Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Labrador + pies innej, małej rasy. Możliwe?
Autor Wiadomość
Albi0404
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2010, 17:15   Labrador + pies innej, małej rasy. Możliwe?

Witam! Jestem na tym forum nowy, i chciałbym się czegoś dowiedzieć o Labradorach.
Jestem posiadaczem suczki Yorka (3,5r.) i przez jakiś dłuższy okres czasu podobają mi się labradory..
Moglibyście mi powiedzieć coś więcej na ten temat? Jak się zachowują w towarzystwie innych psów, czy są bardzo szalone :D ( chodzi mi czy nie zadreptał by yorka, bo to jest miniaturka)
Jeśli już, to raczej bym zdecydował się na suczke. Ale na razie chce się tylko dowiedzieć coś więcej ;)
Moja suczka na początku kiedy jest inny pies w domu to jest obraźona. Ale po jakimś czasie zrozumie że tak jest i to się nie zmieni, zaakceptuje go. (Chyba że jest strasznie zaczepliwy, gryzie, zaczepia itp.)

Jeśli możecie, to proszę odpowiedzi na ten temat.
Głównie interesuje mnie czy Labki są w miare uważne, żeby nie zadeptały mojego yorka :D
Czy nie są agresywne wobec innych, oraz czy są bardzo zaczepliwe.
Ostatnio zmieniony przez tenshii 03-10-2012, 20:32, w całości zmieniany 1 raz  

jkasia 
Kasia

Mój labrador: Kasta
Suczka urodziła się:
05,02,2010

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 24-11-2010, 17:21   

Albi0404, tutaj na forum rasa LR jest rozłożona na części pierwsze i trudno w jednym poście ją opisać. Musisz poczytać interesujące Cię wątki np, psychika i zachowanie aby poznać labka. Ale generalnie labki to szaleńcy i niechcący mogą stratowac maleństwo :-P (przynajmniej moja).

A dog is for life, not just for Christmas!

Albi0404
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2010, 17:39   

Ale chodzi mi czy ktoś miał takie połączenie w domu :P
Nie miałem raczej do czynienia z Labradorem, a nie chce żeby też jakaś krzywda stała się mojej suczce :)

Ewelina 
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007

Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy
Wysłany: 24-11-2010, 17:41   

Albi0404, Może pomyśl nad adopcją wyciszonego starszego labradora, bo młody energiczny labrador w napadzie głupawki może zrobić krzywdę nie chcący.

Albi0404
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2010, 17:44   

Adopcja.. Hmm. wątpliwa sprawa..
Gdybym nie miał Yorka, prędzej. Ale nie znam przeszłości oraz zachowania takiego labradora wobec innych psów.. Bałbym się zostawić je same w domu..

A od szczeniaka wychować, miałbym pewność np. że nie pogryzą się..
Tylko chodzi przede wszystkim czy są bardzo zaczepliwe(natrętne) Bo jak cały czas będzie dokuczał, gryzł i wgl. to moja jej nie zaakceptuje ( A jeśli będzie w miare spokojny, to moja suczka sama zacznie zaczepiać, wariować itp..) Taka już jest ;D

Ewelina 
wesoła rodzinka

Suczka urodziła się:
25.05.2007

Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Wysłany: 24-11-2010, 17:47   

Albi0404, U nas na forum są psy w domach tymczasowych zabrane od właścicieli czy ze schronisk w DT nasi wolontariusze sprawdzają jak taki pies się zachowuję :)
Albi0404 napisał/a:
Tylko chodzi przede wszystkim czy są bardzo zaczepliwe(natrętne) Bo jak zacznie cały czas będzie dokuczał,
Wiesz psy mają różne charaktery jedne są spokojniejsze a drugie to diabełki wcielone :)

Albi0404
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2010, 17:49   

Albi0404 napisał/a:
Tylko chodzi przede wszystkim czy są bardzo zaczepliwe(natrętne) Bo jak zacznie cały czas będzie dokuczał,
Wiesz psy mają różne charaktery jedne są spokojniejsze a drugie to diabełki wcielone :) [/quote]

Yhym. Rozumiem.. No cóż, na razie nadal nie wiem czy to w miare realny (dobry) pomysł, czy lepiej sobie odpuścic. :confused:

jkasia 
Kasia

Suczka urodziła się:
05,02,2010

Wysłany: 24-11-2010, 17:49   

Albi0404 napisał/a:
Bo jak zacznie cały czas będzie dokuczał, gryzł i wgl. to moja jej nie zaakceptuje
jeśli weźmiesz szczeniaka to na pewno bedzie tak jak napisałeś. szczenieta w ogóle sa zaczepialskie i chetne do zabawy a labki tym bardziej. Dość mocno gryzą i mija troche czasu zanim nauczą sie delikatności. Jeśli chcesz spokojnego psa to poradziłabym tak jak Ewelina, starszego np adopcyjnego. Moja Kasta zaczepia takie maleństwa jak Twoje na spacerach i od razu chce sie nimi bawić ale póki co to sie jeszcze taki odważny york nie trafił :-P

Albi0404
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2010, 17:51   

Rozumiem..
Kurcze szkoda że tak twierdzićie :(

Ewelina 
wesoła rodzinka

Suczka urodziła się:
25.05.2007

Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Wysłany: 24-11-2010, 17:52   

Albi0404, Najważniejsze jest dobro twojej suni.

Albi0404
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2010, 17:54   

Tak tylko strasznie mi się podobają Labradory od jakiegoś czasu, i fajnie by mieć też takiego większego psa na kanapie :haha:

No nie wiem, jeszcze to przemyśle...Może po jakimś czasie dałoby rade jakoś nauczyć delikatności do mniejszej :confused:
Byle do tego czasu nie zrobiła nic poważniejszego

karolinna15 

Mój labrador: Fiona
Suczka urodziła się:
21 wrzesień 2008r.

Wysłany: 24-11-2010, 17:54   

Albi0404, Myślę, że to też zależy od psa. Jeden będzie szalony a drugi spokojny. Jednak szczeniaki są bardziej rozbrykane i rzeczywiście mogą nie chcący zrobić krzywdę. Co innego starszy spokojniejszy już pies.
Albi0404 napisał/a:
Bałbym się zostawić je same w domu..
Albi0404 napisał/a:
miałbym pewność np. że nie pogryzą się

Tutaj psa nie zaadoptujesz z dnia na dzień. Koordynatorzy dobierają charakterem i usposobieniem psa do jego właściciela. Wcześniej odbywa się wizyta przedadopcyjna itp.

jkasia 
Kasia

Suczka urodziła się:
05,02,2010

Wysłany: 24-11-2010, 17:55   

Ewelina napisał/a:
Najważniejsze jest dobro twojej suni.
zgadzam sie. Nie twierzde, że labek sie na pewno nie nada ale to psiaki naładowane energią które musza ją wyładować i trzeba im poświęcic sporo czasu. Z wiekiem uczą sie delikatności ale jako szczenięta i juniorki potrafią byc mało delikatne- nie raz mi krew z twarzy leciała jak Kasta chciała mi dac buziaka :-P Albi0404, musisz sie po prostu dobrze zastanowić :)

Albi0404
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2010, 17:59   

No tak.. Muszę się zastanowić, ale dopóki nie sprawdze, nie będę wiedział.
A nie chce też aby coś stało się mojej suczce.

Jeśli ktoś jeszcze chce coś poradzić, czy coś - piszcie..
Albo jeśli ktoś miał taką sytuacje. Labrador z jakimś innym małym psem .

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 24-11-2010, 18:15   

Albi0404, również jestem za psem z adopcji, dorosłym, który jest sprawdzony na kontakty z innymi psami.

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

słowiczek 

Mój labrador: Nealla
Suczka urodziła się:
22.06.2009

Wysłany: 24-11-2010, 18:16   

Ja w zeszłym tygodniu miałam gości a z nimi był półroczny york.
I powiem tak.
Psy się tolerowały, nie było żadnej agresji. Nic z tych złych rzeczy, była zgoda, akceptacja i tolerancja.
Moja chciała się bawić ale jak to labek - słoń w składzie porcelany, z radości się rzucała do niego a mały ogon podkulał i się pokładał i kończyła się zabawa...bo taki duży zwierz się rzucał...a Nilka tylko bawić się chciała...
York generalnie też moją zaczepiał, podskakiwał podgryzał ale widziałam, że Nilka nie umiała się z nim bawić, żeby krzywdy mu niezrobić.
Mały york ciągle ją ujeżdżał (gwałcił), szukał okazji dominacji a moja cierpliwie to znosiła, bez żadnego warczenia, odgryzania.
Jak za bardzo jej dokuczał to poprostu uciekała od niego, a młody ją gonił i tak w kółko jak w cyrku. Uczepił się jak rzep psiego ogona a Nilka to bardzo cierpliwie znosiła.
Niestety kilka razy go przydepła i były piski młodego.
Na prawdę uważała, była cierpliwa i znosiała młodego ze stoickim spokojem, byliśmy pod wielkim wrażeniem jej zachowania. Mamy porównanie zabawy z owczarkiem, gdzie jak się bawili to się wszystko kotłowało i tylko kudły w powietrzu latały.

Ja po takiej obserwacji nie wybrałabym yorka jako towarzysza dla mojej Nilki. Nie byłoby możliwości dla niej do zabawy, szaleństw i brykania...chyba, że z czasem nauczyłaby się z nim żyć. A sama zrobiłaby się spokojniejsza...
Kruchy mały york i słoń w składzie porcelany, jakoś mi nie pasuje...

Albi0404
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2010, 18:21   

Mniej więcej wiem o co chodzi.. Moja to samo, jeśli 2 domownik będzie spokojny, to zacznie zaczepiać i zachęcać do zabawy.
Ale jak będzie tak że 2 pies zacznie za nią biegać, gryźć, skakać, to moja się obraźi i jest koniec ...

AniaCz. 

Mój labrador: Negra
Suczka urodziła się:
23.02.2005

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 24-11-2010, 18:28   

To i ja sie wypowiem. :) Obecnie od 8 tygodniu moja Negra zyje pod jednym dachem z yorkiem i shitzu. Negra jest bardzo tolerancyjnym psem i stara sie nie wchodzi w konflikty z innymi psami. Zreszta zachowuje sie jakby yorka uwazala za zupelnie inne zwierze(to zart oczywiscie). Zwykle ja omija. Nie bawi sie z yorkiem, poniewaz york jak wiekszosc z nich(bez urazy) jest "rozpuszczona jak dziadowski bicz". Jest mala dlatego wszystko jej wolno. Zdarzylo sie, ze york zaatakowal Negre a ona tylko odwrocila glowe i odeszla. Moja Negra jest taka, ale nie znaczy to ze kazdy labek bedzie sie tak zachowywal. Ja szczerze odradzam szczeniaka chyba, ze trafi ci sie mega "ciapa" o spokojnym charakterze. Tak jak napisaly dziewczyny, najlepsza bylaby dla ciebie adopcja doroslego psa sprawdzonego pod wzgledem zachowania do innych psow.

Albi0404
[Usunięty]

Wysłany: 24-11-2010, 18:30   

AniaCz. napisał/a:
Ja szczerze odradzam szczeniaka chyba.

Ale sama twierdzisz że nie ma konfliktów między tymi psami, to czemu odradzasz?
Możliwe też że przez jakiś czas by zaczepiał, póżniej dał sobie spokój. A jak da sobie spokój to znowu moja zacznie zaczepiać :D I może przez to by doszły do jakiegoś porozumienia i się 'zjednoczyły'

tenshii 
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009

Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009

Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 24-11-2010, 18:32   

Albi0404 napisał/a:
Ale sama twierdzisz że nie ma konfliktów między tymi psami, to czemu odradzasz?

Bo z tego co zrozumiałam u Ani york pojawił się jak Negra już była dorosła.

Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador

Odpowiedz do tematu