Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Komenda "Trzymaj"
Autor Wiadomość
dominika92 

Mój labrador: Demi Z Grodu hrabiego Malmesbury
Suczka urodziła się:
04.2005

Mój labrador: Hela Błotna Sadzawka
Suczka urodziła się:
7.10.2010

Wysłany: 09-11-2011, 09:42   

Gocha2606, nie próbowałam, ale można robić to w ruchu podtrzymując jej przedmiot na początku? bo na to że przejdzie choć kroczek sama trzymając coś w pysku nie widzę na razie szans

baska 

Wysłany: 13-11-2011, 17:48   

ja bym poczekala az bedzie swietnie trzymac rozne przedmioty na siedzaco. Pies w ruchu czesto ma tendencje do podgryzania przedmiotu.

Labradore 
Asia i Luna

Mój labrador: Luna
Suczka urodziła się:
08.10.2010

Wysłany: 13-11-2011, 20:19   

Luna sie nauczyła nosić zakupy (trzymaj) szybko i od razu w ruchu ale poszłam na łatwizne ;]
Mój Diabeł jak wracaliśmy ze spaceru do domu to chwytała za smycz i chciała sie przeciągać więc raz dałam jej reklamówke do pyska kazałam trzymać i tak jakoś sama sie nauczyła ;) A trzymanie w siadzie jej wychodzi ale nie zawsze, to trzeba poćwiczyć :-P

aganica 
Junior Admin

Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Wysłany: 13-11-2011, 20:57   

Moja Hercia ma we krwi noszenie przedmiotów.Zaczęliśmy od uszu z zoologika, potem były przesyłki z poczty i wiklinowa łubianka na truskawki.
Łubianka tylko pusta, bo z pełną jest problem.Hercia stawia ją na ziemi i wyjada truskawki :|

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wysłany: 13-11-2011, 21:05   

aganica napisał/a:
Łubianka tylko pusta, bo z pełną jest problem.Hercia stawia ją na ziemi i wyjada truskawki :|

Uwielbiam Labiszony :D

ktosia 

Mój labrador: Nera
Suczka urodziła się:
08.05.2010

Wysłany: 13-11-2011, 22:06   

a moja nosi skarpetki, buty... wszystko, byle by nie drewniane... drewno=zgryźć więc odpada

a także do galerii Nery: http://www.facebook.com/m...=1&l=d9970f9b96

Gocha2606 

Wysłany: 13-11-2011, 22:15   

baska napisał/a:
ja bym poczekala az bedzie swietnie trzymac rozne przedmioty na siedzaco. Pies w ruchu czesto ma tendencje do podgryzania przedmiotu.

Ano właśnie to zależy od psa - jeden będzie wypluwał na siedząco czy stojąco, albo zaczynał zabawę z przedmiotem i temu w ruchu może być łatwiej, bo skupi się na bardzo ważnym zadaniu jakim jest niesienie przedmiotu.
Inny w ruchu będzie mamlał i podrzucał - i takiego lepiej zacząć uczyć "statycznie" ładnego trzymania.

Jedne pies wspaniale załapie trzymanie kształtowaniem.
Inny się sfrustruje zbyt szybko i będzie się wycofywał z sesji za każdym razem, jeśli mu nie pomożemy przebrnąć dalej.

Sama doskonale wiesz, że wszystko zależy od psa, z jakim pracujemy - warto spróbować różnych metod i zobaczyć, co się najlepiej sprawdza. :)

baska 

Wysłany: 14-11-2011, 11:45   

psy sa rozne, a sposob noszenia czesto wynika z pobudliwosci psa. Dlatego niektore psy trzeba dobrze zmeczyc zeby zaczac trening trzymania, inne warto wynudzic zeby im sie cokolwiek chcialo. Jedne mozna uczyc na dowolnym przedmiocie (zabawka, guma, szklo (!), metal, drewno), innnie toleruja na poczatku przedmiotow twardych. Ogolnie lepiej rozdzielac przedmioty do trzymania od przedmiotow do zabawy. nagradzac socjalnie lub zarciem, bo zabawy nakrecaja. Ale to tylko ogolne zasady. Z kazdym psem trzeba kombinowac. Codziennie :]
Roznica jeszcze jest dla mnie czy ucze psa sportowej wersji aportu czy cywilnego podawania telefonu.

effcyk 

Pies urodził się:
Wysłany: 14-11-2011, 12:38   

trzymanie różnych rzeczy nam szczególnie odpowiada na spacerach , Nestek z ogromną chęcią niesie swoją piłkę do domu, namawiać go do tego nie trzeba , robi to sam z siebie :) - puszcza ją gdy ewentualnie poczuje ciekawy zapach, ale jak już obwącha co tam w trawie piszczy :-P zaraz ją podnosi i idzie dalej, dzięki temu skupia się na piłce a nie na innych ujadających na niego psach :) .

Millka 

Mój labrador: Nero (SUCCESSFUL KID AlGrom)
Pies urodził się:
14.05.2011

Wysłany: 14-11-2011, 12:53   

My dopiero zaczynamy, i wychodzi nam tylko z kijami. Zaczęło się od ponad metrowej gałęzi znalezionej na trawniku. Nero ją znalazł i już nie chciał oddać. Po spacerze przynosił do domu, zostawialiśmy na klatce i jak wychodziliśmy to zawsze zabierał ze sobą. Problem był na początku bo każdej spotkanej na spacerze osobie chciał "się pochwalić" że ma kijaszka. Teraz chodzi dumny z wyciągniętą głową. :-P

Odpowiedz do tematu