Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Szkolenie z obrożą elektroniczną
Autor Wiadomość
BlueDiego 

Mój labrador: Kaja
Suczka urodziła się:
04/09/2007

Wysłany: 01-01-2009, 21:50   Szkolenie z obrożą elektroniczną

Tylko krowa nie zmienia swego zdania.. Ponieważ nie jestem krową, ani zaślepionym jakąś ideą (teorią) maniakiem, wycofuję się ze swojego dotychczas "twardego-negatywnego" stosunku do teletaktów (obroży elektronicznych). Zmianę tą spowodowało moje pzypadkowe spotkanie z panią, która z powodzeniem, na moich oczach, używała tej obroży szkoląc swego psa - łajkę zachodniosyberyjską. Wiadomo, że psy te (nota bene doskonałe psy myśliwskie, coraz częściej stosowane w Polsce jako psy polujące) są bardzo trudne w układaniu. Przy pierwszym zastosowaniu kary (nawet głosowej) przez przewodnika, potrafią odmówić współpracy na dłuższy czas. Dlatego niektórzy myśliwi szkolą je, po prostu puszczając je swobodnie do lasu, w towarzystwie starszego pieska tej rasy. Po jakimś czasie pies sam się nauczy płoszyć i podprowadzać zwierzynę do myśliwego, oznajmiając to szczekaniem.. Psy te są psami - indywidualistami, "szerokiego pola" a raczej "szerokiego lasu" i nie lubią kręcić sie na spacerach przy pańciach. Jakież było moje zdziwienie, gdy spotkałem w lesie biegnącą luzem (do Kaji) suczkę - łajkę i gdy spodziewałem sie kłopotów, usłyszałem gwizd wydobywający się z obroży psa i wkrótce suczka pobiegła do swojej pani (około 100m), która spokojnie i bez problemów zapięła ją na smycz. Wkrótce podszedłem do kobiety i z ciekawości zacząłem rozmowę. Trwała ona około godziny i całkowicie zmieniła moje podejście do obroży elektronicznych (teletaktów). Okazuje sie, ze moje wiadomości na ich temat są już mocno przestarzałe. Obecnie produkowane teletakty są doskonałym narzędziem do szkolenia. Przy ich pomocy można oduczyć psa niepożądanych zachowań, praktycznie dużo łagodniej niz przez np. szarpanie smyczą (co dopuszczają zwolennicy metod pozytywnych). Obroża ta ma dziewięć stopni siły impulsu wysokiego napięcia (od łagodnego muskania do bardzo silnych impulsów). Ma dodatkowo wydawanie gwizdów z obroży oraz wibracyjne drgania głowicy. Wszystko to sterowane pilotem i działające na odległość 200m. Pani zdjęła obroże pieskowi i na swoim gołym ramieniu mogłem spróbować jak to działa. Impulsy z poziomu 1 były dła mnie niewyczuwalne (pies podobno je moze wyczuć), poziom 2 i 3 odebrałem jako dośc delikatne ukłucia, poziom czwarty był już zdecydowanie mniej przyjemny. Próbowania poziomów 5 - 9 pani mi odradziła. Odpowiednim przyciskiem można włączyć wibrację głowicy lub gwizd z obroży. Przyznam, że byłem tą próbą zafascynowany.. Pani powiedziała mi, że już dawno nawet najsłabszych impulsów nie stosuje, gdyż wystarcza sam gwizd z obroży, a w ostateczności wibracje (a więc bodźce zdecydowanie nie "negatywne"). Pies nie kojarzy sobie tej nauki z właścicielem i zawsze chętnie do niej wraca.. Metodę tą polecił jej szkoleniowiec psów myśliwskich, wraz z dokładnym instruktażem co do użycia obroży.Niestety jest to sprzęt zdecydowanie drogi - koszt takiej zabawki wynosi około 800 złotych, jest więc dla mnie emeryta nieosiągalny. Szkoda, gdyż bezpieczeństwo mojego psa byłoby wtedy dużo większe.. Oduczyć labka na odległość skakania na ludzi lub uciekania do innych psów, to betka stosując to ustrojstwo! A ileż z tym kłopotów.. Wystarczyć poczytać o tym na naszym forum. Gyby nie ta cena.. Co o tym myślicie? :)

Kazik 
Kasia, Megan i Tori

Mój labrador: Megan vel Sylena
Suczka urodziła się:
10.08.2007

Wysłany: 01-01-2009, 22:05   

Przeczytałam jednym tchem i bardzo mnie to zaciekawiło. Też zawsze sceptycznie podchodziłam do tego typu urządzeń, a u proszę taki o to ze mnie ciemnogród.
Szkoda tylko że ta cena taka wariacka. Jednak skoro to ma tyle funkcji i możliwości, to nie dziwota że ktoś chce zbić uczciwie na tym kasę.
I może nawet dobrze że to kosztuje konkretnie, bo w niepowołanych rękach mogłoby zrobić krzywdę... chociaż nawet i wysoka cena temu nie przeszkodzi, bo głupota ludzka nie zna granic (ale to na marginesie)

aganica 
Junior Admin

Mój labrador: Hermiona (*)
Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Mój labrador: Fiona (*)
Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Mój labrador: LOVE STORY Lualaba(*)
Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Wysłany: 01-01-2009, 22:11   

Też widziałam efekty tej obroży .Szkolony był Ałabaj /owczarek środkowoazjatycki/.
Efekty zaskakujące , pies posłuszny . Nie pomagał kliker ani szkolenie na smaczki .Uparciuch i agresor.
Jednak ta cena :cring:
Sama byłam wrogiem tej obroży , jednak gdy inne metody zawodzą - jestem zaaa......

BlueDiego 

Suczka urodziła się:
04/09/2007

Wysłany: 01-01-2009, 22:14   

Kazik napisał/a:
I może nawet dobrze że to kosztuje konkretnie, bo w niepowołanych rękach mogłoby zrobić krzywdę... chociaż nawet i wysoka cena temu nie przeszkodzi, bo głupota ludzka nie zna granic (ale to na marginesie)

Kazik, ja tu w ogóle nie rozważam możliwości świadomego dręczenia pieska, gdyż można go (pieska) równie dobrze zadręczyć np. ciągnąc na obroży zaciskowej, kolczatce czy halti.. Myślę jedynie o nieszkodzącym psu szkoleniu.. :D

labi 
Labi

Mój labrador: Labi
Pies urodził się:
27.01.2006

Wysłany: 02-01-2009, 07:36   

BlueDiego napisał/a:
gdyż można go (pieska) równie dobrze zadręczyć np. ciągnąc na obroży zaciskowej, kolczatce czy halti..

Mało tego, widziałem labradora zadręczonego... bezruchem. Okropny widok tłustego cielska ledwie powłóczącego łapkami :(

Widziałem również natychmiastowy efekt działania takiej obroży na agresywnym labiszonie. Jestem za :)

A cena??? No cóż. Dużo to pojęcie względne. Znam panie wydające tyle na waciki :)
Sam wydałbym na coś innego. No, chyba, że byłaby potrzeba zastosowania takiego sprzętu. Na szczęście nie ma takiej potrzeby, czego i Wam i Waszym psiurkom życzę :)

Andevil
[Usunięty]

Wysłany: 02-01-2009, 07:57   

Jedno zastrzezenie według mnie - takiej obrozy nie powinni używć ludzie nie majacy o tym zielonego pojęcia. Ale tacy ludzie ani haltera, ani innych środkw też nie powinni używać.

gusia1972 
Agnieszka

Mój labrador: Kala
Suczka urodziła się:
28.05.2007

Mój labrador: Viva - NSDTR
Suczka urodziła się:
13.07.2010

Wysłany: 02-01-2009, 10:20   

kurcze, jak czytałam to byłam coraz bardziej podekscytowana !!
nie potrafię Kali przywołać do mnie jak biega luzem i zobaczy innego psa :(
najczęściej wita się i zaraz wraca, ale czasami coś jej strzeli do łepetyny i leci w druga stronę na nasyp kolejowy :( jest wtedy głucha na wszystko :(
taka obroża to byłoby dla mnie zbawienie :) ale ta cena .... :(
musze pomysleć ... może cos uzbieram do lata :<

Kazik 
Kasia, Megan i Tori

Mój labrador: Megan vel Sylena
Suczka urodziła się:
10.08.2007

Wysłany: 02-01-2009, 11:28   

BlueDiego, ja jak zwykle coś napiszę to źle dobiorę słowa. Zgadzam się z Tobą w całej rozciągłości.
Zgadzam się również z labim bo mam w okolicy takiego nieszczęśnika o wdzięcznym imieniu "Maczo" z którym wychodzą na siku i z powrotem do domu bo zimno, albo na odwrót za ciepło. Nie ganianiają z nim bo nie oddaje zabawek. Jest obrzydliwie ciężki i zapasiony. Nie umie chodzić przy nodze. Właśnie takim właścicielom bałabym się powierzyć psa, a co dopiero taką obrożę. No chyba że sami by ją nosili. :bad:
Macie racje, nawet halti źle założona może skręcić psu kark.
Więc powiem tyle, że zgadzam się z Wami, a to co napisałam wcześniej obrazuje jedynie moją obawę opartą o spostrzeżenia "znajomych" właścicieli psiaków.

Bora 

Wysłany: 02-01-2009, 14:12   

Ja, jako zagorzały "pozytywny" właściciel psa , może was zaskoczę, ale mnie obroża elektryczna wcale jakoś nie szokuje.

Jestem jak najbardziej za, kiedy wszystkie metody zawodzą.
Lepsze to niż targać psa na kolczatce, wyprowadzać na halti i smyczy flexi (o zgrozo) czy dusić na dławiku.

Często jest też tak, że wystarczy zastosować impuls elektryczny tylko kilka razy (przed nim zawsze wydawany jest ten charakterystyczny dźwięk). Potem wystarczy już sam dźwięk.
Najważniejsze wg mnie jest to, że psu krzywdy nie zrobi i pies nie kojarzy "kary" z właścicielem. A chyba o to właśnie chodzi.

Jeśli taka obroża elektryczna ma uratować psu życie (albo uratować go przed schroniskiem) bo goni i morduje kury bez opamiętania... no to chyba nie ma nad czym sie zastanawiać.

BlueDiego 

Suczka urodziła się:
04/09/2007

Wysłany: 03-01-2009, 16:49   

Kazik napisał/a:
mam w okolicy takiego nieszczęśnika o wdzięcznym imieniu "Maczo" z którym wychodzą na siku i z powrotem do domu bo zimno, albo na odwrót za ciepło. Nie ganianiają z nim bo nie oddaje zabawek. Jest obrzydliwie ciężki i zapasiony. Nie umie chodzić przy nodze.

Labi napisał/a:
Mało tego, widziałem labradora zadręczonego... bezruchem. Okropny widok tłustego cielska ledwie powłóczącego łapkami :(

Ogarnia mnie ogromne uczucie żalu i współczucia, gdy widzę takie "potworki". :cring: A jest ich kilka na moim osiedlu... :-o
Szczególnie labkom trzeba poświęcić znacznie więcej, niż tylko czułe słówka i mizianie. Jest to również ważne dla nich, ale sprowadzenie tych psiaków do roli futrzaków-maskotek rodzinnych, robiących cyrkowe sztuczki dla gości, jest dla takiego pieska losem najgorszym... Taki nieszczęśliwy, otyły, pies szybko zapada na choroby i odchodzi.. :bad:
A ci właśnie właściciele mienią sie zwykle miłośnikami psów... :bad: Ohyda!! :bad: To jest traktowanie pupila podobne do trzymania w ciasnej klatce dumnego tygrysa.. Ale takie jest życie (tacy są właśnie niektórzy ludzie). :bad:

aganica 
Junior Admin

Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Wysłany: 03-01-2009, 19:39   

To ja troszke przyoffuję ale nie bardzo odbiegnę od tematu .
Gdy szkoliłam Hermione na PT , byłam mile zaskoczona bo :zakaz siły , kolczatek, dławików .Zwykła obroża i smych treningowa.Jakie było moje zaskoczenie gdy doszło do oduczania śmieciowego zbierania , gdy treser zaczoł po trasie naszego marszu rozkładać : mięso , kiełbasę i nawet koopy ludzkie ..... i tu moje zaskoczenie gdy dowiedziałam się że każdy z tych smakołyków jest podłaczony pod samochodowy akumulator..Treser pozwalał podejść psu i nie pozwolił reagować , gdy pies chciał chwycić przysmak ..właściciel komenda "fee" a pomocnik załanczał akumulator .To niby tylko 12V ale jednak pies odczuwał nieprzyjemne mrowienie .Hermiona dała się złapać przy pierwszej pułapce , potem samo fee wystarczyło...

BarbaraS 

Mój labrador: Figa(labrador), Barbi (chodsky pes)
Suczka urodziła się:
12-06-2003; 01-09-2009

Wysłany: 03-01-2009, 23:39   

BlueDiego napisał/a:
robiących cyrkowe sztuczki dla gości, jest dla takiego pieska losem najgorszym...

No, tu troszkę zaprotestuję. Cyrkowych sztuczek pies nie umie sam z siebie, trzeba go tego nauczyć. A zanim do sztuczek dojdzie zazwyczaj jest przynajmniej podstawowe posłuszeństwo. To już jakaś praca wymagająca od opiekuna trochę wiedzy, chęci i umiejętności dogadania się z psem. Taki opiekun na ogół wie też co nieco o swoim psie i jego potrzebach.

BlueDiego 

Suczka urodziła się:
04/09/2007

Wysłany: 04-01-2009, 07:12   

aganica napisał/a:
Treser pozwalał podejść psu i nie pozwolił reagować , gdy pies chciał chwycić przysmak ..właściciel komenda "fee" a pomocnik załanczał akumulator .To niby tylko 12V ale jednak pies odczuwał nieprzyjemne mrowienie

Bardzo mnie zaciekawiło to co napisałaś! Ciekawe, może wystarczyłaby 12V bateryjka?
Bo jak wziąć ze sobą akumulator? Muszę coś z bateryjką 12V pokombinować!!!

BarbaraS napisał/a:
Cyrkowych sztuczek pies nie umie sam z siebie, trzeba go tego nauczyć. A zanim do sztuczek dojdzie zazwyczaj jest przynajmniej podstawowe posłuszeństwo. To już jakaś praca wymagająca od opiekuna trochę wiedzy, chęci i umiejętności dogadania się z psem. Taki opiekun na ogół wie też co nieco o swoim psie i jego potrzebach.

Jasne, że gdy właściciel dba o potrzeby ruchowe pieska i pozwala mu poznawać świat,
to sztuczki i domowe zabawy są jak najbardziej O.K. Labki to kochają!!! Jestem ZA...!! Ale cytowane przeze mnie przypadki pokazują całkiem inną postawę.. Wtedy lepiej jest psa (labka) oddać w dobre ręce (gdy się go naprawdę kocha) a wziąć np. pekińczyka czy yorka.. :) :-o

aganica 
Junior Admin

Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Wysłany: 04-01-2009, 10:29   

Jeśli dasz radę podłączyć przewody , to może się udać .Powodzenie zależy od tego by pies nie łączył znaleziska z człowiekiem .Na naszym szkoleniu , pomocnik stał w pewnie odległosci od zasadzki.My robilismy z siebie "głupków"..udając że nie widzimy tego miejsca , przechodząc obok i jak pies się zatrzymywał pozwalalismy mu powąchać i dopiero było "fee" Wszystko zależało od refleksu pomocnika , by podłaczył w odpowiednim momencie ten ,nieszczęsny, akumulator.
Muszę powiedzieć że metoda zadziałała ,jest skuteczna.

Jola
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2009, 11:27   

Jak zwykle Blue Diego niezwykle ciekawy temacik podrzucił. Nie spotkałam się w naturze z takim ustrojstwem, ale z tego co apisałeś wynikają same pozytywy... Jestem za - zdecydowanie bardziej za niż kolczatką!

BarbaraS 

Mój labrador: Figa(labrador), Barbi (chodsky pes)
Suczka urodziła się:
12-06-2003; 01-09-2009

Wysłany: 04-01-2009, 11:32   

BlueDiego napisał/a:
Wtedy lepiej jest psa (labka) oddać w dobre ręce (gdy się go naprawdę kocha) a wziąć np. pekińczyka czy yorka.. :) :-o

Zgadza się. Z naciskiem na pekińczyka bo york to jednak niekoniecznie na kanape, choć wygląda ozdobnie to w końcu terrier i swoje potrzeby też ma.
Niedawno u weta widziałam biszkoptową labcię której grzbiet zapadał się w niesamowitej tuszy :( Żal było patrzeć. Dość często się widzi ledwie człapiące pod własnym ciężarem labki
aganica napisał/a:
.
Powodzenie zależy od tego by pies nie łączył znaleziska z człowiekiem

Chyba w każdym przypadku najlepsze efekty uzyskuje się gdy pies nieprzyjemnych bodźców nie kojarzy z człowiekiem.

aganica 
Junior Admin

Suczka urodziła się:
30.08.2003-02.05.2018

Suczka urodziła się:
23.01.2008-12.12.2019

Pies urodził się:
14.09.2008-19.06.2022

Wysłany: 04-01-2009, 15:20   

Cytat:
Chyba w każdym przypadku najlepsze efekty uzyskuje się gdy pies nieprzyjemnych bodźców nie kojarzy z człowiekiem.

Z tym się zgadzam ..własciciel zawsze powinien być ostoją i ratunkiem przed wszelkim złem.
Pies powinien ufać ze nigdy nie zazna zła od swojego pana.

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wysłany: 07-01-2009, 19:34   

Cytat:
taka obroża to byłoby dla mnie zbawienie ale ta cena ....
musze pomysleć ... może cos uzbieram do lata

Na allegro przed chwilą widziałam za 105,00 zł.

http://www.allegro.pl/ite...sklep_fvat.html

[ Dodano: Sro 07 Sty, 2009 ]
http://www.allegro.pl/ite...sklep_fvat.html dodaje ten link, ponieważ tamta aukcja konczy sie za kilka godzinn :)

BlueDiego 

Suczka urodziła się:
04/09/2007

Wysłany: 08-01-2009, 18:45   

Ta obroża w porównaniu z opisaną przeze mnie nie ma regulacji siły impulsu elektrycznego, nie ma dźwięku z obroży (gwizdu). Ale za to ma przystępną cenę... Nie wiem co o tym sądzić... :)
Może ktoś się zdecyduje na zakup i podzieli się doświadczeniem ze stosowania.. :)

[ Dodano: Czw 08 Sty, 2009 ]
Ale przestrzegałbym przed użyciem tej obroży w stosunku do słabszych psychicznie psiaków (szczególnie labków). Można psa praktycznie zdemolować.. Co innego gdy siłę impulsu mozna nastawić na bardzo małą, akceptowalną nawet przez słabsze charakterem pieski... :)

AnIeLa 

Mój labrador: Asior
Pies urodził się:
27.06.2005 -08.02.2021

Wysłany: 08-01-2009, 19:24   

BlueDiego, wydaje mi się, że dźwięk z obroży mam
"GWIZDEK - charakterystyczny bodziec dźwiekowy, ułatwi Ci on komunikacje z psiakem, 3 poziomy głośności."

Odpowiedz do tematu