Przyjaciele forum Zgłoszenie
FAQFAQ    SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  ProfilProfil
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  Chat
 Ogłoszenie 

Poprzedni temat «» Następny temat
Zachowania terytorialne laba
Autor Wiadomość
adresprzema
[Usunięty]

Wysłany: 01-08-2019, 16:37   Zachowania terytorialne laba

Kora do tej pory nie przejawiała instynktu terytorialnego, znaczy nie pilnowała swojego terytorium. Znacząca zmiana zaszła w tym roku.
W drugiej połowie czerwca pojechaliśmy do miejscowości wypoczynkowej do pracy. W tym roku zamieszkaliśmy na dużym ośrodku wczasowym ze sporymi przestrzeniami, właściwie w lekko przerzedzonym lesie. W czerwcu było niewielu gości więc Kora alarmowała szczekiem, kiedy ktoś pojawił się w zasięgu jej wzroku. Uspokajaliśmy ją, bo zwykle szczeknęła i patrzyła na naszą reakcję. Więc ja lub żona mówiliśmy " spoko Kora nic się nie dzieje".
Kiedy ktoś podchodził bliżej jak zawsze merdała ogonem i wywalała się kołami do góry czekając na mizianie.

Inaczej było z psami. Kiedy jakiś pojawił się w pobliżu naszego domku zaczynała się jeżyć i warczeć. Wczoraj wystartowała z zębami do suni o połowę od niej mniejszej, która zignorowała warczenie i jeżenie Kory. Nic się nie stało, ale właścicielka suni, która biegała luzem narobiła więcej hałasu niż jej sunia.
Kora generalnie nie pozwala zbliżyć się innym psom na bliżej niż 5 metrów do naszego domku.
I jak pokazała wczoraj, jest gotowa zaatakować psa, który wtargnie na jej terytorium.

Podobnie jest w miejscu pracy. Zaczęła pilnować niewielkiego placyku na którym mamy stoisko. Nie pozwoli na nie wejść żadnemu psu. Nawet tym, które zna i z którymi się bawi 5 metrów od stoiska.
Nie zmieniliśmy niczego w swoim zachowaniu w porównaniu do lat ubiegłych. Jedyną zmianą jest nasze zakwaterowanie w sporo większym ośrodku.

Kora przy domku chodzi luzem, ale nie oddala się sama na więcej niż 5 metrów. Tego była uczona od szczeniaka. Podobnie w miejscu pracy, w obrębie kilkudziesięciu metrów kwadratowych robi co chce. Ale nie pozwalamy jej się oddalać.

Zastanawiam się czy przypadkiem, przez przywoływanie jej kiedy chciała by się oddalić nie sprowokowałem u niej silniejszego instynktu terytorialnego.

A Państwo jakie macie doświadczenia z zachowaniami terytorialnymi Waszych labów?

Borasus 

Mój labrador: Tajga
Suczka urodziła się:
26.10.2017

Wysłany: 12-08-2019, 11:34   

Raz, tylko podczas ciąży urojonej.

Odpowiedz do tematu