Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Rodowod ACK
Autor Wiadomość
szalej 

Wysłany: 27-12-2011, 23:06   Rodowod ACK

Ok, zapytam inaczej, bo im bardziej drąże, tym inne pytania mi się nasuwają. A może akurat ktoś wie?

Jeżeli sprowadzam psa, który ma rodowód ACK powinnam "przerejestrować" go na FCI w polsce, żeby był normalnie dopuszczany do wystaw, tak?
Mogę psa przerejestrować z ACK na FCI JEŻELI rasa jest uznana przez FCI. Ok, labradory są uznawane przez FCI.
Ale tutaj rodzi się koljne pytanie.
Co jeśli pies ma wpisaną inną maść niż w polsce? Już tłumacze o co mi chodzi.
Pies ma maść która JEST uznawana przez polski FCI ALE pod inną nazwą.
Pies wygląda np. tak:

I w rodowodzie ACK ma wpisaną maść RED FOX. Której w FCI nie ma, ALE wzorzec mówi:

napisał/a:

Kolor
Kolor labradorów jest jednolity. Jednolite czarne, żółte (począwszy od jasnego kremowego aż do czerwonego ), czy tez czekoladowe. żółte psy mogą mieć zróżnicowania w kolorze na uszach, z boku oraz na brzuchu.

Czyli kolor jest prawidłowy, ale w FCI nazywałby się biszkoptem.

Czy ktoś wie, jak to jest? Czy taki pies byłby uznany?
Już pomijam kwestie jak by był oceniany na wystawach, albo czy by go nie dyskwalifikowali, ale czy wogóle dałoby się go zarejestrować w FCI

os 

Wysłany: 28-12-2011, 12:49   

szalej,
red fox to biszkopt, poczytaj gdzieś na forum, bo był taki wątek o red foxach.

Na szybkiego znalazłam stronkę hodowli, gdzie masz bardzo ładnie wytłumaczone co to jest red fox
http://www.rogester.pl/foxred.html

i tu jeszcze o żółtym umaszczeniu
http://www.rogester.pl/odcienie.html

a ten rodowód to chyba AKC? American Kennel Club - Rodowody wydane przez AKC są na zasadzie wzajemności honorowane w państwach członkowskich FCI.
W AKC było zarejestrowanych tylko 150 ras psów, a 51 kolejnych oczekuje na zatwierdzenie ( tzw. FSS, Foundation Stock Service ). Poszczególne rasy są pogrupowane nieco inaczej, niż w FCI. Wyróżnia się siedem grup: Sporting, Hound, Working, Terrier, Toy, Herding, Nonsporting, jedną klasę: Miscellaneous i rasy niezatwierdzone czyli te FSS.
Laby są zatwierdzone:)

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Wysłany: 28-12-2011, 13:06   

os napisał/a:

no tak,tylko kiedyś usłyszałam,że w Polsce są jakby mniej uznawane i gorzej oceniane,ale nie wiem czy to rzeczywiście prawda.
W sumie do końca nie rozumiem,czemu w Polsce nikt nie chce zabrać się za ich hodowle :<

os 

Wysłany: 28-12-2011, 13:13   

anna34 napisał/a:
os napisał/a:

no tak,tylko kiedyś usłyszałam,że w Polsce są jakby mniej uznawane i gorzej oceniane,ale nie wiem czy to rzeczywiście prawda.
W sumie do końca nie rozumiem,czemu w Polsce nikt nie chce zabrać się za ich hodowle :<

Aniu, ryba psuje się od głowy. Jeśli sędziowie się nie znają i nie uznają tej pięknej maści to, który hodowca zechce hodować (nie opłaca mu się). Zresztą trzeba zachować czystość genetyczną (chyba ale nie znam się tak perfekcyjnie na tym), a to już dla hodowcy problem - bo kryć czymkolwiek się nie da (przepraszam prawdziwych pasjonatów).Taki mamy dziwny kraj. A te rudzielce są przepiękne (do tej pory choruję na takiego:)

anna34 
rude szczęście

Mój labrador: Chopper
Pies urodził się:
03.07.2007-24.05.2016

Mój labrador: Biscuit John Cage(Hearty)
14.06.2016

Wysłany: 28-12-2011, 13:17   

os napisał/a:
A te rudzielce są przepiękne (do tej pory choruję na takiego:)

Ja też,ale sprowadzenie takiego psa z Niemiec to koszt ok 6000 tys z podróżą(rok temu koszt szczeniaka to 1300 euro).A szalej znalazła w USA za 1500 dolarów :cring:

Bora 

Wysłany: 28-12-2011, 14:23   

anna34 napisał/a:

Podobnie jest z goldenami (które z samej nazwy powinny być złote). Takie mocno przypieczone, złote goldeny (w których kochają się Amerykanie) na wystawach w Europie mają małe szanse.Nikomu się nie podobają. Sędziowie wolą wyblakłe, wręcz białe goldeny. O zgrozo.

os 

Wysłany: 28-12-2011, 14:36   

Bora napisał/a:

Podobnie jest z goldenami (które z samej nazwy powinny być złote). Takie mocno przypieczone, złote goldeny (w których kochają się Amerykanie) na wystawach w Europie mają małe szanse.Nikomu się nie podobają. Sędziowie wolą wyblakłe, wręcz białe goldeny. O zgrozo.

bo sami takie hodują:(((

anna34 napisał/a:
Ja też,ale sprowadzenie takiego psa z Niemiec to koszt ok 6000 tys z podróżą(rok temu koszt szczeniaka to 1300 euro).A szalej znalazła w USA za 1500 dolarów

marzenia ściętej głowy jak na razie:((((

szalej 

Wysłany: 28-12-2011, 15:28   

os, Wiem, co to red foxy, przepraszam za literówke w AKC ( dla mnie AKC czy ACK, jeden pies :D ) Napisałam że laby są honorowane, tak, bo są uznane.

ale cały pies jest w tym, że laby w AKC mają chyba wpisaną tą maść red fox? A przynajmniej hodowle tak sobie wpisują we wszystkich stronach i na rodowodach ( ale nie są to oryginały więc równie dobrze mogli sobie o tak to napisać). Chodzi mi o to, czy jeśli sprowadziłabym psa, który ma wpisane w rodowodzie maść RED FOX, której u nas nie ma, czy by mi go normalnie zarejestrowali, skoro u nas nie uznaje się red foxów jako red foxów a jako biszkopty. O to mi chodzi, nie wiem czy dobrze napisałam.

Na tej samej zasadzie - czy jeśli bym miała suke koloru uznanego w polsce np. czekolade to czy mogłabym pokryć psem który ma maść teoretycznie nie uznaną w PL. Cały pikuś jest w tym, czy one faktycznie mają w rodowodach wpisane RED FOX czy tylko hodowcy sobie to wpisują.

Bo np. Owczarki niemieckie w AKC mają duzo więcej maści niż u nas, chociażby tri kolory albo bi kolory czarno białe, ale mimo, że jest to rasa uznawana przez FCI to kolor nie jest uznawany ( u nas taki pies byłby niehodowlany) więc nie można takim psem z AKC pokryć w FCI suki.
Ale dalej idąc tym tokiem rozumowania to mimo, że RED FOXY u nas w polsce nie są uznawane jako red foxy, to byłyby uznane jedynie pod inną nazwą. ciekawi mnie czy w FCI gdybym zaniosła tam rodowod eksportowy z wpisana maścią red fox, czy by mi go zarejestrowali tylko zmienili maść na biszkopt?

os 

Wysłany: 28-12-2011, 17:43   

Chyba najlepiej pytać u źródła całego zamieszania czyli w związku.

Jeszcze jeden link jaki mi wpadł na szybkiego:
http://www.all-about-labr...rretriever.html

tam jest takie dosadne zdanie:
"The term fox red labrador is merely a way of describing a dark tan yellow lab" czyli jest to wyłącznie sposób opisywania umaszczenia żółtego. Wnioskując, nawet jeśli masz wpisane red fox to chodzi o żółty (u nas mówi się biszkoptowy) i teoretycznie nie ma znaczenia czy w zagranicznym rodowodzie jest red fox czy yellow, bo znaczy to, wyłacznie w oparciu o kolor umaszczenia - jedno i to samo. Podobnie sprawa się ma z określeniem silver też będzie to żółty/biszkoptowy.
Nie mogą Ci odmówić rejestracji bowiem rodowód AKC jest honorowany w FCI. Kolory niestety albo stety są 3 i Twój red fox będzie u nas biszkoptowy.

Oczywiście doświadczenia są róże i może ktoś już o to pytał i ma inną wiedzę w temacie. Chętnie poczytam.

Odpowiedz do tematu