|
Mój pies zjadł tabletki/lekarstwa - pomoc doraźna, objawy. |
| Autor |
Wiadomość |
marti_899
Riko

Mój labrador: Riko
Pies urodził się:
07.04.2013
Pies urodził się:
Wiek: 36 Dołączyła: 25 Cze 2013 Posty: 323 Skąd: Radzionków
|
Wysłany: 16-10-2013, 12:50 Mój pies zjadł tabletki/lekarstwa - pomoc doraźna, objawy.
|
|
|
| WItam jak w temacie Riko dzisiaj zjadl moje tabletki... nadal jestem w szoku ale po chwili spokoju i opanowania emocji doliczylam sie ze zjadl 2- 3 tabletki, zaraz telefon do mojego weta co robic i powiedziala ze nie wymaga to plukania zoladka (bo gorzej jak by zjadl polopiryne apap, czy panadol w szoku nie zapamietalam) obserwowac do jutra pieska i w razie jakis niepokojacych objaw do weta, jedyne co moze u niego wystapic to obnizany poped... po konsultacji kamien z serca, a czy ktos z was moze mial podobny problem?? |
_________________ "Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"
Galeria naszego łobuza : http://forum.labradory.or...03dedda9b946825
 |
| Ostatnio zmieniony przez tenshii 02-04-2014, 17:41, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Lorena
TW...

Mój labrador: Lorena[*]
Suczka urodziła się:
25.12.2007
Mój labrador: Nitka Jamnior
Suczka urodziła się:
09.04.2010
Mój labrador: Dolly chesapeak bay retriever
Suczka urodziła się:
01.02.2015
Pomogła: 3 razy Wiek: 37 Dołączyła: 02 Mar 2008 Posty: 3359 Skąd: Bielsko Biała
|
|
|
|
 |
missy

Mój labrador: Lexi (Chocolate Milk)
Suczka urodziła się:
3.01.2013
Wiek: 42 Dołączyła: 19 Lut 2013 Posty: 1179 Skąd: UK / Szczecin
|
|
|
|
 |
troskliwa
Anka-Abi

Mój labrador: ABI
Suczka urodziła się:
16.12.2006
Pomogła: 3 razy Wiek: 56 Dołączyła: 30 Paź 2008 Posty: 1348 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 17-10-2013, 11:06
|
|
|
| No właśnie jak Rico a co zajadania tabsów koleżanki erdel zjadł cale opakowanie iboprofemu chyba ale było to w kasułkach żelowych wiec szybko woda utleniona troche zwrocił ale wiekszosc kapsułek juz sie rozpuściła na szczescie nic mu nie było |
_________________ http://forum.labradory.or...r=asc&start=240
nasza galeria
Abi skonczyła 3 lata ! |
|
|
|
 |
marti_899
Riko

Pies urodził się:
07.04.2013
Pies urodził się:
|
Wysłany: 17-10-2013, 13:29
|
|
|
Hejka no ja pozniej jeszcze dzwonilam do znajomej ktora jest technikiem wet, i pow ze mieli taki przypadek tylko ze byla to suczka i w tedy jest problem bo ona nie miala 1,5 roku cieczki, ale w przypadku psa nie powinno nic byc i pow. ze moze go przeczyscic i miec obnizany poped to pierwsze mialo miejsce az 3 razy ale nic mu nie ma, nie mial zadnych reakcji alergicznych ani nic w tym stylu wczoraj wieczorem wyglupial sie z psami jak zwykle no a dzis znow daje nam popalic tak wiec cale szczescie wszystko skonczylo sie dobrze |
_________________ "Pies jest jedyną istotą na świecie , która bardziej kocha Ciebie niż samego siebie"
 |
|
|
|
 |
Sarrai

Mój labrador: Frida
Suczka urodziła się:
12.02.2013
Wiek: 38 Dołączyła: 09 Sty 2013 Posty: 483 Skąd: Nowy Dwór Mazowiecki
|
|
|
|
 |
Chelsea

Mój labrador: CHELSEA Królowa jest tylko jedna
Suczka urodziła się:
31.10.2010
Mój labrador: SZANTA
Suczka urodziła się:
2010
Pomogła: 17 razy Wiek: 43 Dołączyła: 06 Sty 2011 Posty: 19766 Skąd: śląskie
|
Wysłany: 18-10-2013, 09:03
|
|
|
łobuziak jeden z Rico dobrze że mu nic nie jest |
|
 |
marti_899
Riko

Pies urodził się:
07.04.2013
Pies urodził się:
|
Wysłany: 19-10-2013, 10:50
|
|
|
Dziekujemy wszystkim za troske |
 |
|
|
|
 |
Mistycom

Mój labrador: Luna
Suczka urodziła się:
30.03.2013
Pies urodził się:
|
Wysłany: 08-02-2014, 13:57 Mój pies zjadł tabletki/lekarstwa - pomoc doraźna, objawy.
|
|
|
Temat zakładam bardziej informacyjnie, chociaż oczywiście, jeśli komuś przytrafi się takie problem, to i pytać też można.
Wiadomo tabletki to nie trutka, czy coś "niejadalnego" jak reklamówka czy gumka do włosów, ale też w dużych ilościach mogą zaszkodzić - w małych również, zależy co pies zje. Warto żeby napisać co pies zjadł, jakie składniki są tych tabletek i jakie miał objawy. Oraz jakie było leczenie.
Ja piszę o tym co przytrafiło się mojej Lunie i jakie były tego skutki. Nie wnikając w szczegóły jak dorwała się do tabletek, zjadła ok 15 sztuk suplementu diety Chela Mag B6
| Cytat: | Składniki: chelat aminokwasowy magnezu, witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), stearynian magnezu – substancja przeciwzbrylająca, żelatyna – otoczka kapsułki.
1 kapsułka / 555mg chelatu aminokwasowego magnezu ALBION, w tym 100mg magnezu, 2.1 mg witaminy B6 |
oraz ok 5 tabletek Diosminexu -preparatu stosowanego przy niewydolności krążenia.
| Cytat: |
Skłądniki (1 tabletka): 500 mg zmikronizowanej diosminy oraz substancje pomocnicze: Rdzeń tabletki: celuloza mikrokrystaliczna, laktoza jednowodna, kroskarmeloza sodowa, krzemionka koloidalna bezwodna, magnezu stearynian. Otoczka: talk, alkohol poliwinylowy, tytanu dwutlenek (E 171), makrogol 3350, lak glinowy żółcieni chinolinowej (E104), lak glinowy indygotyny (E 132), lak glinowy żółcieni pomarańczowej (E110), żelaza tlenek czarny. |
Gdy przyszłam do domu, Luna była taka jak zawsze radosna, ruchliwa. Bez jakis odchyleń w zachowaniu. Doraźnie dałam jej 3 węgle rozpuszczone w wodzie. Wypiła wszystko. W tym momencie zauważyłam jej zwiększone pragnienie. Wypiła 2 miski wody. Do otwarcia gabinetu miałyśmy godzinę. Nie wiem ile czasu minęło od zażycia, ale jak szłam z nią do weta, miałam wrażenie jakby przede mną szedł ciągnik. Fakt idealnie ona nie chodzi na smyczy, ale ciągnęła do WSZYSTKICH, jakby pierwszy raz w życiu na dworze była i ludzi widziała. Nawet wet zauważył, że jest nadpobudliwa. Serce waliło jej jak oszalałe, wiec dostała zastrzyk na obniżenie ciśnienia i zastrzyk osłonowy na wątrobę. Dodatkowo 20ml płynu osłonowego na wątrobę - 2ml dziennie do jedzenia, przez 10 dni. Wet zaznaczył, że może mieć rozwolnienie, i jeśli będzie się utrzymywało - można jej zaserwować kleik z mączki ziemniaczanej oraz że może jej się chcieć częściej siku. Wyszliśmy, i po 50 m młoda zgarbiła się i puściła klaksę. Sama zabrudzona woda. Widać, że ją przeczyściło -zapewne zastrzyk zadziałał. Potem robiła już tylko siusiu, ale w normalnej częstotliwości. Niestety do końca dnia była cały czas pobudzona i nie stopowała ani na chwilę. Dzisiaj jest już normalna, ale jak na razie kupy brak. Zobaczymy co będzie dalej. |
|
 |
torrezowaty
Torrez

Mój labrador: Torrez
Pies urodził się:
10.03.2012
|
Wysłany: 28-03-2014, 05:03
|
|
|
Od czasu, jak Torek wypił podpałkę do grilla, zawsze w domu mam wodę utlenioną.
Jak wychlał bałwan jeden tą podpałkę, przedzwoniłem do weta i spytałem "co zrobić". Zapytał kiedy pies wypił podpałkę. Powiedziałem, że max 5 minut temu. Wówczas wet zasugerował jak najszybsze podanie wody utlenionej (jednak nie całej fiolki - tak 10, max 20ml). Potem szybciutko na spacer. Dlaczego? o tym się można przekonać po podaniu wody utlenionej. Wymiot za wymiotem, więc lepiej, żeby nie robił tego pies w domu.
Zaznaczam - pies dość mocno cierpi (aż mi szkoda Torka było, bo rzygał strasznie ), ale to lepsze niż śmierć...
Dlatego woda utleniona powinna ZAWSZE być w apteczce, bo nie wiadomo co te nasze wariaty pożrą... |
_________________ Torek Potworek na labradory.org
"Przygód kilka Torka świrka" na Facebook |
|
|
|
 |
Quaddo

Mój labrador: Quaddo
Pies urodził się:
05.05.2013
|
|
|
|
 |
mibec

Mój labrador: Prezes Barney (Miners Master)
Pies urodził się:
19.01.2010 - 26.11.2019
Mój labrador: Princess Shelby (Eromdop Maria to Amegilla)
Suczka urodziła się:
01.01.2013
Mój labrador: Princess Ellie (Amegilla Eleanor Alfacute)
Suczka urodziła się:
14.01.2015
Pomogła: 12 razy Wiek: 48 Dołączyła: 29 Kwi 2010 Posty: 14690 Skąd: Telford UK
|
Wysłany: 28-03-2014, 11:25
|
|
|
| Quaddo napisał/a: | | moze by warto było ten wątek gdzies przykleić, co by go szukać za często nie było | zrobione |
_________________ Waniliowo-hebanowa Galeria
  |
|
|
|
 |
Ewelina
wesoła rodzinka

Mój labrador: Yoko
Suczka urodziła się:
25.05.2007
Mój labrador: Serdusia
Suczka urodziła się:
01.09.2015
Suczka urodziła się:
Pomogła: 10 razy Wiek: 39 Dołączyła: 17 Kwi 2009 Posty: 25678 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 28-03-2014, 17:29
|
|
|
Tak dokładnie u nas woda utleniona musi być i w wielu sytuacjach też pomogła |
|
 |
torrezowaty
Torrez

Mój labrador: Torrez
Pies urodził się:
10.03.2012
|
Wysłany: 29-03-2014, 00:48
|
|
|
Ale żeby nie było - woda utleniona to pomoc doraźna. Tak czy inaczej lepiej zasięgnąć porady weta, choćby telefonicznej.
Wodę trzeba podać jak najszybciej. Dwadzieścia czy trzydzieści minut po "zdarzeniu" lepiej od razu psa w auto wsadzać i na płukanie żołądka.
Woda utleniona to totalna podstawa. Mam w sumie zamiar jedną sztukę wsadzić profilaktycznie do auta, w razie czego... |
_________________ Torek Potworek na labradory.org
"Przygód kilka Torka świrka" na Facebook |
|
|
|
 |
m92
meg

Mój labrador: Bruno
Pies urodził się:
07.03.2013
|
Wysłany: 09-04-2014, 09:57
|
|
|
| Mój pies wlasnie ślad cała maść z opakowaniem alantan plus, jest to masc na podrażnienie i sucha skore, dałam mu wodę utleniona, po jakim czasie moge spodziewać sie wymiotów? U cos mu grozi poważnego po tej masc? |
|
|
|
 |
Mistycom

Mój labrador: Luna
Suczka urodziła się:
30.03.2013
Pies urodził się:
|
Wysłany: 09-04-2014, 10:15
|
|
|
m92, trudno coś powiedzieć jakie mogą być skutki uboczne zjedzenia maści bo zapewne nikt normalny tego nie jadł patrząc jednak na opis składników maści, znalazłam takie coś:
| Cytat: | Opis działania
Zawarta w maści alantoina działa przeciwzapalnie i ściągająco. Przyspiesza ziarninowanie i pobudza tworzenie naskórka. Powoduje szybkie oczyszczanie ran i ułatwia oddzielanie się tkanek martwych. W postaci maści alantoina może być stosowana nie tylko na skórę, ale i na błony śluzowe. W stanach zapalnych błon śluzowych zapewnia ich prawidłowe nawilżenie, a także oddzielanie zalegających strupów. Dzięki skojarzonemu działaniu alantoiny i składników podłoża lek poza łagodzeniem stanów zapalnych skóry usuwa objawy nadmiernego rogowacenia i złuszczania. |
więc możliwe, że nic mu nie będzie. Obserwuj jednak psa i jeśli zauważysz niepokojące objawy, to leć szybko do weterynarza. |
|
 |
m92
meg

Mój labrador: Bruno
Pies urodził się:
07.03.2013
|
Wysłany: 09-04-2014, 10:37
|
|
|
| Dziękuj bardzo za odpowiedź. Tak właśnie zrobie, jak pojawią się jakies niepokojące objawy to szybko do weta. poki co Bruno zachowuje sie normalnie i oby to się nie zmieniło! dotykałam mu brzuszek i nie jest on twardy ani nie reaguje na lekkie usiekanie brzucha. |
|
|
|
 |
Weronika_S

Mój labrador: Olaf
Pies urodził się:
22.05.2008
Pomogła: 7 razy Wiek: 42 Dołączyła: 29 Cze 2011 Posty: 853 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 09-04-2014, 10:39
|
|
|
m92, mój pies też kiedyś zeżarł tą maść, zresztą razem z tubką Niestety nie wiedziałam kiedy bo był wtedy sam więc pozostało mi czekać, wet twierdził, że nic nie powinno się dziać, zresztą w sumie bardziej się bałam czy ta tubka mu jakoś nie zaszkodzi, nic mu absolutnie nie było, mam nadzieję, że i u Ciebie tak się skończy
A odnośnie wody utlenionej- na mojego Lolka nie działa, jedyną reakcją po podaniu było otrzepanie się woda osolona i inne tego typu domowe sposoby zresztą też nie. |
|
|
|
 |
Krystyna

Mój labrador: HODOWLA LEMINISCATUS
Pomogła: 2 razy Dołączyła: 29 Lip 2008 Posty: 323 Skąd: Grębynice k/Krakowa
|
|
|
|
 |