Otwarty przez: mibec 12-01-2014, 12:53 |
Hodowla czy Pseudohodowla - dyskusja |
| Autor |
Wiadomość |
bouffe

|
Wysłany: 18-08-2010, 18:47 Czarny labrador retriever
|
|
|
Witam. Wraz z ojczymem podjęliśmy decyzję kupna psa. Jednak problem polega na tym, że nie wiemy gdzie znaleźć domową hodowlę, gdzie szczeniaki są dobrze wychowane, zdrowe, a przede wszystkim czyste rasowe i posiadające rodziców tej samej maści (bo zauważyłam, że dużo hodowców miesza umaszczenia, np. matka jest biszkoptowa, a ojciec czarny). Nie zależy nam na tym, aby szczeniak był z rodowodem.
Czy wie ktoś, gdzie jest taka hodowla skąd moglibyśmy kupić czarną suczkę? Zależy mi na dobrej opinii hodowli.
PS Jeśli to nie jest dobry dział dla tego tematu, proszę o przeniesienie. |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 18-08-2010, 18:57
|
|
|
| bouffe napisał/a: | | a przede wszystkim czyste rasowe |
Czysto rasowe to szczenięta z rodowodem.
| bouffe napisał/a: | | posiadające rodziców tej samej maści (bo zauważyłam, że dużo hodowców miesza umaszczenia, np. matka jest biszkoptowa, a ojciec czarny) |
Co z tego? Szczenięta i tak będą jednego koloru.
| bouffe napisał/a: | | Nie zależy nam na tym, aby szczeniak był z rodowodem. |
Nie wspierajcie pseudohodowli. |
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy
Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador |
|
|
|
 |
bouffe

|
Wysłany: 18-08-2010, 19:02
|
|
|
| tenshii napisał/a: | | bouffe napisał/a: | | a przede wszystkim czyste rasowe |
Czysto rasowe to szczenięta z rodowodem.
| bouffe napisał/a: | | posiadające rodziców tej samej maści (bo zauważyłam, że dużo hodowców miesza umaszczenia, np. matka jest biszkoptowa, a ojciec czarny) |
Co z tego? Szczenięta i tak będą jednego koloru.
| bouffe napisał/a: | | Nie zależy nam na tym, aby szczeniak był z rodowodem. |
Nie wspierajcie pseudohodowli. |
Nie wspieramy pseudohodowli, ale szczeniaki rasowe są bardzo drogie a myślę, że z innej, dobrej hodowli można kupić takiego szczeniaka jak rodowodowego.
Jeśli chodzi o to, że rodzice są inni - może to się wydawać głupie, że tak myślę, ale jeśli np. czarny potem będzie miał jaśniejszą sierść (bo np. któreś z rodziców miało jasne umaszczenie)? |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 18-08-2010, 19:06
|
|
|
bouffe, mylisz się. Nie będzie miał jasniejszej sierści.
Szczenię rodowodowe można już kupić za 800 zł.
A poza tym pies nie jest artykułem pierwszej potrzeby. Można uzbierać.
Co zrobicie jeśli zachoruje i bedzie potrzeba zapłacić 2 tysiące za leczenie?
Albo adoptować psa.
Każda hodowla rozmnażająca bez uprawnień i papierów to pseudohodowla |
| Ostatnio zmieniony przez tenshii 18-08-2010, 19:07, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
dzionga
:)

Mój labrador: Klapi
Pies urodził się:
09.12.16
Pies urodził się:
09.12.2016
Wiek: 33 Dołączyła: 04 Lis 2009 Posty: 928 Skąd: Nibylandia
|
Wysłany: 18-08-2010, 19:06
|
|
|
bouffe, Poczytaj trochę o labradorach... A przede wszystkim o ich umaszczeniu !!! |
_________________ ''Pies jest jedynym stworzeniem na ziemi, które kocha cię więcej niż siebie samego''. - Josh Billings
 |
|
|
|
 |
Pikuś

|
Wysłany: 18-08-2010, 19:07
|
|
|
| bouffe napisał/a: | (bo np. któreś z rodziców miało jasne umaszczenie)?
| Źle myślisz. | bouffe napisał/a: | | Nie wspieramy pseudohodowli, ale szczeniaki rasowe są bardzo drogie a myślę, że z innej, dobrej hodowli można kupić takiego szczeniaka jak rodowodowego. | To nie prawda, jeśli kupisz z pseudo będzie to pies w typie lub będzie tylko jako szczeniak wyglądał jak labek, przykład? Proszę:
http://allegro.pl/item119...fiara_mody.html
Niestety taka prawda rodowód kosztuje. Ale zawsze można adoptować |
|
|
|
 |
bouffe

|
Wysłany: 18-08-2010, 19:08
|
|
|
To ulżyło mi, że nie będzie miał jaśniejszej. Dobrze wiedzieć.
Czy znacie jakąś hodowlę, co ma obecnie czarne labradory?
| Pikuś napisał/a: | To nie prawda, jeśli kupisz z pseudo będzie to pies w typie lub będzie tylko jako szczeniak wyglądał jak labek, przykład? Proszę:
http://allegro.pl/item119...fiara_mody.html
Niestety taka prawda rodowód kosztuje. Ale zawsze można adoptować |
O takich przypadkach czytałam. Jednak nie wiem, gdzie szukać odpowiednich hodowli. |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
|
|
|
 |
ewusia81
ewusia81

|
Wysłany: 18-08-2010, 19:11
|
|
|
| bouffe napisał/a: | | posiadające rodziców tej samej maści (bo zauważyłam, że dużo hodowców miesza umaszczenia, np. matka jest biszkoptowa, a ojciec czarny). |
Proponuję najpierw poczytać o kojarzeniu Labków, bo kolor (fenotyp) nie ma tu nic do rzeczy tylko genotyp pary, wiec z jasnego moze wyjsc tez ciemny proponuje może http://www.labrador.org.pl/kolory.htm
Najprościej bylo by dostac namiary ze zwiazku kynologicznego bo wtedy jest pewnosc ze hodowla jest 1% hodowla a nie jakas pseudo..
Natomiast jesli pies nie ma miec rodowodu to tak na prawde kupisz kota w worku bo nie bedziesz wiedziec po jakich rodzicach tak na prawde jest ani jakie choroby odziedziczyl itp tak więc jeśli chcecie czystego rasowego to polecam prawdziwa hodowle |
|
|
|
 |
Pikuś

|
Wysłany: 18-08-2010, 19:11
|
|
|
To powodzenia. |
|
|
|
 |
ewusia81
ewusia81

|
Wysłany: 18-08-2010, 19:12
|
|
|
hodowla w 100% rzecz jasna |
|
|
|
 |
Muszol

Mój labrador: Fifty
Pies urodził się:
01.07.2007
01.07.2007
|
Wysłany: 18-08-2010, 19:17
|
|
|
| tenshii napisał/a: | | Szczenię rodowodowe można już kupić za 800 zł. |
nie kazdy ma a nawet jeśli ma nie musi przecież kupować z rodowodem i nikogo do tego raczej nie zmusimy. skoro ktoś nie kupuje psa z rodowodem tzn. że nie ma potrzeby posiadania takiego psa. pies jak pies, wychowany z nami bedzie zawsze dla nas szcześciem, nie ważne czy będzie 'podobny' do labradora.
| tenshii napisał/a: | | Co zrobicie jeśli zachoruje i bedzie potrzeba zapłacić 2 tysiące za leczenie? | nie można zakłądać że taki pies od razu zachoruje bo nie ma rodowodu, a psy które mają rodowód to na 100 % nie zachorują ? darujmy sobie takie bajki.
bouffe, poszukaj dobrze w necie a coś znajdziesz a jak nie to zawsze z forum ktoś Ci pomoże |
_________________ Na świecie nie ma lepszego psychiatry od szczeniaka liżącego cię po twarzy. |
|
|
|
 |
bouffe

|
Wysłany: 18-08-2010, 19:18
|
|
|
| ewusia81 napisał/a: | | bouffe napisał/a: | | posiadające rodziców tej samej maści (bo zauważyłam, że dużo hodowców miesza umaszczenia, np. matka jest biszkoptowa, a ojciec czarny). |
Proponuję najpierw poczytać o kojarzeniu Labków, bo kolor (fenotyp) nie ma tu nic do rzeczy tylko genotyp pary, wiec z jasnego moze wyjsc tez ciemny proponuje może http://www.labrador.org.pl/kolory.htm |
Dziękuję bardzo za link. Przeczytałam i teraz już wiem o co chodzi. : )
| Muszol napisał/a: |
bouffe, poszukaj dobrze w necie a coś znajdziesz a jak nie to zawsze z forum ktoś Ci pomoże |
Szukałam już wiele godzin w internecie, szukałam także na stronach hodowców, którzy są już w Związku Kynologicznym, ale prawie wszędzie są biszkoptowe labradory. A my chcielibyśmy czarnego. Dlatego więc napisałam ten temat na forum, ale jakoś nikt mi nie chce powiedzieć, jakie są hodowle z czarnymi szczeniakami. ; ) |
| Ostatnio zmieniony przez bouffe 18-08-2010, 19:24, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 18-08-2010, 19:20
|
|
|
| Muszol napisał/a: | | nie kazdy ma |
Pytanie zatem czy stać go na psa? Pies to nie tylko głaskanie i aportowanie
| Muszol napisał/a: | | skoro ktoś nie kupuje psa z rodowodem tzn. że nie ma potrzeby posiadania takiego psa |
To może psa adoptować albo przygarnąć szczenię mieszane lub nierasowe
| Muszol napisał/a: | | pies jak pies, wychowany z nami bedzie zawsze dla nas szcześciem, nie ważne czy będzie 'podobny' do labradora. |
I tu się nie o psa rozchodzi, a o tego kto go produkuje. Jeśli będzie popyt producenci szczeniaków nie zaprzestaną produkcji bo im się to opłaca.
| Muszol napisał/a: | | nie można zakłądać że taki pies od razu zachoruje bo nie ma rodowodu, a psy które mają rodowód to na 100 % nie zachorują ? darujmy sobie takie bajki. |
Ja nie napisałam, ze rodowodowe nie chorują. Każdy może zachorować.
Z chorobą musimy się liczyć przed zakupem. Jeśli nie stać nas na psa za 800 zł to będzie nas stać na jego utrzymanie i leczenie? Ja swoją poprzednią sukę wydawałam jakieś 500 zł miesięcznie bo okazała się chora.
PS. Jeśli za szczenię nierasowe mamy zapłacić 500 zł, a za rasowe 1000, to możemy wstrzymać się 3-4 miesiące i odłożyć to co wydalibyśmy na szczepieni i utrzymanie szczeniaka. Uzbiera się 1000 i za te 3 miesiące możemy kupić rasowego psa. |
|
|
|
 |
Muszol

Pies urodził się:
01.07.2007
01.07.2007
|
Wysłany: 18-08-2010, 19:25
|
|
|
| tenshii napisał/a: | | Ja swoją poprzednią sukę wydawałam jakieś 500 zł miesięcznie bo okazała się chora. |
rozumiem że po własnych doświadczeniach jesteś uprzedzona i dajesz rady innym ale nie wszystkich spotka to co Ciebie.
| tenshii napisał/a: | | Pytanie zatem czy stać go na psa? Pies to nie tylko głaskanie i aportowanie |
duża jest różnica dając 200 złoty czy 450 (jak w moim przypadku) za psa 'podobnego' do labka a dać 1000 zł tak ? nie każdy ma... ja jako młoda dziewczyna nie miałam aż tylu pieniędzy by kupić z papierkiem psa mimo że bym chciała
| Cytat: | | I tu się nie o psa rozchodzi, a o tego kto go produkuje. Jeśli będzie popyt producenci szczeniaków nie zaprzestaną produkcji bo im się to opłaca. |
pewnie, ale jeśli porozmawia się z ludźmi takimi jak my z forum gdzie część ma psa z papierkami a część bez na pewno ktoś poleci miejsce gdzie zakupił swojego bez papierka.
| tenshii napisał/a: | | To może psa adoptować albo przygarnąć szczenię mieszane lub nierasowe |
tu się w pełni zgodzę lecz sama bałabym się przygarnąć takiego psa ze schronu
[ Dodano: Sro 18 Sie, 2010 ]
| tenshii napisał/a: | | zapłacić 500 zł | labki bez rodowodu są też tańsze.. mowa była o labach za 800 zł z rodowodem a wyżej linki za minimum 1000 zł
ale jeśli ktoś chce kupić psa bez rodowodu czy to znaczy że trzeba go potępiać ? |
_________________ Na świecie nie ma lepszego psychiatry od szczeniaka liżącego cię po twarzy. |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 18-08-2010, 19:29
|
|
|
| Muszol napisał/a: | | lecz sama bałabym się przygarnąć takiego psa ze schronu |
A kto powiedział że ze schronu?
Na forum labradory.info jest dział adopcji labradorów i jest tam bardzo dużo wspaniałych labradorów do adopcji. Bywają również szczeniaki. Nawet kilka dni temu pojawiły się na świecie szczeniaki po suczce, która błakała się po polach i jak się teraz okazało, zanim ktoś ją znalazł została zapłodiona. Za 8 tygodni szczenięta będą szukały domu.
| Muszol napisał/a: | | rozumiem że po własnych doświadczeniach jesteś uprzedzona i dajesz rady innym ale nie wszystkich spotka to co Ciebie. |
Tego nie można przewidzieć. Trzeba liczyć się z tym co może nas spotkać i zostać ewentualnie mile zaskoczonym, niż machać na wszystko ręką a potem płakać.
| Muszol napisał/a: | | duża jest różnica dając 200 złoty czy 450 (jak w moim przypadku) za psa 'podobnego' do labka a dać 1000 zł tak ? nie każdy ma... ja jako młoda dziewczyna nie miałam aż tylu pieniędzy by kupić z papierkiem psa mimo że bym chciała |
Trzeba było uzbierać. Najlepiej jest patrzeć tylko na siebie i dać pieniądze komuś kto żyje z mnożenia, bez zastosowania żadnych zasad.
| Muszol napisał/a: | | pewnie, ale jeśli porozmawia się z ludźmi takimi jak my z forum gdzie część ma psa z papierkami a część bez na pewno ktoś poleci miejsce gdzie zakupił swojego bez papierka. |
Na pewno. To nie znaczy że to dobrze. Zresztą z tego co zauważyłam większość tych, którzy z pewnych rzeczy nei zdawali sobie sprawy teraz kupiliby już tylko rasowego psa. |
were busy
to labrador |
|
|
|
 |
Muszol

Pies urodził się:
01.07.2007
01.07.2007
|
Wysłany: 18-08-2010, 19:33
|
|
|
| tenshii napisał/a: | | Trzeba liczyć się z tym co może nas spotkać i zostać ewentualnie mile zaskoczonym, niż machać na wszystko ręką a potem płakać. | jeśli do wszystkich rzeczy wszyscy ludzie mieli by tak podchodzić to nikt by niczego nie osiągnął
| tenshii napisał/a: | | Trzeba było uzbierać. | nikt nie będzie mówił że trzeba chciałam to kupiłam, urzekł mnie on od początku i postanowiłam wziąć laba.
| tenshii napisał/a: | | Najlepiej jest patrzeć tylko na siebie i dać pieniądze komuś kto żyje z mnożenia, | Psa kupiłam akurat od osoby którą dobrze znałam, widziałam w jakich warunkach psy żyją wiec nie kupowałam od takiego co trzyma w stodole i karmi nie wiadomo czym. |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 18-08-2010, 19:33
|
|
|
| Muszol napisał/a: | | ja jako młoda dziewczyna nie miałam aż tylu pieniędzy by kupić z papierkiem psa mimo że bym chciała |
Jak ja chcę coś że się tak brzydko wyrażę - oryginalnego, to zbieram i kupuję oryginalne. Jak nie stać mnie na oryginalne kupuję zwykłe, ale bez podrabianej metki firmowej.
To brzydkie porównanie, wiem. Ale ukazuje sposób myślenia.
Nie stać mnie na buty adidasa, to sobie kupię na placu adudasa - może nie zauważą.
A prawa w sprawie psów jest dość rozpaczliwa bo tu nie chodzi o kawałek skóry pod sznurówką tylko o żyjącą, czującą istotę. |
were busy
to labrador |
|
|
|
 |
dzionga
:)

Pies urodził się:
09.12.16
Pies urodził się:
09.12.2016
Wiek: 33 Dołączyła: 04 Lis 2009 Posty: 928 Skąd: Nibylandia
|
Wysłany: 18-08-2010, 19:34
|
|
|
| Muszol napisał/a: | | pewnie, ale jeśli porozmawia się z ludźmi takimi jak my z forum gdzie część ma psa z papierkami a część bez na pewno ktoś poleci miejsce gdzie zakupił swojego bez papierka. | Moja claire jest bez papierka i nie poleciła bym miejsca z którego ją kupiłam.. zresztą jej mamusia jest już wysterylizowana,bo była dopuszczona raz dla tego głupiego mitu.. Ale nie o to mi chodzi .. W tym sęk że gdybym wiedziała to co teraz wiem to kupiła bym nawet psa z rodowodem za 2tys zloty.. Broń Boże nie żałuję że mam moją kochaną Claircie.. |
_________________ ''Pies jest jedynym stworzeniem na ziemi, które kocha cię więcej niż siebie samego''. - Josh Billings
 |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
|
Wysłany: 18-08-2010, 19:36
|
|
|
| Muszol napisał/a: | | jeśli do wszystkich rzeczy wszyscy ludzie mieli by tak podchodzić to nikt by niczego nie osiągnął |
Dużo osiągnełam, uwierz mi. Mimo różnych przeszkód. Nie patrzę jednak na świat przez różowe okulary typu "jakoś to będzie". Zawsze zostawiam sobie tylną furtkę.
| Cytat: | | nikt nie będzie mówił że trzeba chciałam to kupiłam, urzekł mnie on od początku i postanowiłam wziąć laba. |
Rzeczywiście jest się czym chwalić....
| Muszol napisał/a: | | Psa kupiłam akurat od osoby którą dobrze znałam, widziałam w jakich warunkach psy żyją wiec nie kupowałam od takiego co trzyma w stodole i karmi nie wiadomo czym. |
Problem leży w tym, że jak ktoś ma psa rasowego to może go rozmnożyć po wyrobieniu pewnych uprawnień itd. Jeśli tego nie robi jest zwyczajnie leniwy.
Jeśli ma psa w typie to wogóle nie powinien go rozmnażać... proste |
were busy
to labrador |
|
|
|
 |
|
|