|
Pies nie chce spać na własnym legowisku |
| Autor |
Wiadomość |
Hebi

Mój labrador: Gracja
Pies urodził się:
25.05.2009
|
Wysłany: 28-08-2009, 17:14 Pies nie chce spać na własnym legowisku
|
|
|
Witam. Mam 3 miesięcznego labka i nie wiem jak nauczyć go spać na legowisku.
Ma na nim swoje zabawki, kości a i tak śpi na ziemi koło mojego łóżka.
Na legowisku położy może 3 razy wciągu całego dnia i to na max 5 min.
Mamy go już tydzień, może to zbyt krótko.
A więc proszę o pomoc i porady jak nauczyliście swoje labki spać na legowisku. |
| Ostatnio zmieniony przez tenshii 03-10-2012, 16:49, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Bora

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 26 Lis 2007 Posty: 4631 Skąd: Polska
|
Wysłany: 28-08-2009, 17:34
|
|
|
| Hebi napisał/a: | | a i tak śpi na ziemi koło mojego łóżka. |
Może jest mu najzwyczajniej w świecie za gorąco... może też legowisko stoi w niewłaściwym miejscu, albo za głośno mu, albo czuje sie samotny |
|
|
|
 |
papisia

Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wiek: 42 Dołączyła: 02 Maj 2008 Posty: 2017 Skąd: Aleksandria
|
Wysłany: 28-08-2009, 17:50
|
|
|
Hebi, ja nie nauczyłam...
Mam 3legowiska w domu, a i tak najlepsza jest kanapa, nasze łóżko ewentualnie zimna podłoga...
Na posłaniach możesz znaleźć wszystko - gryzaki, zabawki, butelki plastikowe, ukradzione skarpetki, ale psa zastaniesz tam sporadycznie...
Może spróbuj znaleźć na posłanie miejsce gdzie będzie mógł wszystko widzieć, a jednocześnie nie będzie mu tam nikt przeszkadzał? Może mu po prostu miejsce nie odpowiada, albo jak napisała Bora - jest mu za gorąco. |
|
 |
mawi27
Magda :)

Mój labrador: LARA [*] & TORQUE
Suczka urodziła się:
05.06.2009 & 22.10.2009
|
Wysłany: 28-08-2009, 18:25
|
|
|
ja zobaczylam gdzie Larze jest najwygodnieji gdzie najczesciej sie poklada do wypoczynku u nas takim miejscem jest lazienka , tam tez jej polozylismy legowisko, ale nie takie kupne ze sklepu, tylko wzielamjej dalam nasze jedno gorsze grube frotowe przescieradlo zszylam to na ksztalt prostokata tak zeby nie rozbeblala i tam w to miejsce jej ulozylam, bez problemu zaakceptowala i poslanie i miejsce a na dodatek czuje sie bezpiecznie bo czuje nasz zapach na tym lezanku i chyba to bylo dobre posuniecie )) |
_________________ Wiedza rodzi szacunek, a uszanowanie odmienności psa pozwoli człowiekowi w pełni cieszyć się z niezwykłych chwil spędzonych z ukochanym zwierzęciem!!!
Lepsze poznanie naszego psa to szcześliwsze ,,wspólne" życie !!!
http://www.suwaczek.pl/ca...png[/img][/url]
 |
|
|
|
 |
Hebi

Mój labrador: Gracja
Pies urodził się:
25.05.2009
|
Wysłany: 28-08-2009, 18:30
|
|
|
Samotna nie jest, możliwe że jest zbyt głośno i ciepło, ale trudno będzie znaleźć miejsce zimniejsze od kafelek
Popróbuje poprzestawiać legowisko. |
|
|
|
 |
sopel

Mój labrador: FUKS
22.12.2008
|
Wysłany: 28-08-2009, 18:41
|
|
|
| mój Fuksik na poczatku tez nie bardzo chcial spac w legowisku i spał w kazym miejscu w pokoju tylko nie tam ale po pewnym czasie sam stwierdził że tam jest jego miejsce i juz teraz widać że czuje sie tam jak u siebie i w nocy tam sypia. |
|
 |
clicers87
Michał

Mój labrador: Tores
Pies urodził się:
23.02.2009
Wiek: 39 Dołączył: 21 Lip 2009 Posty: 217 Skąd: Poznań/Środa Wlkp.
|
Wysłany: 28-08-2009, 18:48
|
|
|
Ja zanosiłem maluszka do legowiska ( na noc) i czekałem,aż zaśnie. Trwało to ok. 2 tygodni.
Teraz sam idzie na komendę "miejsce" plus nagroda. Konsekwencja i cierpliwość. |
|
|
|
 |
kasiula_86

Mój labrador: Fado
Pies urodził się:
09.09.2008
Wiek: 39 Dołączyła: 13 Paź 2008 Posty: 857 Skąd: dolny śląsk
|
Wysłany: 29-08-2009, 12:36
|
|
|
| Fado idzie na miejsce na komende w ciagu dnia przewaznie spi na kafelkach lub tam gdzie my jestesmy w tym pokoju nie chce byc sam |
|
|
|
 |
Thora
Labomaniaczka

Mój labrador: Jolly
Suczka urodziła się:
13.02.08
|
Wysłany: 30-08-2009, 16:27
|
|
|
nom przesta mu legowisko tam gdzie lubi, bo moze tamto miejsce mu nie odpowiada...I powodzenia ze slicznym labciem |
_________________ Labomaniaczka |
|
|
|
 |
słowiczek

Mój labrador: Nealla
Suczka urodziła się:
22.06.2009
|
Wysłany: 07-09-2009, 14:17
|
|
|
Nasza sunia też nie chciała spać w swoich betach. Jak gdzies kimała na podłodze przenosialm ją delikatnie na swoje legowisko, a gdy się obudziła głaskałam aż zasypiała dalej. Okazało się, ze tylko w dzień spała tam gdzie legła, więc dałam sobie spokój...
Teraz część nocy przesypia na miejscu a i w dzień też jej się zdarza ułożyć w swoim legowisku.
Moim zdaniem, pies musiał się poprostu przyzwyczaić. |
|
|
|
 |
gwiazdka
Anetka i Zarusia :*

Mój labrador: Zara
Suczka urodziła się:
01.02.2008
Wiek: 41 Dołączyła: 21 Paź 2008 Posty: 1771 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 07-09-2009, 18:32
|
|
|
Ja nie wiemm co doradzić bo nie miałam z tym problemu... moja śpi odkąd pamiętam w swoim legowisku i nie ma z tym problemu.. zawszę jak wraca ze spaceru albo po prostu chce jej się lulać idzie do swojego łóżeczka i śpi |
_________________ Jeśli w niebie nie ma psów, to chcę pójść tam gdzie po śmierci idą one...
 |
|
|
|
 |
bartek.richie

Mój labrador: Richie
Pies urodził się:
28.01.2009
|
Wysłany: 07-09-2009, 19:03
|
|
|
| Ja mysle ze to samo przyjdzie moj dopiero z tydzien temu zaczal sam chodzic na legowisko i tam spac (a ma juz ponad 7 msc)... takto spal caly czas w pokoju. |
|
|
|
 |
Bora

Pomogła: 7 razy Dołączyła: 26 Lis 2007 Posty: 4631 Skąd: Polska
|
Wysłany: 07-09-2009, 23:07
|
|
|
Bora śpi na kanapie choć ma wypasione legowicho... walczyłam z wchodzeniem psa do pościeli, na kanapy, fotele... miesiącami... odpuściłam... walka z wiatrakami.
Teraz też leży na kanapie i chrapie jak opętana. A legowisko czeka, aż panna łaskawie tam zajrzy |
|
|
|
 |
AnTrOpKa

Mój labrador: Hexa
Suczka urodziła się:
18.03.2007
Pomogła: 6 razy Wiek: 39 Dołączyła: 25 Lis 2007 Posty: 6578 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 07-09-2009, 23:18
|
|
|
Hexa ma legowisko w korytarzu. Dlaczego? Ponieważ tam jej chłodniej oraz... to główne miejsce gdzie przewija sie najwiecej ludzi i których Hexa moze przywitać jako pierwsza Przecież ona zawsze musi być na bieżąco kto wchodzi i wychodzi.
Od pierwszego jej dnia w domu od razu spała na legowisku Sama automatycznie się tam kieruje po spacerach lub gdy jest zmeczona.
Jednak czasami, gdy ma ochotę na zblizenia to sprytnie otwiera sobie w nocy drzwi (mimo ze otwieraja sie do wewnatrz) i wślizguje do mnie do łoża
Natomiast gdy jesteśmy w Szcz to zawsze śpi ze mną.. ale ja ją sama wołam |
|
 |
krzysiu777a

Mój labrador: Nulka
Suczka urodziła się:
23.04.2009
|
Wysłany: 17-09-2009, 20:14
|
|
|
Nulka śpi wszędzie, chociaż ma różne etapy; w lecie owija się wokół kibelka jak precel i tam spędza większość czasu, jak jest chłodniej, śpi na plecach w salonie, albo pod łóżkiem, również na plecach (spod łóżka wystają tylko ogon i łapy), czasem z kotem na kanapie, czasem w kuchni pod lodówką, noc, w noc, chociaż ma zakaz, czeka aż zaśniemy i ładuje się do łóżka - gdzie śpi mi na głowie, nie śpi tylko na swoim posłaniu, które za to regularnie obsikuje..., także reguły, wśród labków chyba nie ma... |
|
|
|
 |
mTa22

Mój labrador: Roni
Pies urodził się:
2.03.2009
Wiek: 40 Dołączyła: 04 Kwi 2009 Posty: 425 Skąd: Bydgoszcz
|
Wysłany: 17-09-2009, 21:35
|
|
|
my Roniego przyzwyczailiśmy do spania w łóżku... jednak idzie jesień a to oznacza, że pies będzie przychodził do domu mokry i brudny, do tego trochę urósł i jakby dużo miejsca zajmuje. postanowiliśmy oduczyć go spania w łóżku, choć odkładałam to jak mogłam, bo domyślałam się ile roboty mnie czeka... pierwsza noc (i tu moje zaskoczenie), Roni kilka razy próbował wejść, powiedziałam stanowcze nie i pokazałam jego miejsce (obok łóżka) i... poszedł tam, druga noc podobna, trzecia - ani razu nie próbował wejść!! od tego czasu minęły jakieś dwa tyg i raz na jakiś czas próbuje wejść nad ranem. Raz wymiękłam i go wpuściłam, ale wiem, że to było trochę niekonsekwentne, na szczęście chyba zrozumiał gdzie jego miejsce poza tym w dzień na legowisku nie śpi prawie wcale, noc przesypia tam całą (ze późno chodzę spać, królik o 5 budzi mnie na śniadanie więc wiem co młody wyrabia w nocy) |
|
 |
troskliwa
Anka-Abi

Mój labrador: ABI
Suczka urodziła się:
16.12.2006
Pomogła: 3 razy Wiek: 56 Dołączyła: 30 Paź 2008 Posty: 1348 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 17-09-2009, 22:05
|
|
|
| Moja Buba w ciagu calego dnia spi najczesciej pod drzwiami ewent w swoim wiklinowym koszu , ale ma druga opcje inne gabczaste legowisko.Ale jak przychodzi wieczor i mama z tata kłada sie do łożka no to gdzie wlecze sie nasza sucz do wyra uklada sie i zasypia i co ? przeciez jej nie wygonie !mTa22 lapki sie pieskowi myje wiec nie ma opcji brudu i pisaku .A ze nogi troche bola bo człek spi jak embrion to juz inna sprawa , ale to nasza kochana Abi i koniec |
_________________ http://forum.labradory.or...r=asc&start=240
nasza galeria
Abi skonczyła 3 lata ! |
|
|
|
 |
supergirl
Magda :)

Mój labrador: Amber
Pies urodził się:
12.08.2007
|
Wysłany: 18-09-2009, 21:37
|
|
|
Amber nauczył się spać u siebie, jak oduczałam go spania ze mną w łóżku Trwało to trzy noce, ale opłacało się. Teraz codziennie wieczorem Ambuś idzie do siebie i smacznie śpi do samego rana |
|
 |
szrekus

Mój labrador: Escudo Misiek:)
Pies urodził się:
08.02.2008
Wiek: 41 Dołączyła: 01 Wrz 2008 Posty: 170 Skąd: Międzyzdroje/Gdańsk
|
Wysłany: 18-09-2009, 23:56
|
|
|
Michu w ciągu dnia uwielbia spać pod stołami. Obojętnie gdzie, ważne żeby był stół W nocy za to śpi gdzie popadnie... Wszędzie, tylko nie na legowisku... |
|
|
|
 |
Yerenia
M & Ł & Nuka

Mój labrador: Nuka (Bonnie Anpi Buffyland)
Suczka urodziła się:
04.12.2008 r.
|
Wysłany: 19-09-2009, 09:10
|
|
|
supergirl a jaki mialas na to sposob? konsekwentne zrzucanie z lozka ? czy jakis inny? |
|
|
|
 |
|
|