Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tenshii
04-10-2012, 10:34
Nieprzyswajanie białka
Autor Wiadomość
Bora 

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 28-03-2011, 09:42   

Zespół Upośledzonego Wchłaniania dotyczy przyswajania nie tylko białka ale i węglowodanów i tłuszczy. Można go zdiagnozować poprzez przeprowadzenie badania krwi na poziom kwasu foliowego, wit b12, białka całkowitego (u nas jeszcze było dzielone) cholesterolu i trójglicerydów, mocznika. Wtedy będziesz miała dokładny obraz czego w organizmie brakuje.
W przypadku tej choroby wprowadza się albo suplementację albo przestawia psa na specjalną karmę na ZUW - np. eukanuba czy Royal Canin.

Powodzenia!.

jkasia 
Kasia

Mój labrador: Kasta
Suczka urodziła się:
05,02,2010

Pomogła: 3 razy
Wysłany: 28-03-2011, 17:04   

Bora, dziękuje za te informacje! Wypytam o to mojego weta. Z tych badań co opisałaś to Kasta miała tylko mocznik zrobiony i wyszedł bardzo nisko no i białko całkowite. Ale bedziemy badania powtarzac wiec powiem aby zrobił reszte :)

A dog is for life, not just for Christmas!

Bora 

Wysłany: 28-03-2011, 17:14   

jkasia napisał/a:
Bora, dziękuje za te informacje! Wypytam o to mojego weta. Z tych badań co opisałaś to Kasta miała tylko mocznik zrobiony i wyszedł bardzo nisko no i białko całkowite. Ale bedziemy badania powtarzac wiec powiem aby zrobił reszte :)

Moja suka miała te badania robione dwa razy, w idexxie (tam chyba są specjalne profile). Pierwsze badanie przed leczeniem, drugie w trakcie. U mojej suki bardzo spadło białko całkowite. Moją sukę wyniszczyły uporczywe nawracające biegunki. Źle wyglądała, była chuda, taka "sucha" włos miała kruchy i matowy.
Pomogła specjalistyczna karma, suplementacja i hormony tarczycy - bo i tu sie okazało że ma ich za mało.
Takim parametrem, który sprawdza się w przypadku niedoborów jest kwas foliowy i witb12 - te dwa parametry najczęściej lecą na łeb na szyję w przypadku uporczywych biegunek i wymiotów. Wit b12 można suplementować - zastrzyki podskórne.

jkasia 
Kasia

Suczka urodziła się:
05,02,2010

Wysłany: 28-03-2011, 17:24   

Bora napisał/a:
Pierwsze badanie przed leczeniem, drugie w trakcie.
a czy leczenie polegało na podaniu suplementów czy jeszcze czegoś innego? I jak szybko od leczenia wyniki zaczeły sie normowac?

Bora 

Wysłany: 28-03-2011, 18:04   

jkasia napisał/a:
Bora napisał/a:
Pierwsze badanie przed leczeniem, drugie w trakcie.
a czy leczenie polegało na podaniu suplementów czy jeszcze czegoś innego? I jak szybko od leczenia wyniki zaczeły sie normowac?

Widzisz, moja suka ma IBD - stąd te biegunki, ogólnie osłabienie i kiepska kondycja. W przypadku mojej suki ratunkiem była wysoko-strawna dieta, wit b12 dostała kilka razy - kiedy biegunka bardzo ją męczyła, suplementację hormonu tarczycy prowadzimy do dziś.

Stan jej zaczął sie stopniowo poprawiać, widoczne zmiany widziałam po 4-5 miesiącach podawania specjalnej karmy - czyli poprawa okrywy włosowej, wzrost wagi, lepsze samopoczucie.

W wynikach badań poprawę widać było już po ok. 2 miesiącach.

Jej leczenie jest dość skomplikowane, złożone, upośledzone wchłanianie jest wynikiem choroby a nie przyczyną, dlatego w naszym przypadku leczenie polegało między innymi na podawaniu specjalnej karmy, suplementowaniu witb12, ale też leczeniu metronidazolem, sulfonamidami, podawaniu specjalnej pasty pro-kolin plus, wspomaganiu trzustki. itd. itd.
Także nie mogę Ci jednoznacznie odpowiedzieć.

Pytanie co spowodowało u Kasty to nieprzyswajanie białka - upośledzenie wchłaniania białka? Choroby jelit ? enteropatia białkogubna? niedobór enzymów trzustki? zaburzenie flory bakteryjnej jelit ? Od tego uzależnione jest postępowanie i leczenie.
Może wystarczy sama dieta - wysoko-strawna - niekoniecznie specjalistyczne karmy weterynaryjne. Jest wiele diet - przygotowywanych w domu, ze specjalnych składników - właśnie celowanych na te konkretne dolegliwości.

Wbrew pozorom ryba nie jest najlepszym źródłem białka przy takich niedoborach. Najczęściej stosuje sie w takich dietach jajko i twaróg.

Nie słyszałam o niewchłanianiu białka pochodzącego od konkretnego zwierzęcia - np.kurczaka, spotkałam się jednak z nietolerancją białka kurczaka.

[ Dodano: 28-03-2011, 18:07 ]
Jeszcze jedno... warto iść z tym do specjalisty. "Zwykły" lekarz weterynarii kiepsko sobie z tym radzi.

jkasia 
Kasia

Suczka urodziła się:
05,02,2010

Wysłany: 28-03-2011, 18:14   

Bora, dziękuję Ci bardzo za wszystkie informacje. U Kasty wynika to najprawdopodobniej z usuniecia kawałka jelita przy dwunastnicy. Ale nie ma zadnych objawów niedoboru. Właściwie zrobiłam jej badanie krwi kontrolnie i wyszło co wyszło. Poszukam specjalisty i zobaczymy co powie.

Bora 

Wysłany: 28-03-2011, 18:25   

jkasia napisał/a:
U Kasty wynika to najprawdopodobniej z usuniecia kawałka jelita przy dwunastnicy

Aaa widzisz. To może być to... powodzenia.

fieldfare 
www.fundacjaprima.pl

Mój labrador: Prima & Blana [']
Pomogła: 1 raz
Wysłany: 07-05-2011, 22:52   

Bora, jaką karmę podajesz?
Moja Blana jest ciężko chora - podejrzewają u niej enteropatię białkogubną.
Mój pies jest wycieńczony trwającą od ponad miesiąca biegunką. Łapię się na tym, że sprawdzam, czy ona jeszcze oddycha...

szalej 

Wysłany: 08-05-2011, 07:32   

Mój pies jest coprawda zdrowy, ale mój kot ma nietolerancje białek, naszczęście w jego przypadku skończyło się tylko specjalistyczną karmą

donia457 

Mój labrador: (husky)RONA
13.01.1999-28.11.2008[*]

Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010

Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014

Wysłany: 08-05-2011, 23:54   

no ja narazie nie mam, takiego problemu jak wy ze swoimi labkami i mam nadzieje ze nie bede ich miala,wspolczuje wam :confused:
http://forum.labradory.or...p=412938#412938

Odpowiedz do tematu