Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Hodowla CARO F.D.B.
Autor Wiadomość
akub
[Usunięty]

Wysłany: 20-01-2014, 15:26   Hodowla CARO F.D.B.

Planuję kupić labradora, znalazłem ogłoszenie w dość atrakcyjnej cenie:
http://tablica.pl/oferta/...03-ID4H3qF.html

Czy ktoś z forumowiczów wie coś o tej hodowli o tym hodowcy?

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Wysłany: 20-01-2014, 15:35   

akub, zgodnie z ogloszeniem rodzice maja tylko biodra przebadane, a to za malo i pewnie stad ta "atrakcyjna" cena. Poszukaj szczeniat po rodzicach z przebadanymi biodrami, lokciami i oczami. Dobrze by było zeby tez serce mieli przebadane.

Weronika_S 

Mój labrador: Olaf
Pies urodził się:
22.05.2008

Wysłany: 20-01-2014, 16:38   

Rodzice mają fajne rodowody, ale rzeczywiście, jeśli mają zrobione tylko biodra to trochę mało :( to absolutne miniumum jakie musi zrobić hodowca, a więc to chyba tak średnio o nim świadczy. Może zadzwoń, dopytaj o resztę badań, chociaż wydaje się, że gdyby było coś więcej to ogłoszeniodawca by to tym wspomniał.
Mama szczeniąt jest wolna od prcd pra po rodzicach,nie wiem jak ojciec.
Ostatnio zmieniony przez Weronika_S 20-01-2014, 16:42, w całości zmieniany 1 raz  

Rinuś 

Mój labrador: Brutus
Pies urodził się:
01.04.2005

Mój labrador: Salma
Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 20-01-2014, 16:41   

mibec napisał/a:
Dobrze by było zeby tez serce mieli przebadane.

OCZY - oczy to powinna być też podstawa w rasie Labrador Retriever, mało jest ślepych Labradorów?
Hodowca zbadał u swoich psów tylko minimum... nie brałabym od nich psa jeśli zależy Ci na zdrowiu szczeniaka.

mibec 

Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Suczka urodziła się:
01.01.2013

Suczka urodziła się:
14.01.2015

Wysłany: 20-01-2014, 17:13   

Rinuś, napisalam o oczach :-P

Rinuś 

Pies urodził się:
01.04.2005

Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 20-01-2014, 17:16   

mibec napisał/a:
Rinuś, napisalam o oczach

upss faktycznie ;D

akub
[Usunięty]

Wysłany: 20-01-2014, 20:03   

http://www.buffyland.labradory.info/

matka wolna od miopatii, zapaści wysiłkowej i zaniku siatkówki i wg rodowodu od dysplazji łokciowej i biodrowej (HDA ED0/0 - po obu rodzicach - dobrze chyba wyczytałem).

http://www.zkwp-ns.pl/pl/...ASPIS-Ekado-FCI

Ojciec jest wolny od dysplazji biodrowej i łokciowej i jego ojciec także od zaniku siatkówki

Zatem zostaje tylko HALMA Nasza Obsesja matka ojca.

Czy dobrze wyczytałem?

[ Dodano: 20-01-2014, 20:15 ]
http://www.bellus.labrado...i/hera-mili.htm

ta suka jest po tych samych rodzicach co matka JASPISA (czyli ojca).
Jeśli HERA jest wolna od dysplazji oraz ma czyste oczy to znaczy, że HALMA po tych samych rodzicach z tej samej hodowli też powinna, prawda?

Rinuś 

Pies urodził się:
01.04.2005

Suczka urodziła się:
04.02.2012

Pies urodził się:
01.04.2005

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: 20-01-2014, 20:35   

akub napisał/a:

matka wolna od miopatii, zapaści wysiłkowej i zaniku siatkówki i wg rodowodu od dysplazji łokciowej i biodrowej (HDA ED0/0 - po obu rodzicach - dobrze chyba wyczytałem).

Gdzie tam znalazłeś Femi na tej stronie?

akub
[Usunięty]

Wysłany: 20-01-2014, 20:47   

Rinuś napisał/a:
akub napisał/a:

Gdzie tam znalazłeś Femi na tej stronie?

http://www.buffyland.labr...szczeniaki.html

nie znalazłem FEMI ale znalazłem KENDI - jej matke.

http://www.labradory.pl/i...p?page=3&id=161 yerres (cyryl) ojciec femi chyba dobrze
http://www.buffyland.labradory.info/kendi.html kendi

Krystyna 

Mój labrador: HODOWLA LEMINISCATUS
Wysłany: 20-01-2014, 21:32   

nic nie rozumiesz - to RODZICE TYCH szczeniakow powinni miec badania a nie ich rodzice czyli dziadkowie szczeniakow. To ze dziadkowie badani nie znaczy ze wnuki beda zdrowe!!!

akub
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2014, 09:52   

Krystyna napisał/a:
nic nie rozumiesz - to RODZICE TYCH szczeniakow powinni miec badania a nie ich rodzice czyli dziadkowie szczeniakow. To ze dziadkowie badani nie znaczy ze wnuki beda zdrowe!!!

Ma Pani rację, mogę nie rozumieć, jednak z tego co wyczytałem to wszystkie te choroby są chorobami genetycznymi?
Jeśli przodkowie są wolni od tych chorób to potomkowie także nie powinni być wolni od tych chorób?

Krystyna 

Wysłany: 21-01-2014, 10:08   

Sa chorobami genetycznymi ale badania genetyczne mozna przeprowadzic TYLKO w kierunku kilku chorob takich jak np prcdPRA, EIC, miopatia. Jesli RODZICE maja takie badanie i sa zdrowi to dzieci na 100% nie zachoruja. Badania dziadkow nie wystarcza - chyba ze wszystcy 4 dziadkowie tez sa badani i wiadomo ze nie sa chorzy ani nie sa nosicielami danej choroby. A tak w tym przypadku raczej nie jest.

Dysplazja biodrowa, lokciowa i choroby oczu tez sa genetycznie przekazywane ale NIE MA badan genetycznych w ich kierunku ( nie jest znany mechanizm dziedziczenia) - dlatego bada sie klinicznie RODZICOW zanim sie zdecyduje by ich rozmnazac - tak robi dobry hodowca, w wiekszosci krajow to obowiazek hodowcy, u nas niestety nie ;-( a zdrowi rodzice to wieksze prawdopodobienstwo zdrowych dzieci

akub
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2014, 11:03   

Krystyna napisał/a:
Sa chorobami genetycznymi ale badania genetyczne mozna przeprowadzic TYLKO w kierunku kilku chorob takich jak np prcdPRA, EIC, miopatia. Jesli RODZICE maja takie badanie i sa zdrowi to dzieci na 100% nie zachoruja. Badania dziadkow nie wystarcza - chyba ze wszystcy 4 dziadkowie tez sa badani i wiadomo ze nie sa chorzy ani nie sa nosicielami danej choroby. A tak w tym przypadku raczej nie jest.

Dysplazja biodrowa, lokciowa i choroby oczu tez sa genetycznie przekazywane ale NIE MA badan genetycznych w ich kierunku ( nie jest znany mechanizm dziedziczenia) - dlatego bada sie klinicznie RODZICOW zanim sie zdecyduje by ich rozmnazac - tak robi dobry hodowca, w wiekszosci krajow to obowiazek hodowcy, u nas niestety nie ;-( a zdrowi rodzice to wieksze prawdopodobienstwo zdrowych dzieci

Dziękuję za informację.
Teraz już mniej więcej rozumiem, niestety nie mam tyle pieniędzy aby zainwestować w psa z znanej i dobrej hodowli.
Wydaje mi się, że prawdopodobieństwo chorób po takich przodkach jest i tak mniejsze niż innych labradorów (bez rodowodu lub z jeszcze gorszym rodowodem).

Krystyna 

Wysłany: 21-01-2014, 11:09   

w wielu dobrych hodowlach mozna kupic szczeniaka niewystawowego (za to po przebadanych rodzicach) za polowe ceny - trzeba tylko poszukac. Pies z dobrej hodowli kosztuje znacznie mniej niz jego roczne utrzymanie - trzeba o tym pamietac majac ograniczona ilosc pieniedzy

mibec 

Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Suczka urodziła się:
01.01.2013

Suczka urodziła się:
14.01.2015

Wysłany: 21-01-2014, 11:13   

akub napisał/a:
niestety nie mam tyle pieniędzy aby zainwestować w psa z znanej i dobrej hodowli
policz ile miesiecznie bedziesz musial wydac na utrzymanie psa i co miesiac odkladaj taka kwote na "psi fundusz" - za kilka miesiecy bedziesz mial dosc pieniedzy, zeby kupic psa z dobrej hodowli :)
Pies to nie artykul pierwszej potrzeby, mozna odczekac kilka miesiecy zanim przyprowadzi sie do domu przyjaciela na kilkanascie lat.
Powodzenia w poszukiwaniach :)

akub
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2014, 11:13   

Krystyna napisał/a:
w wielu dobrych hodowlach mozna kupic szczeniaka niewystawowego (za to po przebadanych rodzicach) za polowe ceny - trzeba tylko poszukac. Pies z dobrej hodowli kosztuje znacznie mniej niz jego roczne utrzymanie - trzeba o tym pamietac majac ograniczona ilosc pieniedzy

Tylko, że będzie właśnie niewystawowy.
Przecież szczeniak o którym piszę po przebadaniu (przebadam we własnym zakresie) może być dobrym psem wystawowym i reproduktorem.

mibec 

Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Suczka urodziła się:
01.01.2013

Suczka urodziła się:
14.01.2015

Wysłany: 21-01-2014, 11:21   

akub, a co jesli owy szczeniak okaze sie dysplastyczny albo oslepnie w kilka miesięcy po zamieszkaniu u Ciebie?

Krystyna 

Wysłany: 21-01-2014, 11:26   

akub napisał/a:
Krystyna napisał/a:

Przecież szczeniak o którym piszę po przebadaniu (przebadam we własnym zakresie) może być dobrym psem wystawowym i reproduktorem.

to Ty chcesz wystawowego psa do hodowli???
Ale tanio bo nie masz kasy?
Wiesz ile kosztuja badania? Wiesz ile kosztuja wystawy?

Jeden ze szczeniakow ze zdjecia na 100% nie jest wystawowym szczeniakiem, ciekawe czy to widzisz?

akub
[Usunięty]

Wysłany: 21-01-2014, 11:52   

Krystyna napisał/a:
akub napisał/a:
Krystyna napisał/a:

to Ty chcesz wystawowego psa do hodowli???
Ale tanio bo nie masz kasy?
Wiesz ile kosztuja badania? Wiesz ile kosztuja wystawy?

Jeden ze szczeniakow ze zdjecia na 100% nie jest wystawowym szczeniakiem, ciekawe czy to widzisz?

Nie nie widzę, proszę podzielić się wiedzą jeśli to nie tajemnica (przegląd miotu powinien to wykryć? powinna być adnotacja w metryce?).

Nie kupuję psa z myślą o wystawach i hodowli, ale jeśli się okaże, że jednak będę chciał jeździć na wystawy to czemu mam zamykać sobie drogę - przecież po przebadaniu taki pies może być pełnowartościowym psem hodowlanym.
Liczę się z tym, że pies może zachorować, tak jak Pani pisała na dysplazje nie ma badań genetycznych i może się okazać, że zdrowi rodzice mogą mieć chore dzieci.

Czy choroba siatkówki rodziców (jeśli nie jest wykonane badanie genetycznie) może się objawić już po urodzeniu szczeniaków?

Proszę się nie denerwować i nie myśleć o mnie jak o żądnym pieniędzy pseudohodowcy, który rozmnoży owczarka niemieckiego z labradorem i sprzeda jako labradora "po rasowych rodzicach".

Krystyna 

Wysłany: 21-01-2014, 11:57   

adnotacja w metryce bedzie jak ja hodowca wpisze. A NIE MUSI tego robic niestety ;-(
Choroby oczu (nie tylko siatkowki) najczesciej ujawniaja sie w pierwszym roku zycia. Nie da sie ich zdiagnozowac u szczeniaka.
Dla mnie ten pies niestety nie bedzie nigdy pelnowartosciowym psem hodowlanym, ale to kwestia priorytetow.
Jeden ze szczeniat jest NBP - to dyskwalifikuje go z wystaw

Odpowiedz do tematu