Wysłany: 22-05-2013, 18:42 Sczeniak w nowym domu-proszę o porady
Witam wszystkich bardzo serdecznie
Miałbym do doświadczonych posiadaczy labradorów parę pytań, bo nie wiem co robię dobrze co źle, czy pies nie wyrośnie na jakiegoś niszczycielskiego zlośnika, ma 45 dni w tym momencie.
Dowiedziałem się że psa trzeba uczyć czystości po przebudzeniu, po zabawie, po posiłku na miejsce w którym chcielibyśmy by się załatwił, tak też robię, noszę go na gazetę pod drzwiami ale :
1.Ile razy mam go nosić na tą gazetę, po przebudzeniu, zabawie czy jedzeniu? dajmy przykład po przebudzeniu, niosę go na gazetę, 5 sekund i zwiewa, to znowu mam go tam nieść mimo że nie zbiera mu się na siku/kupę?jak to się prezentuję żeby się czegoś nauczył?
Teraz pytanie dotyczące zabawy, wiadomo miśki, piłki no i palce, na palce to komenda fe ! nie wolno ! i kiwanie palcem słabo działa, a jak już zadziała to cud,no i za 5 minut znowu to samo-podgryza, to znowu fe ! nie wolno ! to siada na dupie, piszczy i nawet szczeknie, czasem działa odwrócenie się plecami i olanie psa, alee:
2.miśki to wiadomo gryzie, rzuca itp, czy mogę bawić się z nim w ten sposób że szarpię miśka w swoją stronę a on w swoją, czy jak gryzie to niech gryzie go sam?
3.Często jak dopadnie go głupawka to podgryza szafę, kable itd, wtedy fe! nie wolno ! nie skutkuje, przenoszę go w inne miejsce, to bywa że raz wróci jeszcze do tego miejsca, a raz że odpuści w tym dniu, czy to dobra metoda by pokazać mu że tak nie wolno ?
I jeszcze jedno pytanie, w nocy wstaje, piszczy,skomli a potem jest mega głupawka, podskakuje na fotel na łóżki, przewraca się, miśki fruwają itp itd, doczytałem że najlepszą metodą jest olanie go, czy aby na pewno?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum