...miałaś chyba na myśli, że wiele psów /wszelkiej rasy/ lubi bronić zasobów
Największą styczność mam akurat z labkami i goldenami i między tymi rasami widzę dużą różnicę pod tym względem... Ale może to zbieg okoliczności Ostatnio poznałam dwie hovawartki, to przebiły wszystkie goldeny, które znam kasiek, ja bym nie przekreślała psiej znajomości po jednym incydencie
Widzę podstawowy problem w stanie serca Huga,to przesuwa inne problemy na dalszy plan.W momencie zrobienia RTG było tak jak cytujesz.Obrzęk płuc to dosyc ostrorozwijajacy sie objaw zagrażający życiu.Przy kardiomiopati może go spowodowa ć prawie wszystko - oczywiście ważny jest stopień zaawansowania choroby - czyli stan serca .Ten stres ,który Hugo przeżył był niewyobrażalny.
Ja myślę,że należy na ty etapie odłożyć wszystko i chronić psa przed wszystki co naraża go na wysiłek i stres.Nie myśleć o zachowaniu przy innych psach tylko unikać innych psów.Nie pracować z nim w tym momencie bo także może go to trochę denerwować tylko sprawiać mu przyjemności i w miarę możliwości obracać się w sferze dyscypliny,którą dobrze toleruje,polecen,które go nie denerwują.Serce psa to bardzo delikatny instrument.
Oraz także - podkreślam moje zdanie - ucieszyć sie z dobrego wyniku USG serca ,czego bardzo bardzo Hugonowi życzę,ale nie wyciągnąc wniosku,że jest zdrowy,wygląd serca może być parwidłowy a zagrożenie nie minęło.trzeba na to dużo czasu nierzonego w miesiącach.
Moim zdaniem w tej chwili należy go chronic,nie pracować z nim,obracać się w sferze przyjemności,co go denerwuje odrzucać.
Pozdrawiam serdecznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum