|
Labrador + pies innej, małej rasy. Możliwe? |
| Autor |
Wiadomość |
Albi0404 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:15 Labrador + pies innej, małej rasy. Możliwe?
|
|
|
Witam! Jestem na tym forum nowy, i chciałbym się czegoś dowiedzieć o Labradorach.
Jestem posiadaczem suczki Yorka (3,5r.) i przez jakiś dłuższy okres czasu podobają mi się labradory..
Moglibyście mi powiedzieć coś więcej na ten temat? Jak się zachowują w towarzystwie innych psów, czy są bardzo szalone ( chodzi mi czy nie zadreptał by yorka, bo to jest miniaturka)
Jeśli już, to raczej bym zdecydował się na suczke. Ale na razie chce się tylko dowiedzieć coś więcej
Moja suczka na początku kiedy jest inny pies w domu to jest obraźona. Ale po jakimś czasie zrozumie że tak jest i to się nie zmieni, zaakceptuje go. (Chyba że jest strasznie zaczepliwy, gryzie, zaczepia itp.)
Jeśli możecie, to proszę odpowiedzi na ten temat.
Głównie interesuje mnie czy Labki są w miare uważne, żeby nie zadeptały mojego yorka
Czy nie są agresywne wobec innych, oraz czy są bardzo zaczepliwe. |
| Ostatnio zmieniony przez tenshii 03-10-2012, 20:32, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
jkasia
Kasia

Mój labrador: Kasta
Suczka urodziła się:
05,02,2010
Pomogła: 3 razy Wiek: 44 Dołączyła: 20 Kwi 2010 Posty: 4413 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:21
|
|
|
Albi0404, tutaj na forum rasa LR jest rozłożona na części pierwsze i trudno w jednym poście ją opisać. Musisz poczytać interesujące Cię wątki np, psychika i zachowanie aby poznać labka. Ale generalnie labki to szaleńcy i niechcący mogą stratowac maleństwo (przynajmniej moja). |
_________________ Galeria Kasty;
http://forum.labradory.org/viewtopic.php?t=3438
A dog is for life, not just for Christmas!
 |
|
|
|
 |
Albi0404 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:39
|
|
|
Ale chodzi mi czy ktoś miał takie połączenie w domu
Nie miałem raczej do czynienia z Labradorem, a nie chce żeby też jakaś krzywda stała się mojej suczce |
|
|
|
 |
Ewelina
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007
Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy Wiek: 39 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 25678 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:41
|
|
|
| Albi0404, Może pomyśl nad adopcją wyciszonego starszego labradora, bo młody energiczny labrador w napadzie głupawki może zrobić krzywdę nie chcący. |
|
 |
Albi0404 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:44
|
|
|
Adopcja.. Hmm. wątpliwa sprawa..
Gdybym nie miał Yorka, prędzej. Ale nie znam przeszłości oraz zachowania takiego labradora wobec innych psów.. Bałbym się zostawić je same w domu..
A od szczeniaka wychować, miałbym pewność np. że nie pogryzą się..
Tylko chodzi przede wszystkim czy są bardzo zaczepliwe(natrętne) Bo jak cały czas będzie dokuczał, gryzł i wgl. to moja jej nie zaakceptuje ( A jeśli będzie w miare spokojny, to moja suczka sama zacznie zaczepiać, wariować itp..) Taka już jest |
|
|
|
 |
Ewelina
wesoła rodzinka

Suczka urodziła się:
25.05.2007
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:47
|
|
|
Albi0404, U nas na forum są psy w domach tymczasowych zabrane od właścicieli czy ze schronisk w DT nasi wolontariusze sprawdzają jak taki pies się zachowuję
| Albi0404 napisał/a: | | Tylko chodzi przede wszystkim czy są bardzo zaczepliwe(natrętne) Bo jak zacznie cały czas będzie dokuczał, | Wiesz psy mają różne charaktery jedne są spokojniejsze a drugie to diabełki wcielone |
|
 |
Albi0404 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:49
|
|
|
| Albi0404 napisał/a: | | Tylko chodzi przede wszystkim czy są bardzo zaczepliwe(natrętne) Bo jak zacznie cały czas będzie dokuczał, | Wiesz psy mają różne charaktery jedne są spokojniejsze a drugie to diabełki wcielone [/quote]
Yhym. Rozumiem.. No cóż, na razie nadal nie wiem czy to w miare realny (dobry) pomysł, czy lepiej sobie odpuścic. |
|
|
|
 |
jkasia
Kasia

Suczka urodziła się:
05,02,2010
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:49
|
|
|
| Albi0404 napisał/a: | | Bo jak zacznie cały czas będzie dokuczał, gryzł i wgl. to moja jej nie zaakceptuje | jeśli weźmiesz szczeniaka to na pewno bedzie tak jak napisałeś. szczenieta w ogóle sa zaczepialskie i chetne do zabawy a labki tym bardziej. Dość mocno gryzą i mija troche czasu zanim nauczą sie delikatności. Jeśli chcesz spokojnego psa to poradziłabym tak jak Ewelina, starszego np adopcyjnego. Moja Kasta zaczepia takie maleństwa jak Twoje na spacerach i od razu chce sie nimi bawić ale póki co to sie jeszcze taki odważny york nie trafił |
 |
|
|
|
 |
Albi0404 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:51
|
|
|
Rozumiem..
Kurcze szkoda że tak twierdzićie |
|
|
|
 |
Ewelina
wesoła rodzinka

Suczka urodziła się:
25.05.2007
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:52
|
|
|
| Albi0404, Najważniejsze jest dobro twojej suni. |
|
 |
Albi0404 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:54
|
|
|
Tak tylko strasznie mi się podobają Labradory od jakiegoś czasu, i fajnie by mieć też takiego większego psa na kanapie
No nie wiem, jeszcze to przemyśle...Może po jakimś czasie dałoby rade jakoś nauczyć delikatności do mniejszej
Byle do tego czasu nie zrobiła nic poważniejszego |
|
|
|
 |
karolinna15

Mój labrador: Fiona
Suczka urodziła się:
21 wrzesień 2008r.
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:54
|
|
|
Albi0404, Myślę, że to też zależy od psa. Jeden będzie szalony a drugi spokojny. Jednak szczeniaki są bardziej rozbrykane i rzeczywiście mogą nie chcący zrobić krzywdę. Co innego starszy spokojniejszy już pies.
| Albi0404 napisał/a: | | Bałbym się zostawić je same w domu.. |
| Albi0404 napisał/a: | | miałbym pewność np. że nie pogryzą się |
Tutaj psa nie zaadoptujesz z dnia na dzień. Koordynatorzy dobierają charakterem i usposobieniem psa do jego właściciela. Wcześniej odbywa się wizyta przedadopcyjna itp. |
|
 |
jkasia
Kasia

Suczka urodziła się:
05,02,2010
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:55
|
|
|
| Ewelina napisał/a: | | Najważniejsze jest dobro twojej suni. | zgadzam sie. Nie twierzde, że labek sie na pewno nie nada ale to psiaki naładowane energią które musza ją wyładować i trzeba im poświęcic sporo czasu. Z wiekiem uczą sie delikatności ale jako szczenięta i juniorki potrafią byc mało delikatne- nie raz mi krew z twarzy leciała jak Kasta chciała mi dac buziaka Albi0404, musisz sie po prostu dobrze zastanowić |
 |
|
|
|
 |
Albi0404 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2010, 17:59
|
|
|
No tak.. Muszę się zastanowić, ale dopóki nie sprawdze, nie będę wiedział.
A nie chce też aby coś stało się mojej suczce.
Jeśli ktoś jeszcze chce coś poradzić, czy coś - piszcie..
Albo jeśli ktoś miał taką sytuacje. Labrador z jakimś innym małym psem . |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Pomogła: 7 razy Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 24-11-2010, 18:15
|
|
|
| Albi0404, również jestem za psem z adopcji, dorosłym, który jest sprawdzony na kontakty z innymi psami. |
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy
Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador |
|
|
|
 |
słowiczek

Mój labrador: Nealla
Suczka urodziła się:
22.06.2009
|
Wysłany: 24-11-2010, 18:16
|
|
|
Ja w zeszłym tygodniu miałam gości a z nimi był półroczny york.
I powiem tak.
Psy się tolerowały, nie było żadnej agresji. Nic z tych złych rzeczy, była zgoda, akceptacja i tolerancja.
Moja chciała się bawić ale jak to labek - słoń w składzie porcelany, z radości się rzucała do niego a mały ogon podkulał i się pokładał i kończyła się zabawa...bo taki duży zwierz się rzucał...a Nilka tylko bawić się chciała...
York generalnie też moją zaczepiał, podskakiwał podgryzał ale widziałam, że Nilka nie umiała się z nim bawić, żeby krzywdy mu niezrobić.
Mały york ciągle ją ujeżdżał (gwałcił), szukał okazji dominacji a moja cierpliwie to znosiła, bez żadnego warczenia, odgryzania.
Jak za bardzo jej dokuczał to poprostu uciekała od niego, a młody ją gonił i tak w kółko jak w cyrku. Uczepił się jak rzep psiego ogona a Nilka to bardzo cierpliwie znosiła.
Niestety kilka razy go przydepła i były piski młodego.
Na prawdę uważała, była cierpliwa i znosiała młodego ze stoickim spokojem, byliśmy pod wielkim wrażeniem jej zachowania. Mamy porównanie zabawy z owczarkiem, gdzie jak się bawili to się wszystko kotłowało i tylko kudły w powietrzu latały.
Ja po takiej obserwacji nie wybrałabym yorka jako towarzysza dla mojej Nilki. Nie byłoby możliwości dla niej do zabawy, szaleństw i brykania...chyba, że z czasem nauczyłaby się z nim żyć. A sama zrobiłaby się spokojniejsza...
Kruchy mały york i słoń w składzie porcelany, jakoś mi nie pasuje... |
_________________ galeria Nili
mój fotoblog |
|
|
|
 |
Albi0404 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2010, 18:21
|
|
|
Mniej więcej wiem o co chodzi.. Moja to samo, jeśli 2 domownik będzie spokojny, to zacznie zaczepiać i zachęcać do zabawy.
Ale jak będzie tak że 2 pies zacznie za nią biegać, gryźć, skakać, to moja się obraźi i jest koniec ... |
|
|
|
 |
AniaCz.

Mój labrador: Negra
Suczka urodziła się:
23.02.2005
Pomogła: 5 razy Wiek: 45 Dołączyła: 09 Lut 2008 Posty: 1542 Skąd: Londyn
|
Wysłany: 24-11-2010, 18:28
|
|
|
To i ja sie wypowiem. Obecnie od 8 tygodniu moja Negra zyje pod jednym dachem z yorkiem i shitzu. Negra jest bardzo tolerancyjnym psem i stara sie nie wchodzi w konflikty z innymi psami. Zreszta zachowuje sie jakby yorka uwazala za zupelnie inne zwierze(to zart oczywiscie). Zwykle ja omija. Nie bawi sie z yorkiem, poniewaz york jak wiekszosc z nich(bez urazy) jest "rozpuszczona jak dziadowski bicz". Jest mala dlatego wszystko jej wolno. Zdarzylo sie, ze york zaatakowal Negre a ona tylko odwrocila glowe i odeszla. Moja Negra jest taka, ale nie znaczy to ze kazdy labek bedzie sie tak zachowywal. Ja szczerze odradzam szczeniaka chyba, ze trafi ci sie mega "ciapa" o spokojnym charakterze. Tak jak napisaly dziewczyny, najlepsza bylaby dla ciebie adopcja doroslego psa sprawdzonego pod wzgledem zachowania do innych psow. |
|
|
|
 |
Albi0404 [Usunięty]
|
Wysłany: 24-11-2010, 18:30
|
|
|
| AniaCz. napisał/a: | | Ja szczerze odradzam szczeniaka chyba. |
Ale sama twierdzisz że nie ma konfliktów między tymi psami, to czemu odradzasz?
Możliwe też że przez jakiś czas by zaczepiał, póżniej dał sobie spokój. A jak da sobie spokój to znowu moja zacznie zaczepiać I może przez to by doszły do jakiegoś porozumienia i się 'zjednoczyły' |
|
|
|
 |
tenshii
Ania & labradość

Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Pomogła: 7 razy Wiek: 41 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 24-11-2010, 18:32
|
|
|
| Albi0404 napisał/a: | | Ale sama twierdzisz że nie ma konfliktów między tymi psami, to czemu odradzasz? |
Bo z tego co zrozumiałam u Ani york pojawił się jak Negra już była dorosła. |
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy
Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador |
|
|
|
 |
|
|