Wysłany: 05-08-2008, 20:51 "Amatorskie Szkolenie Psów" - Brzezicha i Lisiecki
Dosyć stara książka(1983r) przez co zawartych jest sporo metod tradycyjnej szkoły... Zaczynając czytać tę książkę byłam nastawiona na doszukanie się informacji i rad co do stosowania awersji, tak mi się skojarzyło tamte czasy, Smyczyński... itp. Jednak okazało się , że moje nastawienie było mylne. Co prawda jest wiele wzmianek o stosowaniu awrsji(kolczatka, dławik, szarpnięcie psa itp), jednak autor podkreśla za każdym razem, że nei ejst to dobry sposób i powinno się go wykorzystywać dopiero kiedy wszystkie pozytewne metody nie skutkują, oraz że stosowanie takich metod powinno być kontorlowane przez doświadczonych szkoleniowców bądź szkoleniowców. To mnie bardzo zaskoczyło i tym samym zadowoliło : )Oprócz tego jest mnóstwo informacji o budowie anatomicznej psa, funkcjonowaniu mózgu, układu nerwowego, porady dotyczące szkolenia psa, rozwiązywania niepożądanych nawyków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum