Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Rasowy = rodowodowy?
Autor Wiadomość
Ryniu 

Mój labrador: Enzo [*]
Pies urodził się:
9.08.2005 - zm.11.01.2019

Mój labrador: Pola [*]
Suczka urodziła się:
4.12.2008 - zm.21.07.2022

Wysłany: 23-06-2008, 23:32   

W takim razie może zmienimy dyskusje na inne tory. Mam pytanie do obrońców Związku Kynologicznego w Polsce: czy każdy pies który nie posiada metryki ZK jest kundelkiem? ;)

labi 
Labi

Mój labrador: Labi
Pies urodził się:
27.01.2006

Wysłany: 23-06-2008, 23:34   

Ryniu, to dopiero wywołałeś burzę :D Normalnie Cię chyba zagryzą :D Tyle Twojego, że zginiesz od zębów z papierami :D

Ryniu 

Pies urodził się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 23-06-2008, 23:40   

Kurde ja nie znam się na wszystkim i dlatego właśnie pytam o to czy każdy pies który nie ma metryki Związku Kynologicznego jest kundelkiem.

aulinka_pa 
CzarneSłońce

Mój labrador: Graffi
Pies urodził się:
15.03.2006

Mój labrador: Harry
Pies urodził się:
18.09.2010

Mój labrador: Jane vel Janina
Suczka urodziła się:
02.07.2012

Wysłany: 23-06-2008, 23:49   

Ryniu napisał/a:
Mam pytanie do obrońców Związku Kynologicznego w Polsce: czy każdy pies który nie posiada metryki ZK jest kundelkiem? ;)

A kto wedele Ciebie jest tu obronca ZK :lookdown: ??oj...Ryniu...prowokujesz ;D ;* ;*
Ja nie jestem za ZK..ale jak najbardziej za rasa :shy:
Wiec pozwole sobie odpowiedziec ze:
W swietle prawa tak...taki pies jest psem w typie rasy(bardziej badz mniej)..teraz tylko mozemy sie spierac czy to jest kundelek..czy mieszaniec :)

Ryniu 

Pies urodził się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 23-06-2008, 23:53   

aulinka_pa napisał/a:
czy to jest kundelek..czy mieszaniec

a to chyba bez różnicy ;)
Nic nie prowokuje, po prostu pytam i chciałbym uzyskać chociaż kilka odpowiedzi.
"Obrońca ZK" - tak mi się napisało - no bo wiąże to z rasowością?

labi 
Labi

Mój labrador: Labi
Pies urodził się:
27.01.2006

Wysłany: 23-06-2008, 23:55   

Ryniu napisał/a:
Obrońca ZK

A to "ZK" to oczywiście skrót od Zakład Karny? :D

Ryniu 

Pies urodził się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 23-06-2008, 23:57   

hihi ;)

Ryniu 

Pies urodził się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 24-06-2008, 00:05   

aulinka_pa, poczekamy jak jeszcze kilka osób to potwierdzi. Chciałbym wiedzieć jaka jest prawda.

aulinka_pa 
CzarneSłońce

Pies urodził się:
15.03.2006

Pies urodził się:
18.09.2010

Suczka urodziła się:
02.07.2012

Wysłany: 24-06-2008, 00:08   

Ryniu napisał/a:
- no bo wiąże to z rasowością?

No wlasnie a o co chodzi w rasowosci rasy??po cos ktos je stowrzyl...kazda rasa ma swoje cechy..i po to sa regulacje ZK zeby te cechy zatrzymac...po to jest wzorzec rasy zeby byly jakies wytyczne.

Bo przeciez z jakis powodow kazdy z nas wybral wlasnie psa rasy..albo w typie rasy Labrador
I teraz chodzi o to zeby ludzie rozmnazajac na dziko te psy nie zatracili ich najcenniejszych cech..tego co jest najpiekniejsze w tej rasie :(

Ryniu 

Pies urodził się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 24-06-2008, 00:10   

aulinka_pa, piękne słowa, jestem pod wrażeniem, rozumiem je, ale dalej poczekamy do jutra jak to jest z tymi kundelkami ;) OK?

Jagnes093 
Deep Silent Complete

Wysłany: 24-06-2008, 00:16   

Internet to na prawdę przydatna rzecz, a zwłaszcza forum.
Ostatnio tata powiedział mi że chciałby dopuścić Puciniego jak będzie starszy. Ja kategorycznie odmowiłam i zaczelam mu tłumaczyć dlaczego nie, a jakie było oburzenie z jego strony jak powiedzialam, że Pucini to kundel i że się na to nie zgadzam, aby Pucini miał potomstwo. Najgorzej jak wspomnialam mamie o kastracji wtedy to było oburzenie :beated: i też zaczęła coś peplać o dopuszczeniu. Dziwi mnie dlaczego rodzice są tacy upierdliwi. Co z tego, że oni płacą za jedzenie dla Puciniego szczepienia itp jak i tak ja go szkole i poświęcam mu cały swój czas.

gusia1972 
Agnieszka

Mój labrador: Kala
Suczka urodziła się:
28.05.2007

Mój labrador: Viva - NSDTR
Suczka urodziła się:
13.07.2010

Wysłany: 24-06-2008, 08:30   

Jagnes093, ja się spotkałam z podobnymi opiniami wśród właścicieli piesków :( uważają że skoro ich piesek ciągnie do suczek to "trzeba mu wreszcie dać się kiedyś wyszaleć i dopuścić go do suki" ja zawsze próbuję im oczy otwierać ale z jakim skutkiem .... kto to wie :(
ludzie chyba za bardzo doszukują się podobieństw w zyciu psa a swoim i myślą że skoro oni uprawiają sex to pies też ma do tego prawo ...

Tsunami 
HODOWLA Wildfriends

Mój labrador: Tsunami, Joy
Suczka urodziła się:
07.07.2007; 20.03.2009

Suczka urodziła się:
Wysłany: 24-06-2008, 08:46   

Ja powiem tak. Nie jestem za rozmnażaniem psów nierodowodowych, ale jest kilku ludzi, którzy to robią, sprzedają psy po 1000 zł i zapewniają im lepsze warunki i bardziej o nie dbają niż ci prawdziwi hodowcy psów z papierami. I to jest smutne. Bo teraz każda argumentacja za r4odowodem legnie w gruzach. I wina leży po stronie hodowców, że dopuszczją się do tych różnych wybryków. Ja absolutnie nie jestem za tym, by ludzie pojechali na trzy wystawy zrobili uprawnienia i hulaj dusza! W ogóle to jest walka z wiatrakiami.

Powinno byc tak jak to się z końmi stało - wszystkie muszą miec rodowód, udokumentowane pochodzenie, wszystkie muszą byc zaczipowane, a stanowic mogą jedynie najlepsze i tylko też takie klacze można zaźrebiac. Konie są oceniane nie po znajomości, tylko sprawiedliwie przez kilku ludzi wykwalifikowanych do tego w Polsce. Gdyby tak było - kundelków byłoby mniej, bezdomności by nie było - bo każdy miałby czip, byłoby wiadomo do kogo należy i kto powinien zapłacic za to, że go wyrzucił na ulicę. To jest moja sielankowa wizja tego, co powinno byc. I nie patrzylibyśmy na cierpienie tych psów w schroniskach i nię pękało by nam serce z żalu, że nie każdego możemy otoczyc opieką.

Praca hodowlana ma bardzo głęboki sens i gdyby się tak przypatrzyc hodowcom z ZK to może nielicznie ją rozumieją. I dlatego namawiając do kupna psa za 1200 zł najczęściej namawiamy do kupna od ludzi, którzy po trzech wystawach mieli hodowlankę i nigdy się już na wystawie nie pokazali. W Polsce jest 150 zarejestrowanych hodowli labradorów w ZK - może z 30 jeździ na wystawy. A reszta?? To jest duży problem i wstyd dla związku kynologicznego, ale korupcja wszystko zasłania. Nie wiem, czy taka to już Polaków natura... :(

Ryniu 

Pies urodził się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 24-06-2008, 10:40   

Tsunami napisał/a:
Konie są oceniane nie po znajomości, tylko sprawiedliwie przez kilku ludzi wykwalifikowanych do tego w Polsce.

Podoba mi się to :) Jeszcze troszkę i kupię sobie konia :) Brawo!
Ale tak naprawdę to nikt nie odpowiedział na moje pytanie :( Proszę się nie bać mówić szczerze. Pytanie:
"Czy każdy pies który nie ma metryki Związku Kynologicznego jest kundelkiem."

sodalis 

Wysłany: 24-06-2008, 11:30   

aulinka_pa napisał/a:
Ryniu napisał/a:
Mam pytanie do obrońców Związku Kynologicznego w Polsce: czy każdy pies który nie posiada metryki ZK jest kundelkiem? ;)

...
Wiec pozwole sobie odpowiedziec ze:
W swietle prawa tak...taki pies jest psem w typie rasy(bardziej badz mniej)..teraz tylko mozemy sie spierac czy to jest kundelek..czy mieszaniec :)

W takim razie czy psy mające rodowód z PKPR tez są kundelkami - PKPR jest legalną organizacją, co prawda nie uznaną przez FCI, ale jednak legalną, zarejestrowaną i nie mającą nic wspólnego z ZK.
Więc ponawiam pytanie - czy psy z rodowodem PKPR też są kundelkami?
Z powyższej wypowiedzi wynika, że tak, a ja mam co do tego pewne watpliwości.

aulinka_pa 
CzarneSłońce

Pies urodził się:
15.03.2006

Pies urodził się:
18.09.2010

Suczka urodziła się:
02.07.2012

Wysłany: 24-06-2008, 11:54   

O! super ze podzieliles ten temat :)
Wlasnie wczoraj mi tez to chodzilo po glowie..
ja juz swoje zdanie na pytanie Rynia wypowiedzialam..wiec czekamy na innych :)
ustosunkuje sie tylko do zdnania Tsunami..jednak w hodowli konie nie jest az tak rozowo jak opisujesz :confused:
Ale jest zdcydowanie lepiej!! ale wedlug mnie to tez dlatego ze kon to o wiele mniej dostepne zwierze dla kazdego i stad selekcja..kontrolowany rozrod jest bardziej mozliwe :)

Ja tam nadal sie upieram ze pies ok...prosze! schroniska pekaja w szwach :confused:
Ale RASOWY pies to juz z jakis powodow..wiec zeby miec psa ktory odpowiada naszym oczekiwaniom wzgledem tego co oczekujemy po danej rasie to potrzeba jakiejs gwarancji rasowosci a taka gwarancje poki co daje metryka

Andevil
[Usunięty]

Wysłany: 24-06-2008, 11:56   

Ryniu napisał/a:
Czy każdy pies który nie ma metryki Związku Kynologicznego jest kundelkiem."

Odpowiadam "nie" tylko w przypadku, kiedy rodzicami szczeniąt były psy jednej rasy - r=r. (to tak dla pewności dodaję).

Natomiast w 200% zgadzam sie z opinią Tsunami. Niestety zdaję sobie również sprawę z tego, że swiata nie zbawimy.

A tak naprawdę to wiekszości hodowli zarejestrowanych w zwiazku też nie powinno byc, bo nie każde rozmnażanie psów z uprawnieniami hodowlanymi jest słuszne. :->

Powtórzę jeszze raz populacja psów, takze rasowych jest w naszym kraju zbyt duza i każdy powinien się x razy zastanowic, zanim przywoła na świat kolejne pokolenia szczeniąt. :cring:

aulinka_pa 
CzarneSłońce

Pies urodził się:
15.03.2006

Pies urodził się:
18.09.2010

Suczka urodziła się:
02.07.2012

Wysłany: 24-06-2008, 12:00   

sodalis napisał/a:
Więc ponawiam pytanie - czy psy z rodowodem PKPR też są kundelkami?
Z powyższej wypowiedzi wynika, że tak, a ja mam co do tego pewne watpliwości.

Jej..Sodalis ja sie nie umywam do Twojego doswiadczeniami i calej wiedzy..wiec uscisle swoja odpowiedz
Pies nie posiadajacy dokumentow potwierdzajacy jego rasowosc jest to kundelek w typie rasy.
A teraz prosze Ciebie o podpowiedz do jakiek kategorii zaliczaja sie te psiaki z wszelkich ogloszen (po rodowodowcyh rodzicach ale bez hodowlanek..albo z dopiskiem rasowe ale nie rodowodowe)??

sodalis 

Wysłany: 24-06-2008, 12:04   

aulinka_pa napisał/a:

A teraz prosze Ciebie o podpowiedz do jakiek kategorii zaliczaja sie te psiaki z wszelkich ogloszen (po rodowodowcyh rodzicach ale bez hodowlanek..albo z dopiskiem rasowe ale nie rodowodowe)??

Ja bym je określiła jako psy w typie rasy np. pies w typie labrador retrievera, bo napewno psa bez potwierdzonego pochodzenia nie nazwałabym psem rasowym, ale też psa wyglądającego dokładnie tak jak labrador cięzko jest poprostu kundlem nazywać.

[ Dodano: Wto 24 Cze, 2008 ]
W zootechnice wogóle określenie "kundel" nie istnieje, są psy rasowe, psy w typie rasy (czyli wyglądające jak pies danej rasy, ale bez potwierdzonego pochodzenia) i mieszańce (czyli mające w przodkach minimum 2 rasy).

[ Dodano: Wto 24 Cze, 2008 ]
Bo to wszystko nie jest jednoznacznie w przepisach określone i tak psy z rodowodem PKPR w pewnym stopniu są rasowe - mają potwierdzone odpowiednimi dokumentami pochodzenie, więc mozna by nazwać je rasowymi, ale ZK nie pozwala na rejestracje ich w ZK i na ich udział w organizowanych przez ZK wystawach czyli podważa ich rasowość.

Ryniu 

Pies urodził się:

Suczka urodziła się:

Wysłany: 24-06-2008, 12:26   

Andevil, ubiegłaś mnie i wydałaś moje zamiary :)
jakby kto nie wiedział co to PKPR to proszę link: pl.wikipedia.org/wiki/Polski_Klub_Psa_Rasowego
Sam osobiście mam kilku znajomych, którzy posiadają pieski z PKPR i co ciekawe nie dostaje tam się metryki, tylko od razu rodowód. Wszystkie retrievery do rozmnażania muszą mieć badania na dysplazję. Aktualnie czekam na odpowiedź od kiedy.

PS. Jednak ja wielokrotnie słyszałem odpowiedzi, że pies nie posiadający metryki ZK jest ewidentnym kundelkiem. Chciałem uzyskać w tym temacie potwierdzenie lub zaprzeczenie tego problemu. Ja uważam, że papierek to wiąże się z wystawami, a życie swoje.

Chciałbym tylko dodać, że cały czas jestem przeciwko fabrykom psów i tym nielegalnym i legalnym z "odchyłkami" również :)

Odpowiedz do tematu