Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pies nie chce spać na własnym legowisku
Autor Wiadomość
Hebi 

Mój labrador: Gracja
Pies urodził się:
25.05.2009

Wysłany: 28-08-2009, 17:14   Pies nie chce spać na własnym legowisku

Witam. Mam 3 miesięcznego labka i nie wiem jak nauczyć go spać na legowisku.
Ma na nim swoje zabawki, kości a i tak śpi na ziemi koło mojego łóżka.
Na legowisku położy może 3 razy wciągu całego dnia i to na max 5 min.
Mamy go już tydzień, może to zbyt krótko.
A więc proszę o pomoc i porady jak nauczyliście swoje labki spać na legowisku.
Ostatnio zmieniony przez tenshii 03-10-2012, 16:49, w całości zmieniany 1 raz  

Bora 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 28-08-2009, 17:34   

Hebi napisał/a:
a i tak śpi na ziemi koło mojego łóżka.

Może jest mu najzwyczajniej w świecie za gorąco... może też legowisko stoi w niewłaściwym miejscu, albo za głośno mu, albo czuje sie samotny

papisia 

Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wysłany: 28-08-2009, 17:50   

Hebi, ja nie nauczyłam...
Mam 3legowiska w domu, a i tak najlepsza jest kanapa, nasze łóżko ewentualnie zimna podłoga...
Na posłaniach możesz znaleźć wszystko - gryzaki, zabawki, butelki plastikowe, ukradzione skarpetki, ale psa zastaniesz tam sporadycznie...

Może spróbuj znaleźć na posłanie miejsce gdzie będzie mógł wszystko widzieć, a jednocześnie nie będzie mu tam nikt przeszkadzał? Może mu po prostu miejsce nie odpowiada, albo jak napisała Bora - jest mu za gorąco.

mawi27 
Magda :)

Mój labrador: LARA [*] & TORQUE
Suczka urodziła się:
05.06.2009 & 22.10.2009

Wysłany: 28-08-2009, 18:25   

ja zobaczylam gdzie Larze jest najwygodnieji gdzie najczesciej sie poklada do wypoczynku u nas takim miejscem jest lazienka :) , tam tez jej polozylismy legowisko, ale nie takie kupne ze sklepu, tylko wzielamjej dalam nasze jedno gorsze grube frotowe przescieradlo zszylam to na ksztalt prostokata tak zeby nie rozbeblala i tam w to miejsce jej ulozylam, bez problemu zaakceptowala i poslanie i miejsce a na dodatek czuje sie bezpiecznie bo czuje nasz zapach na tym lezanku i chyba to bylo dobre posuniecie :) ))

Hebi 

Mój labrador: Gracja
Pies urodził się:
25.05.2009

Wysłany: 28-08-2009, 18:30   

Samotna nie jest, możliwe że jest zbyt głośno i ciepło, ale trudno będzie znaleźć miejsce zimniejsze od kafelek :D
Popróbuje poprzestawiać legowisko.

sopel 

Mój labrador: FUKS
22.12.2008

Wysłany: 28-08-2009, 18:41   

mój Fuksik na poczatku tez nie bardzo chcial spac w legowisku i spał w kazym miejscu w pokoju tylko nie tam ale po pewnym czasie sam stwierdził że tam jest jego miejsce i juz teraz widać że czuje sie tam jak u siebie i w nocy tam sypia.

clicers87 
Michał

Mój labrador: Tores
Pies urodził się:
23.02.2009

Wysłany: 28-08-2009, 18:48   

Ja zanosiłem maluszka do legowiska ( na noc) i czekałem,aż zaśnie. Trwało to ok. 2 tygodni.
Teraz sam idzie na komendę "miejsce" plus nagroda. Konsekwencja i cierpliwość.

kasiula_86 

Mój labrador: Fado
Pies urodził się:
09.09.2008

Wysłany: 29-08-2009, 12:36   

Fado idzie na miejsce na komende w ciagu dnia przewaznie spi na kafelkach lub tam gdzie my jestesmy w tym pokoju nie chce byc sam

Thora 
Labomaniaczka

Mój labrador: Jolly
Suczka urodziła się:
13.02.08

Wysłany: 30-08-2009, 16:27   

nom przesta mu legowisko tam gdzie lubi, bo moze tamto miejsce mu nie odpowiada...I powodzenia ze slicznym labciem :haha:

słowiczek 

Mój labrador: Nealla
Suczka urodziła się:
22.06.2009

Wysłany: 07-09-2009, 14:17   

Nasza sunia też nie chciała spać w swoich betach. Jak gdzies kimała na podłodze przenosialm ją delikatnie na swoje legowisko, a gdy się obudziła głaskałam aż zasypiała dalej. Okazało się, ze tylko w dzień spała tam gdzie legła, więc dałam sobie spokój...
Teraz część nocy przesypia na miejscu a i w dzień też jej się zdarza ułożyć w swoim legowisku.
Moim zdaniem, pies musiał się poprostu przyzwyczaić.

gwiazdka 
Anetka i Zarusia :*

Mój labrador: Zara
Suczka urodziła się:
01.02.2008

Wysłany: 07-09-2009, 18:32   

Ja nie wiemm co doradzić bo nie miałam z tym problemu... moja śpi odkąd pamiętam w swoim legowisku i nie ma z tym problemu.. zawszę jak wraca ze spaceru albo po prostu chce jej się lulać idzie do swojego łóżeczka i śpi :)

bartek.richie 

Mój labrador: Richie
Pies urodził się:
28.01.2009

Wysłany: 07-09-2009, 19:03   

Ja mysle ze to samo przyjdzie moj dopiero z tydzien temu zaczal sam chodzic na legowisko i tam spac (a ma juz ponad 7 msc)... takto spal caly czas w pokoju.

Bora 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 07-09-2009, 23:07   

Bora śpi na kanapie :D choć ma wypasione legowicho... walczyłam z wchodzeniem psa do pościeli, na kanapy, fotele... miesiącami... odpuściłam... walka z wiatrakami.
Teraz też leży na kanapie i chrapie jak opętana. A legowisko czeka, aż panna łaskawie tam zajrzy :-P

AnTrOpKa 

Mój labrador: Hexa
Suczka urodziła się:
18.03.2007

Pomogła: 6 razy
Wysłany: 07-09-2009, 23:18   

Hexa ma legowisko w korytarzu. Dlaczego? Ponieważ tam jej chłodniej oraz... to główne miejsce gdzie przewija sie najwiecej ludzi i których Hexa moze przywitać jako pierwsza ;] Przecież ona zawsze musi być na bieżąco kto wchodzi i wychodzi.
Od pierwszego jej dnia w domu od razu spała na legowisku :) Sama automatycznie się tam kieruje po spacerach lub gdy jest zmeczona.
Jednak czasami, gdy ma ochotę na zblizenia :P to sprytnie otwiera sobie w nocy drzwi (mimo ze otwieraja sie do wewnatrz) i wślizguje do mnie do łoża :)

Natomiast gdy jesteśmy w Szcz to zawsze śpi ze mną.. ale ja ją sama wołam :P :)

krzysiu777a 

Mój labrador: Nulka
Suczka urodziła się:
23.04.2009

Wysłany: 17-09-2009, 20:14   

:) Nulka śpi wszędzie, chociaż ma różne etapy; w lecie owija się wokół kibelka jak precel i tam spędza większość czasu, jak jest chłodniej, śpi na plecach w salonie, albo pod łóżkiem, również na plecach (spod łóżka wystają tylko ogon i łapy), czasem z kotem na kanapie, czasem w kuchni pod lodówką, noc, w noc, chociaż ma zakaz, czeka aż zaśniemy i ładuje się do łóżka - gdzie śpi mi na głowie, nie śpi tylko na swoim posłaniu, które za to regularnie obsikuje..., także reguły, wśród labków chyba nie ma... ;)

mTa22 

Mój labrador: Roni
Pies urodził się:
2.03.2009

Wysłany: 17-09-2009, 21:35   

my Roniego przyzwyczailiśmy do spania w łóżku... jednak idzie jesień a to oznacza, że pies będzie przychodził do domu mokry i brudny, do tego trochę urósł i jakby dużo miejsca zajmuje. postanowiliśmy oduczyć go spania w łóżku, choć odkładałam to jak mogłam, bo domyślałam się ile roboty mnie czeka... pierwsza noc (i tu moje zaskoczenie), Roni kilka razy próbował wejść, powiedziałam stanowcze nie i pokazałam jego miejsce (obok łóżka) i... poszedł tam, druga noc podobna, trzecia - ani razu nie próbował wejść!! :) od tego czasu minęły jakieś dwa tyg i raz na jakiś czas próbuje wejść nad ranem. Raz wymiękłam i go wpuściłam, ale wiem, że to było trochę niekonsekwentne, na szczęście chyba zrozumiał gdzie jego miejsce :) poza tym w dzień na legowisku nie śpi prawie wcale, noc przesypia tam całą (ze późno chodzę spać, królik o 5 budzi mnie na śniadanie więc wiem co młody wyrabia w nocy)

troskliwa 
Anka-Abi

Mój labrador: ABI
Suczka urodziła się:
16.12.2006

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 17-09-2009, 22:05   

Moja Buba w ciagu calego dnia spi najczesciej pod drzwiami ewent w swoim wiklinowym koszu , ale ma druga opcje inne gabczaste legowisko.Ale jak przychodzi wieczor i mama z tata kłada sie do łożka no to gdzie wlecze sie nasza sucz do wyra uklada sie i zasypia i co ? przeciez jej nie wygonie !mTa22 lapki sie pieskowi myje wiec nie ma opcji brudu i pisaku .A ze nogi troche bola bo człek spi jak embrion to juz inna sprawa , ale to nasza kochana Abi i koniec

supergirl 
Magda :)

Mój labrador: Amber
Pies urodził się:
12.08.2007

Wysłany: 18-09-2009, 21:37   

Amber nauczył się spać u siebie, jak oduczałam go spania ze mną w łóżku :-P Trwało to trzy noce, ale opłacało się. Teraz codziennie wieczorem Ambuś idzie do siebie i smacznie śpi do samego rana :)

Boże, daj mi siłę, abym mogła zrobić wszystko, czego ode mnie żądasz. A potem żądaj ode mnie, czego chcesz.

szrekus 

Mój labrador: Escudo Misiek:)
Pies urodził się:
08.02.2008

Wysłany: 18-09-2009, 23:56   

Michu w ciągu dnia uwielbia spać pod stołami. Obojętnie gdzie, ważne żeby był stół :D W nocy za to śpi gdzie popadnie... Wszędzie, tylko nie na legowisku... ;D

Yerenia 
M & Ł & Nuka

Mój labrador: Nuka (Bonnie Anpi Buffyland)
Suczka urodziła się:
04.12.2008 r.

Wysłany: 19-09-2009, 09:10   

supergirl a jaki mialas na to sposob? konsekwentne zrzucanie z lozka :) ? czy jakis inny?

Odpowiedz do tematu