_________________ "Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu, człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał, i kota, który będzie go ignorował".
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum