Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Nabiał
Autor Wiadomość
Chelsea 

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010

Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010

Pomogła: 17 razy
Wysłany: 15-06-2012, 10:18   

olawl93 napisał/a:
A opakowań po jogurcie na razie do wylizywania nie dawałam,

ja trzymam w ręku kubek po jogurcie a Czesia wywija językiem :D

olawl93 
Olinkowa Lorunia.

Mój labrador: Lora (Sherry Tęczowy Gaj)
Suczka urodziła się:
09.01.2012.

Wysłany: 15-06-2012, 10:29   

Chelsea napisał/a:
olawl93 napisał/a:
A opakowań po jogurcie na razie do wylizywania nie dawałam,

ja trzymam w ręku kubek po jogurcie a Czesia wywija językiem :D

Hehe Lorina to nie dość, że będzie chciała sobie z kubeczka wyjeść to jeszcze przy okazji będzie chciała ten pojemniczek roztrzaskać :haha:

Ewelina 
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007

Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy
Wysłany: 15-06-2012, 13:05   

Moja też wylizuję opakowania po jogurcie. Kuba jak je danio, albo jakiś serek to zawsze da jej wylizać. Ja też daję jej kubeczek do wylizania po smietanie :)

Maleńka 
Agata

Mój labrador: Luki
Pies urodził się:
10.06.2011

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 15-06-2012, 13:21   

ollinko napisał/a:
, z postow wynika, ze sluza jako dosmaczacz karmy.

Moj to wprost uwielbia i jak widzi kubeczek z jogurtemto azmu jezyk ucieka:D mysle ze to jest cos w rodzaju smakolyka:D

Baszka 
Buś...pamietam

Mój labrador: Firet
Pies urodził się:
2004 rok

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 15-06-2012, 19:45   

O JEJ wszystko co ludzkie jest fajne :D ....proponuję dawać waszym dorosłym milusińskim wszystko to co jemy...oczywiście w minimalnych porcjach, wówczas nie zaszkodzą,...a jak zaszkodzi to wiadomo, że nie dawać więcej...

Przecież my zdobywamy wiedzę o pokarmach jak je skosztujemy, po tym stwierdzamy smakuje mi i jest mi dobrze, albo nie smakuje i mam torsje :greedy:

Maleńka 
Agata

Mój labrador: Luki
Pies urodził się:
10.06.2011

Pomogła: 5 razy
Wysłany: 16-06-2012, 01:53   

Byle by nie przegiac z dokarmianiem i nie uczyc psa sępić :p

Ewelina 
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007

Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015

Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy
Wysłany: 16-06-2012, 11:43   

Maleńka, otóż to ja tego nie cierpię. Dlatego mój pies nie sępi :)

grebol 

Mój labrador: elvis
Pies urodził się:
16.10.2009

Pies urodził się:
Pies urodził się:
Wysłany: 16-06-2012, 22:05   

moj elvis od dawna je jogurty,kefiry,dosc czesto pije mleko. nie narzeka na zdrowie,ani na kondycje

Baszka 
Buś...pamietam

Mój labrador: Firet
Pies urodził się:
2004 rok

Pomogła: 1 raz
Wysłany: 17-06-2012, 15:56   

Maleńka napisał/a:
Byle by nie przegiac z dokarmianiem i nie uczyc psa sępić :p

Ojojoj ;] to ja już przegięłam :confused: ...nie przekarmiam...nie dokarmiam, ale jakoś tak dobrze się czuję jak te ostatnie kęski z mojego jedzenia trafiają do tych pycholi czekających :bad:

TeodorJan 

Wysłany: 19-06-2012, 09:17   

Klauzunka napisał/a:
Ad.1. )-
Cytat:
W odróżnieniu od słodkiego mleka, kwaśne mleko, jogurt, kefir, maślanka i ser biały prawie nie zawierają laktozy, stąd można spróbować podawać je psom nie tolerującym słodkiego mleka.

W kwestii alergii nawet tego nie rozpatruj – bo tak serio każdy pies może nagle dostać alergii , wystarczy, że przy kupowanej zawsze suchej nagle coś producent zmieni ....Zmiana prawie niewidoczna, niby nieodczuwalna, dla psa może akurat o to chodzi.

To prawda, ze w wyniku fermentacji w naturalnych jogurtach laktozy jest znacznie mniej. Tyle, że ze swieca szukac prawdziwych jogurtow czy kefirow:) W tym co kupujesz w większości w sklepach laktoza jest – zerknij sobie na etykietke np. Danone naturalny.

Podsumowujac moje stanowisko w sprawie jogurtow:
Sam daje mojemu psu kubek po jogurcie do wylizania – dlaczego? – bo bardzo to lubi i mi tez sprawia to przyjemność. Ale mam świadomość ze nie jest to dla niego niezbędne do zycia ani szczególnie zdrowe (nie pisze, ze nie zdrowe).

Natomiast z lektury tego watku, osoba który trafi tu przez przypadek z google moglaby odnieść wrazenie ze jogurty maja jakis szczególnie pozytywny wpływ na psa i warto w ten sposób urozmaicac im diete – z czym się NIE ZGADZAM.

Klauzunka napisał/a:
mimo wszystko ja do suchej czasami podaję właśnie jogurty, kefiry, biały ser, olej lniany, oliwę z oliwek, moje psy mają raz na rok robione badania ponad 35 wskaźników (koszt na jedną sucz to jakieś 200 zł) - na podstawie ich badań na chwilę obecną uważam, że wiem co robię.

Gratuluje swiadomego podejscia i zdrowych psow ale umowmy się ze badania krwi wykonuje ulamek % właścicielu psow – większość ludzi nie ma o tym zielonego pojecia, podobnie o żywieniu czy doborze karmy dlatego uwazam ze mieszanie im dodatkowo w glowach ze do karmy warto dodawac serek bieluch jest bez sensu. Warto zaczac od tego zeby wybierali dobre karmy.

Argument pt. "moj pies je i jest zdrowy" najczesciej slysze od wlascicieli psow ktorzy karmia Chapi:)

Klauzunka napisał/a:
I jeszcze jedno:
Nie przyrównuj żołądka psa do żołądka wilka...to już nie te czasy. Bo to tak samo jakbyś chciał ....yoreczka ubranego w różowe wdzianko puścić dzisiaj do piwnicy pełnej szczurów. ..

To akurat mialo być w formie zartu – wilk to najczęściej przywoływany argument przeciwnikow suchych karm i zwolennikow barfa. Dla wyjasnienia - z tym argumentem podobnie jak Ty sie nie do konca zgadzam.

A zatracanie pierwotnej funkcji uzytkowej psow to moim zdaniem jeden z istotnych bledow, dlatego bardzo cenie psy uzytkowe i nie wiem czy tak po prostu warto przechodzic do porzadku nad tym ze terier staje się pudlem.

Odpowiedz do tematu