Mój labrador: Teyla
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Mój labrador: Fido
Pies urodził się:
15.06.2009
Mój labrador: Daisy [*]
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wiek: 39 Dołączyła: 21 Mar 2010 Posty: 8526 Skąd: Wrocław
Wysłany: 31-10-2011, 11:52 Pies w lesie
Chodzicie ze swoimi psami do lasu?
Jeśli tak, to spuszczacie je luzem czy chodzą na smyczy?
Zakładacie im kamizelki odblaskowe?
Jak Wasze psy zachowują się w lesie?
Czy to prawda, że z każdego psa w lesie wychodzi 'maszynka do polowania'?
Czy uważacie, że Wasz pies były w stanie zagryźć sarnę czy zająca?
Jakie są Wasze informacje na temat obecnego statusu prawnego w tym temacie?
Czy jest jeden przepis obowiązujący na cały kraj, czy każde województwo ustala własne normy w tym zakresie?
Chcielibyśmy zabrać nasze psy do lasu i ciekawi jesteśmy Waszych doświadczeń oraz ustaleń prawnych dotyczących tego zagadnienia.
Zapraszam do dyskusji.
_________________ They gave me a Labrador Retriever cause other Angels
were busy Pies może być dowolnej rasy, pod warunkiem, że jest
to labrador
1.chodze do lasu
2.luzem i na smyczy, roznie
3.czasem w sezonie lowieckim zakladam szorki robocze (z napisem straz i emblematami psa ratowniczego), mlodsza suke mam na smyczy
4. moje psy sa odwolywalne od zwierzyny tez, biegaja w zasiegu wzroku, chyba ze starszy pies pracuje (szuka pozoranta), to na wiekszym dystansie. Biegajac wesza sobie cholera wie co. Kiedy jednak widze aktywnosc na sladzie zwierzyny, przerywam zabawe.
5. uwazam, ze kazdy pies moze zabic w lesie, nawet jak nie dogoni i nie zagryzie. Sploszona sarna, w glebokim sniegu (zazwyczaj w wysokije ciazy") nie moze duzo biec, pada z wyczerpania.
6. Wg mojego rozeznania w calej Polsce obowiazuje jeden przepis (regulowany ustawa) zakazujacy puszczania psow (i kotowtez !) w lesie luzem.
Sprawa jest bardzo kontrowersyjna, troche moze wsadzenie kija w mrowisko. Uwazam, ze wiele sa winne obie strony:psiarze, bo sa czesto bezmyslni, i mysliwi, bo naduzywaja prawa, czesto tez je lamia.
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wysłany: 31-10-2011, 12:09
No właśnie ja słyszałam, że myśliwi często strzelają do psów celowo jeśli te nie mają kamizelki, i trochę się boję spuścić psy w lesie.
Teyli do końca pewna nie jestem, ale myślę, że sarny to by się raczej wystraszyła. Zagryźć nie zagryzie, ale słuszne spostrzeżenie co do innych przyczyn śmierci.
Z Fidem chyba mógłby być większy kłopot - to odważny facet, który chce zawsze zaimponować swojej kobiecie
Wydaje mi się, że najlepszym wyjściem będzie wzięcie ich na smyczach i w kamizelkach jednak.
Poza tym nie znam się na sezonach łowieckich - i nie wiem jak sprawa wygląda w najbliższym czasie - dajmy na to połowa listopada?
to labrador
Mój labrador: Reda
Suczka urodziła się:
03,12,2010
Mój labrador: Bonnie
Suczka urodziła się:
10.04.2014
Wiek: 45 Dołączyła: 12 Mar 2011 Posty: 5261 Skąd: warszawa
Wysłany: 31-10-2011, 12:16
fajny temat
wiec tak ja chodze z Reda do lasu ,spuszczam ja ze smyczy,ale spuszczam ja tak abym ja widziala,czasami spacerujemy na smyczy
nie zakladamy jej kamizelki
kiedys jak byla luzem to biegal zajac po lesie,ale Reda go nie widziala wiec nie pobiegla za nim,wiec nie wiem jakby sie zachowala w stosunku do zwierzat lesnych,ale wydaje mi sie ze raczej chcialaby sie z nimi bawic niz na nie polowac
mieszkamy w poblizu strazy miejskiej,ktora czasami chodzi po lesie i naklada mandaty na wlasciciela,kiedy jego psiak biega luzem po lesie,oczywiscie psiak w tym momencie nie ma rowniez kaganca
do tego potrafi jezdzic rowniez policja po lesie
Suczka urodziła się:
03,12,2010
Suczka urodziła się:
10.04.2014
Wysłany: 31-10-2011, 12:28
ale my ja spuszczamy tylko sporadycznie naogol moja klucha chodzi na smyczy, nie widzialam nigdy aby przy naszym bloku chodzily dziki,jezeli sa juz dziki to w lesie 3 przystanki dalej,tam akurat sa dziki i to napewno bo ten las to rezerwat przyrody
my akurat tam nie chodzimy bo sa tam wielkie kleszczory z reszta nie lubie tam chodzic
[ Dodano: 31-10-2011, 12:31 ]
a tu kolo nas w lesie to bardziej sie boje agresywnych amstaffow,ktore biegaja luzem niz mysliwych,ewentualnie mozna spotkac pijaka lub radiowoz policyjny
termin polowac na poszczegolne gatunki znjadziesz na stronie POlskiego Ywiayku Lowieckiego pewnie. Ogolnie jesien jest sezonem na niemal wszystko co lowne, nie poluja na wiosne bo rodza sie wtedy mlode. Ale po lesie chadzaja o kazdej porze roku i moga psa odstrzelic.
ps. zamienily mi sie literki w kompie, ratunku jak ma byc z to musze wcisnac y i na odwrot
Chodzimy, lubuskie podobno najbardziej zalesione województwo
Cytat:
Asior biega luzem, na smycz przypinam jak widzę innego psa bez smyczy a właściciel nie wiadomo gdzie.
Cytat:
Nie, kamizelki nie mamy. Ale Asior nosi odblask z inter jak nie zapomnę go przepiąć.
Cytat:
Asior rzadko się oddala, patyk/zabawka i rzucaj kobito - prawie cały spacer oprócz załatwiania potrzeb jest przy człowieku.
Cytat:
Tego nie wiem. Asior da się odwołać bez problemu. Nie raz sarna Nam przeleciała przez ścieżkę.
Cytat:
Jaszczurka jest w stanie go przestraszyć. No jeśli chodzi o zająca to mógłby dostać łapą po głowie. Ale nikt nie wie do końca co w Asiorowym móżdżku siedzi.
Cytat:
Jakie są Wasze informacje na temat obecnego statusu prawnego w tym temacie?
Pies w lesie musi być na smyczy.
Najlepiej by było gdyby miał do tego coś odblaskowego.
Zdarza się, że właściciel daje psiakowi luz w formie np 25 metrowej linki, znajdzie się "myśliwy" i psa odstrzeli bo "On nie widział właściciela".....
Artykuł 30 &1 Ustawy o lasach mówi :
Cytat:
W lasach zabrania się:
1) zanieczyszczania gleby i wód,
2) zaśmiecania,
3) rozkopywania gruntu,
4) niszczenia grzybów oraz grzybni,
5) niszczenia lub uszkadzania drzew, krzewów lub innych roślin,
6) niszczenia urządzeń i obiektów gospodarczych, turystycznych i technicznych oraz znaków i tablic,
7) zbierania płodów runa leśnego w oznakowanych miejscach zabronionych,
8 ) rozgarniania i zbierania ściółki,
9) wypasu zwierząt gospodarskich,
10) biwakowania poza miejscami wyznaczonymi przez właściciela lasu lub nadleśniczego,
11) wybierania jaj i piskląt, niszczenia lęgowisk i gniazd ptasich, a także niszczenia legowisk, nor i mrowisk,
12) płoszenia, ścigania, chwytania i zabijania dziko żyjących zwierząt,
13) puszczania psów luzem,
14) hałasowania oraz używania sygnałów dźwiękowych, z wyjątkiem przypadków wymagających wszczęcia alarmu.
Cytat:
Czy jest jeden przepis obowiązujący na cały kraj, czy każde województwo ustala własne normy w tym zakresie?
Ustawa o lasach dotyczy całego kraju.
Cytat:
Chcielibyśmy zabrać nasze psy do lasu i ciekawi jesteśmy Waszych doświadczeń oraz ustaleń prawnych dotyczących tego zagadnienia.
Zapraszam do dyskusji.
Dodam, że jeden pies to co innego niż 2. Jednego psa moim zdaniem łatwiej odwołać. 2 psy to już stado. Jednego psiaka poniesie instynkt drugi za nim ruszy i może być problem.
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
Ostatnio zmieniony przez AnIeLa 31-10-2011, 12:59, w całości zmieniany 1 raz
ps. zamienily mi sie literki w kompie, ratunku jak ma byc z to musze wcisnac y i na odwrot
wciśnij ctrl + shift i po problemie
_________________ "Mieszańce chroni więc sama natura, psy rasowe chroni mądry dobór hodowlany, "rasowych bez rodowodu" nie chroni nikt i nic. O tym naprawę nie wolno zapominać!"
czasami, bardziej preferujemy pola, otwarte przestrzenie
tenshii napisał/a:
luzem
tenshii napisał/a:
nie
Cytat:
normalnie, tak jak zawsze Roxi idzie tylko ścieżką obok nas, nie oddala się nigdzie. ale nasz las to jest taki nie-las, tylko yy droga z dużą ilością drzew po bokach nie ma tam zwierząt takich jak sarny itp. myśliwych też nie ma.. tam nawet grzyby nie rosną chyba więc bardzo fajnie jest, ładna ścieżka, liście, patyki, mało ludzi, nie ma zwierząt leśnych
tenshii napisał/a:
nie mam pojęcia
Cytat:
nie kiedyś widziałyśmy zajączka (w innym lesie) to Roxi bała się nawet podejść, patrzyła tylko jakby to był jakiś stworek z innej planety
Ania najłatwiej będzie jeśli kupicie po kamizelce dla psiaków
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wysłany: 31-10-2011, 12:58
cainees napisał/a:
kiedyś widziałyśmy zajączka (w innym lesie) to Roxi bała się nawet podejść, patrzyła tylko jakby to był jakiś stworek z innej planety
moja poprzednia suka kiedyś goniła dwie sarny, ale jak się okazało tylko dlatego, ze to one uciekały
Jak przed jezdnią zawróciły to role się odwróciły nie wiedziałam, że potrafi tak szybko biegać
Ona chyba też nie
to labrador
Suczka urodziła się:
03,12,2010
Suczka urodziła się:
10.04.2014
Wysłany: 31-10-2011, 13:02
tenshii napisał/a:
Ja bym się bała wpuścić do lasu psa bez kamizelki
a sadzisz ze kamizelka obroni psa przed ostrzalem?
jak znajdzie sie idiota to i tak moze strzelic do psa,bez wzgledu czy ma kamizelke czy nie,bo tedy moze powiedziec ze go pies zaatakowal,pomyslow na tlumaczenie jest tysiac
Jeśli się boisz psiaka zabrać do lasu to wybierzcie park
Teyla nigdy w lesie nie była ?
Suczka urodziła się:
30.09.2009
Pies urodził się:
15.06.2009
Suczka urodziła się:
20.06.2007 - 26.10.2009
Wysłany: 31-10-2011, 13:06
donia457 napisał/a:
a sadzisz ze kamizelka obroni psa przed ostrzalem?
jak znajdzie sie idiota to i tak moze strzelic do psa,bez wzgledu czy ma kamizelke czy nie,bo tedy moze powiedziec ze go pies zaatakowal,pomyslow na tlumaczenie jest tysiac
jest różnica między strzałem z bliska przy obronie własnej, a z daleka przy polowaniu
nikt nie podejdzie do psa w kamizelce, i po prostu do niego nie strzeli, bo to za duże ryzyko
natomiast strzał z daleka to zupełnie coś innego. Myśliwy nie może strzelić do czegoś co ma na sobie dużą odblaskową kamizelkę bo mu zwyczajnie nie wolno - to może być równie dobrze człowiek.
Uważam osobiście, że kamizelka to podstawa
to labrador
Myśliwy nie może strzelić do czegoś co ma na sobie dużą odblaskową kamizelkę bo mu zwyczajnie nie wolno
Ale jest różnica pomiędzy Myśliwy a "myśliwy". Przekraczać prędkości też nie wolno a wiadomo jak jest.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum