Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Pasty do mycia zębów/kości/szczoteczki.
Autor Wiadomość
mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 19-09-2010, 00:55   

papisia napisał/a:
przyzwyczaisz go do mycia zębów?
i oto chodzi :)
My zarówno dental sticki jak i suszone pieczywo traktujemy jako dobrą zabawę; myję Barneyowi ząbki prawie codziennie i uważam, że to najlepsza troska o jego ząbki. Fakt dobrze by było codziennie, ale zdarza się conajmniej jeden "Dzień Dziecka" w tygodniu. Eh lenistwo... :)

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 19-09-2010, 11:54   

Dla mnie mycie psu zębów to troche nieporozumienie.
Wszystkie moje psy jadły kości wędzone, karmę, suche bułeczki i chlebki od czsu do czasu. Miały przy tym dobrą zabawę, a Napi dożył 13 lat ze wszystkimi, białymi, mocnymi zębami, i gdyby nie rak, to pewnie żyłby jeszcze długo.

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

Malinowa 

Mój labrador: Malina (Pandora Herbu Bazyl)
Suczka urodziła się:
09.02.2010

Mój labrador: Tajga
Suczka urodziła się:
2010?

Wysłany: 19-09-2010, 12:24   

a ja popieram mycie zębów.

U psów jest troche jak u ludzi, jedne mają predyspozycje a inne nie. Niektóre rasy mają np. większa predyspozycje do kamienia a inne mniejszą, co nie oznacza ze on nigdy nie wystąpi.

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Wysłany: 19-09-2010, 12:28   

Ja to rozumiem, i oczywiście nikomu nie zabraniam czy coś ;)
Dla mnie jednak to hmm - trochę przesada.

Aczkolwiek zdaję sobie sprawę z tego, że to nasze doświadczenia wpływają na to w co wierzymy. Nie miałam problemów z psimi zębami to nie widze potrzeby ich mycia :)

Boję się tylko trochę o przekroczenie granic. Zaczyna się od mycia zebów, zaraz pewnie będziemy malować im paznokcie odżywkami, widziałam już w sklepach zoo wózki dla psów, pampersy zakładane na tyłek.. itd itp

Ale to już osobny temat ;)

papisia 

Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wysłany: 19-09-2010, 12:50   

tenshii napisał/a:
Boję się tylko trochę o przekroczenie granic. Zaczyna się od mycia zebów, zaraz pewnie będziemy malować im paznokcie odżywkami

Ja tutaj związku nie widzę... :doubt:

Malinowa napisał/a:
Niektóre rasy mają np. większa predyspozycje do kamienia a inne mniejszą, co nie oznacza ze on nigdy nie wystąpi.

Wiadomo, że mały piesek to większy problem jeśli chodzi o ząbki... Ale znam masę dużych psów, które mają już jakąś taką tendencję do osadzania kamienia i dość szybko mają żółte, brzydkie zęby i nieprzyjemny zapach z paszczy... Ważne jest też to co pies je i jak je bo wystarczy, że karmę połyka i wtedy nie spełnia ona swojej funkcji jaką jest oczyszczanie ząbków. O gotowanym nie wspommnę bo to wiadoma sprawa :) Nie ma reguły...

kathleenbrick 

Mój labrador: AMBER
Pies urodził się:
03.04.2010

Wysłany: 19-09-2010, 13:00   

nata napisał/a:
Tylko pewnie bałaganu (okruchów) sporo zostaje po takiej rozrubie?

Na szczęście Ambu wcina wszystkie przysmaki na swoim posłanku więc z tamtąd trzeba trochę okruszków odkurzyć i jest ok.

papisia napisał/a:
Może zamiast zapychać szczeniaka każdego dnia bułkami czy śmieciami z pedigree przyzwyczaisz go do mycia zębów?

Ale atak? Nie uważam, żeby dawanie jednej małej kajzerki dziennie było zapychaniem psa. Uwielbia ją chrupać i sprawia mu to dużo frajdy. A co do szczotkowania zębów to nie widzę w tym nic złego, jednakże można poznać różne rozwiązania pozbycia się kamienia, szczególnie, że nie ma jednoznacznie powiedziane, że tylko mycie zębów zapobiega jego powstawaniu.

papisia 

Mój labrador: Sabusia, Chilli, Krysia, Karol
Mój labrador: Lula, Matylda, Benio (CKCS)
Mój labrador: Nelusia (ESS)
Wysłany: 19-09-2010, 14:38   

kathleenbrick napisał/a:
jednakże można poznać różne rozwiązania pozbycia się kamienia, szczególnie, że nie ma jednoznacznie powiedziane, że tylko mycie zębów zapobiega jego powstawaniu.

Mycie jest najlepszym sposobem i nie ma tutaj co wymyślać... Tak samo jak u ludzi żadne gumy do żucia, płukanie etc. nie będą tym samym co szczotkowanie....
Co do gryzaków to chyba jedyne skuteczne są w chwili obecnej Oral Bary Royala... Cała reszta to w większości pic na wodę. Niestety nie pamiętam od którego miesiąca życia można je podawać.

We wszystkim trzeba zachować umiar... Moje brzdące też dostaną czestwą bułkę, ale nie codziennie... siedem bułek tygodniowo to przegięcie - przynajmniej dla mnie.
Tak samo nie wyobrażam sobie podawać im denta stixów pedigree bo nie widzę w tym nic zdrowego... Dorosłe psy dostaną sporadycznie, natomiast młodym w ogóle tego nie podaję... szczególnie po problemach suki mojej znajomej, która dostała krawej biegunki po tym wynalazku. Na regularne karmienie tymi patykami nie zdecydowałabym się nigdy.
Ale wiadomo - Twój pies, Twój wybór :)

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 19-09-2010, 19:11   

Zgadzam się z tenshii, nie rozumiem mycia zębów u psa, ale to moje zdanie. W żadnym filmie dokumentalnym nie widziałam żeby wilki myły sobie zęby na wzajem :P Dlatego Asior dostaje co jakiś czas wielkie gnaty aby wyczyścił sobie zęby :)

orlosia 
35 kg. Słodyczy

Mój labrador: Ruben
Pies urodził się:
6.02.2009r.

Wysłany: 19-09-2010, 20:48   

AnIeLa, tenshii, witamy w klubie :) . Ruben nie daje sobie uszów zobaczyc a co dopiero zeby? i nie chodzi o to ze od małego nie był uczony

Bora 

Wysłany: 19-09-2010, 20:56   

AnIeLa napisał/a:
W żadnym filmie dokumentalnym nie widziałam żeby wilki myły sobie zęby na wzajem

A jaką dietę ma wilk? A jaką pies ?
Czy wilk je cukier, który często dodawany jest do psich ciastek, a nawet gorszej jakości karmy. Czy wilk jada posiłki dwa razy dziennie z miski ?
A czy wilk choruje tak jak pies ?
Wilka też wyczesuje sie furminatorem, kąpie w kokosowym szamponie jak sie wytarza w krowim łajnie i ... klika klikerem ? :lookdown:

Zastanówcie się.

Malinowa 

Mój labrador: Malina (Pandora Herbu Bazyl)
Suczka urodziła się:
09.02.2010

Mój labrador: Tajga
Suczka urodziła się:
2010?

Wysłany: 20-09-2010, 08:53   

Cytat:
Ruben nie daje sobie uszów zobaczyc a co dopiero zeby? i nie chodzi o to ze od małego nie był uczony

A myślisz ze moja na widok gazika albo patyczka do uszu szaleje ze szczęścia? nie, ale jest psem i na pewne czynnosci nie ma wpływu. Jakby Ruben miał drożdże w uchu to byś mu nie zaglądała?

Wiadomo, ze ja nie myje Malinie zębów codziennie tylko raz na jakiś czas przecieram i uważam ze jest to milion razy zdrowsze od tych wszystkich pseudokości oczyszczających. Ja mojej nie moge dawac bułek codziennie ze względu na zdrowie i tez nie uwazam tego za najlepsze rozwiązanie.
Cytat:

Cytat:
AnIeLa napisał/a:
W żadnym filmie dokumentalnym nie widziałam żeby wilki myły sobie zęby na wzajem

A jaką dietę ma wilk? A jaką pies ?
Czy wilk je cukier, który często dodawany jest do psich ciastek, a nawet gorszej jakości karmy. Czy wilk jada posiłki dwa razy dziennie z miski ?
A czy wilk choruje tak jak pies ?
Wilka też wyczesuje sie furminatorem, kąpie w kokosowym szamponie jak sie wytarza w krowim łajnie i ... klika klikerem ?

Zastanówcie się.

idealne porównanie :haha:

AnIeLa 

Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wysłany: 20-09-2010, 10:03   

Bora, wiem, że dietę ma inna niż wilk, ale uważam, że starczy jak Asior sobie wyczyści kością , zęby ma białe, z pyska nie śmierdzi.

Bora 

Wysłany: 20-09-2010, 13:08   

AnIeLa napisał/a:
Bora, wiem, że dietę ma inna niż wilk, ale uważam, że starczy jak Asior sobie wyczyści kością , zęby ma białe, z pyska nie śmierdzi.

Porównywanie psa do wilka jest głęboko przesadzone. Zarówno pod względem zachowania jak i żywienia/zdrowia.

os 

Wysłany: 20-09-2010, 13:21   

AnIeLa, to czy starczy kazdy może sam ocenić, a uważam, że warto wyczyścić psu zęby szczoteczką choćby dla samego faktu pogmerania w okolicach szczęki, aby nauczył się przyjmowania różnych zabiegów na przyszłość (może w przyszłości trzeba będzie wyciągnąć wbity przedmiot z pyszczka, usunąć zepsuty ząb, zaglądnąć do mordki (np. niektórzy wystawcy mają ten problem, że za nic w świecie ich pieski nie chcą pokazać ząbków sędziemu)

orlosia 
35 kg. Słodyczy

Mój labrador: Ruben
Pies urodził się:
6.02.2009r.

Wysłany: 20-09-2010, 15:13   

Malinowa napisał/a:
Cytat:
Ruben nie daje sobie uszów zobaczyc a co dopiero zeby? i nie chodzi o to ze od małego nie był uczony

A myślisz ze moja na widok gazika albo patyczka do uszu szaleje ze szczęścia? nie, ale jest psem i na pewne czynnosci nie ma wpływu. Jakby Ruben miał drożdże w uchu to byś mu nie zaglądała?

aaa czyli nie dbam o Rubena uszy bo ucieka?kontrolujemy mu!!

AnIeLa 

Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wysłany: 20-09-2010, 18:44   

os napisał/a:
AnIeLa, to czy starczy kazdy może sam ocenić, a uważam, że warto wyczyścić psu zęby szczoteczką choćby dla samego faktu pogmerania w okolicach szczęki, aby nauczył się przyjmowania różnych zabiegów na przyszłość (może w przyszłości trzeba będzie wyciągnąć wbity przedmiot z pyszczka, usunąć zepsuty ząb, zaglądnąć do mordki (np. niektórzy wystawcy mają ten problem, że za nic w świecie ich pieski nie chcą pokazać ząbków sędziemu)

zepsuty ząb usuwałabym raczej pod znieczulenie/ narkozą, zaglądam Asiorowi do mordki nie mamy z tym problemów. U weterynarza mówię "Otwórz" i Asior pozwoli sobie zajrzec w zęby.

Poza tym piszesz, że to czy starczy każdy może sam ocenić. Ja nie pisałam na temat twojego psa czy psa kogoś innego. Pisałam, że uważam, że starczy jak ASIOR, wyczyści sobie zęby kością.

i3l4z0 

Mój labrador: Bako
Pies urodził się:
07,11,2009

Wysłany: 29-09-2010, 12:12   

Ja tam się zgadzam z AnIeLa, dajmy psu być psem :)
Galeria zdjęć

Bora 

Wysłany: 29-09-2010, 22:29   

Cytat:
Statystyki pokazują, że na choroby zębów i przyzębia cierpi aż 80 % psów powyżej trzeciego roku życia. Przerażające prawda?

Konsekwencje lenistwa w przypadku higieny zębów nie kończą się na jamie ustnej, ale mogą obciążać gardło, układ oddechowy, serce i nerki, bo kamień w jamie ustnej to nie tylko żółte zęby, ale również siedlisko najróżniejszych szkodliwych mikroorganizmów.

źródło: http://doglife.pl/moj-pies-u-dentysty/

Ale statystyki nie kłamią, prawda?

AnIeLa 

Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wysłany: 29-09-2010, 22:37   

[quote="Bora"]
Cytat:
Należy zastanowić się poważnie nad wizytą u lekarza, jeśli:

* zapach z pyszczka twojego psa zaczyna ci przeszkadzać,
* szczeniak ma ‘za dużo’ zębów ( nie wypadły mu zęby mleczne, a są już stałe)
* podczas głaskania piesek denerwuje się, gdy dotykamy jego pyszczka
* zwierzątko gardzi jedzeniem pozostawionym w miseczce ( podchodzi i często wypluwa nie przeżute kęsy)
* uśmiech zmienił kolor ( na zębach pojawił się żółty osad, nabrały one brązowego koloru lub jest wyraźny kamień)
* piesek ślini się bardziej niż normalnie

żadne z powyższych nie dotyczy Asa, także nie mam się czym przejmować :haha: :lookdown:

mlena 

Mój labrador: Blues
Pies urodził się:
02.09.2010

Wysłany: 11-11-2010, 22:31   

nie wiem czy to dobre porównanie ale naszemu kotu nie czyściliśmy nie ma szans bo to nie pies :) dostawał co jakiś czas karmę specjalną która niby powinna mu ścierać zębole a jednak osadził się kamień i dopiero jak mu zaczęło z pyszczka śmierdzieć wyszło na jaw teraz zabieg pod narkozą bo ma początkowy stan zapalny dziąseł :(

wetka powiedziała ,ze są specjalne pasty które dodaje się do jedzenia i one załatwiają problem kamienia a i zwierzak się nie stresuje więc zaczynamy to u kota psu mam zamiar czyścic zęby nie mówię ,że co dziennie ale co pewien czas na pewno plus kostki żeby sobie ścierał

Odpowiedz do tematu