czy ktoś karmi swojego psiaka tą karmą (tj. Markus-Mühle)? Znalazłam ją na zooplusie, jest też dostępna w innym sklepie, skład po liftingu wygląda następująco:
Mięso drobiowe suszone i zmielone 28%, mączka ryżowa pełnoziarnista z otwartego ziarna, pełnoziarnista mączka kukurydziana z otwartego ziarna, żwacze z dziczyzny 8%, ziarno ryżu, mączka z kości dziczyzny 5%, topinambur w formie mączki, mączka rybna 5%, buraczany miąsz suszony, olej lniany tłoczony na ziemno, olej rzepakowy tłoczony na zimno, mączka z żółtka 2%, borowina suszona, torf suszony, proszek owocowy 2% (w skład którego wchodzą: porzeczka, ananas, papaja, banany, wiśnia acerola, jabłka, gruszki, borówka czarna, mango, maliny), mieszanka z ziół suszona, olej z łososia, mączka z alg, yucca-Schidigera suszona i zmielona.
Dodatkowe składniki pokarmowe /kg:
Witaminy, Prowitaminy i pozostałe substancje czynne
Witamina A 10500 i.E.
Witamina D³ 1050 i.E.
Witamina E 200 mg
Witamina B1 jako Thiaminmononitrat 3,5 mg
Witamina B2 jako ryboflawina 7,0 mg
Witamina B6 jako pirydynowy tlenek wodoru 4,2 mg
Witamina B12 42 mcg
Biotyna jako D-(+)-Biotyna 210 mcg
Kwas foliowy 0,35 mg
Niacyna 21,0 mg
Witamina C jako L-kwas askorbinowy 140 mg
Pantothen kwas jako wapń -D-Pantothenat 7,0 mg
chlorek Choliny 1050 mg
Pierwiastki śladowe:
Kobald jako Kobalt-(II)-sulfat, Heptahydrat1,0 mg
Mangan jako Mangan-(II)-oxid 48 mg
Miedź jako Miedź-(II)-oxid 10 mg
Cynk jako tlenek 65 mg
Jod jako Calciumjodat1,6 mg
Jakieś sugestie? Na Dogo i zooplusie są praktycznie same pozytywne opinie.
Napisałam do dystrybutora i za koszt przesyłki kurierskiej (15 PLN) wysyła 10 próbek karmy (nie określono wagi, ale liczę że będzie to kilogram)- myślę że jak przyjdą próbki i skończy się obecny wór to zaczniemy testować
Karoola, niestety dla wszystkich ras, więc trzeba by zadbać dodatkowo o stawy. Dawkowanie, jakie podają to 1,2% masy ciała zwierzęcia- nie wiem dlaczego tak
Podobno tłoczą składniki w temp. do 40 stopni, przez co karma zachowuje więcej składników odżywczych, a dodatkowo nie ma tam żadnej chemii- ważność wora to max 6 miesięcy..
Pomogła: 6 razy Wiek: 29 Dołączyła: 19 Sie 2009 Posty: 3802 Skąd: Sosnowiec/Warszawa
Wysłany: 26-07-2012, 17:37
Almathea83, jeśli tak, to fajnie - ale zajrzałam na stronę i żeby płacić AŻ tyle...? Nie jest to jakaś masakryczna cena, ale za tyle to ja kupuję dwa wory brita - choć skład ma gorszy (brit)
_________________ Pozdrawiamy, Karolina, Browni i pinczeropodobny Emil
Karoola, tu http://sklep.luposan.pl/k...muhle-15kg.html jest w rozsądnej cenie- 33 kg za 239 PLN, więc tak jakby worek 15 kg kosztuje 108 PLN to niedużo, taniej niż Brit Premium który mamy teraz
Karoola, no tak, bo Adult tańszy- Brit Junior 2 wory są za 219 najtaniej chyba Dam znać jak zaczniemy testować, na razie zamówiłam te próbki ale pani napisała że one ważą 50-80 gram (niestety nie popisała się wiedzą w zakresie dokładnej wagi), więc 10 sztuk da razem max 80 dag, na tym nie da się niczego przetestować więc pewnie skończy się tym, że jak Moreno wkroczy w dorosły wiek to przeskoczymy na nową karmę, kupując po prostu 15 kg
Karma w składzie ciekawa Gdyby faktycznie dało się ją przetestować z próbek to bym sam rozważył. Obecnie używamy Josery Festival i jest dobrze Ale cenowo jest podobnie więc jeśli miałaby być lepsza to czemu nie W ogóle Josere polecam zamawiać w abckarma.pl bo mają ją najtaniej i zawsze dodają sporo gratisów w postacie ciastek i próbek
PeKa, dużo osób wie, że Moren wcina Premium Junior bo miałam z nimi niezłe przeboje- założyłam że wiesz o czym piszemy ale spoko, Care 2 wory tu za trochę ponad 270 http://www.swiatkarm.pl/p...g,9434,968.html
To też OT ale zarejestrujcie sobie konto na światkarm.pl to dostaniecie z automatu stały rabat 5% i za taką BritCare zapłacicie 260zł i kurier za darmo
Pani mi chyba uwierzyła na słowo, że puściłam przelew za kuriera, bo dzisiaj mamy już paczkę u siebie. Moreno z doopką ledwo trzymającą się ziemi czeka na degustację
aha, przysłali jednak 12 paczuszek po 85 gram, czyli akurat 1 kg
"Chrupki" a w zasadzie paski są dużo większe niż Premiuma ale obawiam się że zanim Moren nauczy się ją gryźć to minie sporo czasu..
Mój labrador: Beza
Suczka urodziła się:
04.06.2011
Pomogła: 1 raz Wiek: 45 Dołączyła: 30 Sie 2011 Posty: 1714 Skąd: z domu.
Wysłany: 04-10-2012, 19:59
hmm, znowu siedze w karmach, i cos mi sie zdaje ze ta karma bedzie nastepnym strzalem... moze na ten dodatek owocow Bezoslawa sie wreszcie rzuci
... aczkolwiek troche sie zejdzie zanim sucz przezuje swojego Boscha
ollinko, pewnie że tak, ale weź pod uwagę że on zje wszystko ta karma jest bardzo ciężka, w sensie taka skompresowana że na jedną dawkę to objętościowo mało jej wychodzi, jest w takich "batonikach", prostopadłościanach które łatwo się łamią, tak na oko szerokość z 1,5 cm, wysokość 0,5 cm a długość różnie, jak tam się połamie- ale były też takie długie 3-4 cm kawałki może ta mała ilość na posiłek Bezę zachęci
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum