Wysłany: 18-01-2012, 12:38 Skacze, ślizgi robi i inne takie - jaki to ma wpływ na stawy
Jestem tu nowa, wiec poproszę o umieszczenie odpowiednio posta, jak nie powinien tu być, ale szukam i nie znalazłam..
Bandzior... ma prawie 2 miesiace, a...
biega po mieszkaniu, skacze - jak sarenka przy bieganiu, skacze do góry, jak kangur, wlazi po schodach - mamy w domu i nauczył sie wskakiwać po schodkach... i co najgorsze ślizga się jak jest mokro... uwielbia to wszystko..
piszecie, że nie jest to wskazane, chociaz niektórzy piszą, że można...
ale ja nie mam jak mu tego zabronić... on sie cieszy, bawi, nie mogę go przecież do ziemi przyciskać, jak skacze.. na szczęscie nie robi tego cały czas, ale przy zabawie zawsze... podłogi też muszę mopować, jak siknie..
jakie macie doświadczenia w tej kwestii i co doradzicie?
Ostatnio zmieniony przez tenshii 04-10-2012, 15:59, w całości zmieniany 1 raz
Jesli macie w domu schody najlepiej zaopatrzyć sie w barierkę lub zagrodzić je w inny, niedostepny dla psa sposób. Nie wiem gdzie przeczytałaś, że takie zabawy sa dozwolone. Kiedy zmywasz podłogę zamknij psiaka w innym pomieszczeniu i poczekaj az wyschnie. Masz kafelki w całym domu? Najlepiej będzie zapatrzec się w.. dywan.
Wiem, że ciężko jest powstrzymać szczeniaka przed skakaniem, ale starajcie się bawić z nim na siedząco i powstrzymywac go przed skokami (to samo sie tyczy wchodzenia do auta czy na kanapę - trzeba psa podsadzić)
Pozatym prześledź sobie dział o dysplazji, jest tam kilka tematów, które odpowiedzą na Twoje pytania.
no może zle to ujełam, ze dozwolone, ale zeby nie wariowac...
wiem wlasnie martwie sie tym troche
na schodki tak sobie wchodzi czasem na 3 lub 4 i go sciagam...
jak mopuje wszystko to oczywiscie nie chodzi, ale jak siknie to musze to zebrać, a pozniej mopem machnąć.. i wtedy lub sie slizgnac, jak "nie widze"...
bede go ograniczac... dzieki za rady
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum