Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: tenshii
04-10-2012, 14:03
Enostoza
Autor Wiadomość
kasiek 
labki

Mój labrador: semir
Pies urodził się:
8 luty 2010

Mój labrador: sonia
Suczka urodziła się:
20.04.2009

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 04-04-2011, 09:03   

fugazo, tez trzymamy kciuki ;*

fugazo 

Mój labrador: Dexter
Pies urodził się:
25.09.2010

Wysłany: 04-04-2011, 21:17   

Witam.

Vet dał tabletki carprodyl f50. 5 tabletek na 5 dni, jeżeli się nie polepszy to RTG i będziemy wiedzieć co jest grane :( Ale na RTG zdecydujemy się czy tak czy siak.

Dziś Dexter mniej kulał a jak się rozrusza troszeczkę, to chodzi normalnie, mam nadzieję, że to nic groźnego :cring: .

Pozdrawiam

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 04-04-2011, 22:46   

fugazo napisał/a:
na RTG zdecydujemy się czy tak czy siak
i dobrze, najlepiej nie u zwykłego weta.
fugazo napisał/a:
mam nadzieję, że to nic groźnego
3mamy kciuki, żeby nie było to nic poważnego ;*

kasiek 
labki

Mój labrador: semir
Pies urodził się:
8 luty 2010

Mój labrador: sonia
Suczka urodziła się:
20.04.2009

Pomogła: 15 razy
Wysłany: 05-04-2011, 09:25   

fugazo, miejmy nadzieje ze wszystko bedzie w porzadku ;*

fugazo 

Mój labrador: Dexter
Pies urodził się:
25.09.2010

Wysłany: 05-04-2011, 09:40   

mibec, nie u zwykłego weta ? dlaczego ? Kogo mam więc szukać ?

Dex chyba czuje się lepiej, po wczorajszym wyciszeniu jakie mu zaserwowaliśmy, dziś pobudka o 7 rano i do teraz 9:30, nie daje mi spokoju :) :) ale jeszcze 4 dni nie możemy szaleć :(
Po przebudzeniu, chodzi już prawie normalnie, przedtem nie mógł stanąć na łapkę :(

Zobaczymy za 4 dni.

Dziękujemy za pozdrowienia :)

mibec 

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019

Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013

Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015

Pomogła: 12 razy
Wysłany: 05-04-2011, 12:08   

fugazo, bo wiekszosc zwyklych wetow nie umie robic dobrych zdjec i albo wynajduja chorobe tam gdzie jej nie ma albo mowia ze pies zdrowy choc ma np dysplazje. Rtg powinien wykonac radiolog / ortopeda.

Pattina 
<3

Mój labrador: Tajson
Pies urodził się:
18.08.2010

18.08.2010

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 05-04-2011, 19:27   

fugazo Dexter skończył pół roku a to najwyższy czas zrobić mu prześwietlenie. Takie kontrolne. My zrobiliśmy mimo,że nic nas nie niepokoiło, ale przynajmniej sumienie spokojne. Kolejne RTG będziemy powtarzać gdy Taj skończy 18miesięcy.I absolutnie zgadzam się z mibec- szukaj odpowiedniego ortopedy czy radiologa bo zwykły wet może źle zrobić zdjęcie i kiepsko postawić diagnozę

Tajuś <3

Cziko 
Ada i Czikuś :)

Mój labrador: Cziko
Pies urodził się:
14.02.2009

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 05-04-2011, 19:31   

Pattina napisał/a:
bo zwykły wet może źle zrobić zdjęcie i kiepsko postawić diagnozę

albo ewentualnie dać zdjęcie innego psa w celu zarobienia na lekach wypisanych na stawy :bad: :bad:

Czikusiowa galeria!

Pattina 
<3

Mój labrador: Tajson
Pies urodził się:
18.08.2010

18.08.2010

Pomogła: 7 razy
Wysłany: 05-04-2011, 21:15   

Cziko napisał/a:
Pattina napisał/a:
bo zwykły wet może źle zrobić zdjęcie i kiepsko postawić diagnozę

albo ewentualnie dać zdjęcie innego psa w celu zarobienia na lekach wypisanych na stawy :bad: :bad:
No co Ty? Aż coś tak strasznego nie przyszło mi go głowy... wierzyć się nie chcę aby byli zdolni aż do takich rzeczy? Masakra

Tajuś <3

Cziko 
Ada i Czikuś :)

Mój labrador: Cziko
Pies urodził się:
14.02.2009

Pomogła: 2 razy
Wysłany: 05-04-2011, 22:05   

Pattina napisał/a:
wierzyć się nie chcę aby byli zdolni aż do takich rzeczy? Masakra

no to uwierz mi na słowo, byliśmy u jednego weta, gdzie zdjęcia dają od razu na miejscu. i oczywiście wyszły "tragiczne" stawy i "dysplazja" u mojego Cziko. to było prześwietlenie w wieku 6 miesięcy, wet od razu zaczął namawiać na preparaty odbudowujące chrząstkę, bla bla bla. i zaczął mówić, że pies pewnie kuleje, a ja się zdziwiłam, bo kulenia nie zauważyłam jeszcze ani razu. dobrze, że z mamą powstrzymałyśmy się przed kupnem leków (na ponad 300zł), bo powtórzyliśmy zdjęcie w innej klinice, i stawy jakimś cudem idealne ;) a zdjęcie okazało się podmienione z innym psem. także trzeba bardzo uważać.

Czikusiowa galeria!

Flotkowa 
Anka

Mój labrador: FLOTI
Pies urodził się:
08.06.2011

Wysłany: 25-08-2012, 07:53   

Mam prośbę o Wasze doświadczenia z leczeniem i przebiegiem młodzieńczego zapalenia kości. Czy możecie mi polecić jakiegoś dobrego ortopedę w obrębie Trójmiasta, mieszkamy w Gdańsku.

Poniżej nasza historia:

Floti, nasz 14 m-czny labrador od dwóch tygodni lekko utyka na przednia łapkę.
Lekkie utykanie pojawiło się po spacerze w lesie i początkowo wydawało mi się, że pies nadwyrężył się po prostu. Ponieważ zimą mieliśmy taką sytuację, kiedy po jednym zastrzyku przeciwzapalnym pies natychmiast powrócił do zdrowia, odczekałam kilka dni. Zaniechaliśmy dłuższych spacerów po nierównych terenach, pies biegał tylko w ogrodzie. Niestety utykanie nie przeszło, może lekko się pogorszyło, ale nawet trudno powiedzieć. Poszliśmy do naszego weterynarza i przez kolejne trzy dni pies dostał zastrzyk przeciwzapalny. Właściwie po ostatnim wydawało mi się, że nastąpiła lekka poprawa, ale po 4 dniach pies znów zaczął lekko kuleć. Pies jest żywy, wstaje normalnie bez żadnego trudu, skacze itp, nie widać po nim żadnych objawów bolesności. Zrobiliśmy więc prześwietlenie , chyba niemal wszystkiego, od stawów łokciowych do biodrowych, zmian dysplastycznych nie ma, ale widać cienie, które mogą sugerować młodzieńcze zapalenie kości.

Czy znacie jakiegoś lekarza ortopedę z doświadczeniem, którego możecie szczerze polecić. Chciałabym zweryfikować diagnozę, zanim zaczniemy terapię.

W gabinecie, w którym wykonywaliśmy zdjęcia (ul. Bergiela - nie polecam, ale to osobny temat, byliśmy tam pierwszy raz i ostatni) pani weterynarz stwierdziła, że dajemy psu bardzo zła karmę - Acana Puppy Large Breed - ponieważ jest ona zbyt wysokobiałkowa i niezbilansowana , więc powinnyśmy ją zmienić na Royala, Eukanubę lub Hillsa. Czy słyszeliście podobną opinię o Acanie? Panie weterynarz sprzedają te wspomniane karmy, więc nie wiem na ile ta opinia jest obiektywna.
Rozumiem, że duża ilość białka w karmie może spowodować nieproporcjonalny przyrost masy mięśniowej w stosunku do kości, ale jak spojrzałam na skład Royala to tam jest tyle samo % białka, więc w sumie nie wiem o co chodzi. Nie usłyszałam żadnych konkretnych argumentów, jedynie , że te karmy są droższe, ale naprawdę warto...

Floti je Acanę właściwie od początku (w hodowli dostawał Purinę Dog Chow) i wybierając ją kierowałam się właśnie wysoką zawartością białka i brakiem uczulających zbóż. Pies od wielu miesięcy dostaje też w dawce profilaktycznej CanVit ChondroMaxi (sugerowałam się postem Aganica), tran lub olej lniany.

Czy weterymarz zalecił Wam jakieś dodatkowe badania np. sprawdzenie poziomu fosforanów i wapnia we krwi?

Odpowiedz do tematu